Ultima oră

Jurnalistii au nevoie de solidaritate in profesie

Ziarul de Vrancea
5 mai 2008 706 vizualizări
Romănia se afla pe locul 94 în clasamentul libertatii presei, realizat de Freedom House

Presedintele interimar al Clubului Roman de Presa, Indira Crasnea, considera ca jurnalistii au nevoie de solidaritate in profesie si de atitudine echilibrata, dar ferma, fata de tensiunile carora trebuie sa le faca fata, mai ales din partea celor care isi fac capital din razboaiele cu presa. De asemenea, jurnalistul considera ca etichetele "tonomat", "mogul", "oligarh" de presa, preluarea lor insistenta "pina la a le face locuri comune", folosirea "razboaielor" cu jurnalistii ca reteta de succes pentru acumularea de capital politic nu fac, in mod deliberat, "presa buna" oamenilor de media. "Conditia jurnalistului roman este azi mai fragila, pentru ca presa din Romania trece printr-o perioada framintata, de cautari, ii redefineste prioritatile, ratiunile, in fata unor provocari care isi schimba substanta si a unor agresiuni de natura noua. ("¦) Cred ca pentru noi, ca oameni de presa, acum, a fi profesionist este un imperativ pe termen lung si conditie obligatorie ca statutul de jurnalist sa fie respectat in societatea romaneasca. Trebuie sa stim sa ne folosim de libertate si sa intelegem ca aceasta stare are insa si obligatii sau chiar constringeri", a fost mesajul transmis prin intermediul Agentiei Mediafax de Indira Crasnea, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei. In acest moment, Romania se afla pe locul 94 in clasamentul libertatii presei, realizat de Freedom House pentru anul 2007, cu un total de 44 de puncte, presa romaneasca bucurindu-se de o libertate partiala, potrivit raportului anual publicat pe site-ul organizatiei. Anul trecut, in acelasi raport, Romania s-a aflat pe locul 90, la egalitate cu tari precum Panama si Peru. Pe primele locuri in top se afla Finlanda, Islanda, Danemarca, Norvegia, Belgia, Suedia, Luxemburg, Andora, Olanda si Noua Zeelanda si Elvetia, iar pe ultimul loc "" 195, Coreea de Nord. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.