Ultima oră

Asociatiile non-profit, sursa de venit pentru scoli

Camelia Stănilă
5 mai 2008 5113 vizualizări
Unitatile de invatamint ar putea atrage sponsorizari prin intermediul unui ONG u virarea a 2% din impozitul pe venit este doar una din sursele de venit u daca unii directori nici macar nu s-au gindit la aceasta posibilitate, altii au inceput demersurile u Colegiul Unirea a demarat deja infiintarea unei asociatii, avind deja experienta cu "Uniristii"

Unitatile de invatamint s-ar putea autofinanta sau si-ar putea spori veniturile proprii prin crearea unei asociatii non-profit, lucru pe care putin manageri l-au luat in calcul. Cu bani putini si intocmirea a citeva acte, scolile pot atrage sponsorizari si donatii ce ar putea fi utilizate pentru modernizarea salilor de clasa, utilarea lor si chiar pentru instituirea unor burse pentru elevii performanti. Chiar si parintii pot crea un astfel de ONG, pentru ca oricum majoritatea cotizeaza frecvent la fondul scolii, fara a avea poate un control asupra cheltuirii banilor. Desi comitelele de parinti functioneaza in multe scoli si gestioneaza anumite fonduri, prin infiintarea unei asociatii non-profit parintii ar putea fi motivati sa se implice in atragerea de noi surse de venit pentru bunul mers al unitatii. Nu mai vorbit de virarea celor 2% din impozitul pe venit, care ar putea ajunge in beneficiul copiilor. In Vrancea, putini directori de scoli s-au gindit la aceasta posibilitate, desi recunosc ca veniturile extrabugetare ale unitatii sint insuficiente sau chiar inexistente. Astfel ca stau la mina primariilor si a Ministerului Educatiei, pentru dotari. De multe ori, fondurile extrabugetare se duc pe consumabile. "Noi asa ne-am luat doua copiatoare care sa stea la dispozitia elevilor si profesorilor, pentru a nu mai aglomera secretariatul. Sint la sala de harti si pot fi folosite oricind e nevoie, elevii trebuind sa vina doar cu hirtia", ne-a spus Carmen Atarcicov, directorul CNU. Unitatea aduna chiar si peste 1.500 lei lunar din chiria perceputa pentru chiosc, pentru unele sali de clasa sau sala de sport, dar banii sint considerati insuficienti la cite nevoi exista intr-un liceu de talia CNU. Colegiul este insa si singurul care are experienta in privinta unei organizatii non-profit, Asociatia "Unististii", a fostilor elevi si profesori ai liceului functionind de ceva vreme. Conducerea CNU a demarat procedurile pentru infiintarea unei alte asociatii, care sa fie mult mai aproape de scoala. "Dorim ca centrul de greutate sa se mute in scoala, caci cei care sint in «Uniristii» nu mai au tangenta cu noi, unii nici macar nu sint din oras. Nu este insa greu, capitalul social trebuie creat de membrii fondatori... Deja infiintam o alta asociate sub egida careia sa editam si revista, sa adunam si cei 2% pe care ii dadeam la «Uniristii» si astfel sa ne marim veniturile. Poate o sa atragem si fosti absolventi care sa se implice. Putem derula foarte multe activitati, inclusiv pentru a-i sustine pe elevi la anumite cursuri, sa le platim taxele etc.", a detaliat Carmen Atarcicov.

Fluctuatia de personal, considerata o problema

Putini manageri de scoli au luat in calcul varianta unui ONG, cu toate ca pe linga unele unitati de invatamint mai functioneaza diverse asociatii, de regula sportive, fara personalitate juridica insa. Pina acum, majoritatea dascalilor au virat cei 2% catre Asociatia "Simion Mehedinti", ce functioneaza pe linga Casa Corpului Didactic. Tiberiu Dima, directorul Scolii "Ion Basgan" din Focsani, pe de alta parte, spune ca a luat in calcul varianta. Acesta considera ca nu procedurile de infiintare sint greoaie, problema fiind insa... fluctuatia de personal, specifica unei scoli. "Ne-am gindit la aceasta varianta, cunosc si procedurile... trebuie un statut foarte clar, o cerere la judecatorie. Nu este complicat. Problema este insa fluctuatia de personal, asociatia unei scoli nu poate avea continuitate. Am vrut sa facem asociatie de parinti in felul acesta, dar ei se rotesc la 4 ani. Sa zicem ca 10 ani rezista, apoi... oamenii pleaca din scoala, ies la pensie... Daca nu exista aceasta stabilitate, continuitate a celor care se ocupa de asociatie apr o serie de probleme contabile", a afirmat Tiberiu Dima, care s-a declarat insa in favoarea unui ONG, atita timp cit este condus de oameni care pun suflet si se implica.

Primii pasi pentru infiintarea unui ONG

Ordonanta de Guvern 26/2000 stabileste cadrul legislativ al infiintarii unei asociatii non-profit. Asociatia, comparativ cu fundatia care este mai greu de pus pe picioare, este constituita de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala si munca lor pentru realizarea unor activitati in interes general, comunitar. De asemenea, patrimoniul initial al unei asociatiii trebuie sa fie minim dublul salariului minim brut pe economie, comparativ cu fundatiile care au nevoie de cel putin 100 de ori salariul minim brut pe economie (exceptie fac fundatiile al caror scop exclusiv este efectuarea operatiunilor de colectare de fonduri care sa fie puse la dispozitia altor asociatii sau fundatii, in vederea realizarii de programe, caz in care patrimoniul initial poate fi de cel putin 20 de ori salariul minim brut pe economie). Conform articolului 5, "asociatia dobindeste personalitate juridica, prin inscrierea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul". Din momentul in care asociatia dobindeste personalitate juridica, poate fi deschis un cont bancar, astfel ca se pot vira si cei 2% din impozitul pe profit, spre exemplu. O asociatie non-profit poate accesa si fonduri in anumite domenii, astfel ca paleta activitatilor poate fi extrem de larga, mai ales daca vorbim de educatie si interesul tinerilor. Potrivit legii, veniturile asociatiilor provin din cotizatiile membrilor, dobinzile si dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, in conditii legale, din dividendele societatilor comerciale infiintate de asociatii sau de federatii; venituri realizate din activitati economice directe; donatii, sponsorizari sau legate; resurse obtinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale; alte venituri prevazute de lege. (Camelia STANILA)


CASETA:

Etapele obtinerii personalitatii juridice pentru o organizatie neguvernamentala sint:

- Elaborarea textului statutului;

- Elaborarea actului de constituire;

- Autentificarea statutului si a actului de constituire la un notar public sau atestarea de catre un avocat;

- Obtinerea dovezii de spatiu,

- Obtinerea disponibilitatii de denumire a organizatiei de la Ministerul Justitiei;

- Obtinerea dovezii patrimoniului initial;

- Plata taxei judiciare de timbru;

- Depunerea cererii de inscriere la judecatorie

- Prezentarea la sedinta camerei de consiliu a judecatoriei la data programata in momentul depunerii cererii;

- Depunerea cererii pentru ridicarea sentintei definitive si a statutului de la judecatorie;

- Depunerea cererii pentru obtinerea codului fiscal al organizatiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.