Ultima oră

Munca a intrat in vacanta pina luni

Ziarul de Vrancea
1 mai 2008 1321 vizualizări
In Romănia singurul lucru care se respecta pare a fi vacanta u pina luni, in institutiile mioritice bate vintul u incepind de azi, functionarii publici se bucura de o mini-vacanta de 1 Mai Muncitoresc, dupa zilele libere de Paste u vineri, 2 mai, a fost decretata zi libera, programul normal urmind sa fie reluat abia luni, 5 mai u totusi, unele institutii asigura permanenta, iar jandarmii si politistii vor pazi zonele de agrement u doar politicienii, pasionati si ei de vacante, se afla pe baricade in aceste zile pentru cucerirea electoratului u pesedistii vor da azi un ospat in Cringul de la Petresti, in cinstea Zilei Muncii

Potrivit proverbului ca serviciul nu-i circiuma sa stai toata ziua in el, vrincenii au tinut-o saptamina aceasta tot intr-o minivacanta. Dupa ciocnirea oualor rosii de Pasti, iata ca astazi multi vrinceni ies la picnic de 1 Mai Muncitoresc si o tot lungesc asa pina luni. Saptamina aceasta, tot vrinceanul care se respecta a plecat in vacanta, iar cei cu mai putini bani la rudele de la tara, pentru o gura de aer proaspat. Anul acesta, coincidenta fericita a facut ca finalul sarbatorilor pascale sa coincida cu intrarea intr-o alta zi decretata libera: 1 Mai, data simbol pentru debutul sezonului estival. Si cum prima zi din mai e joi si week-end-ul este aproape, Guvernul a decis printr-o hotarire ca vineri, 2 mai, sa fie decretata zi libera pentru salariatii din sectorul public. Astfel, unii bugetari au avut liber doua-trei zile, iar cei mai norocosi chiar o saptamina intreaga. Chiar si cei care au lucrat, mai mult au stat pentru ca in multe institutii pauzele de cafea s-au lungit ieri pina la sfirsitul programului. Chiar daca cea mai mare pasiune a "oamenilor politici" a fost, este si va fi vacanta, in aceste zile politicienii candidati vor fi pe baricate pentru cucerirea electoratului. Mai toate partidele au anuntat ca isi vor face campanie in teritoriu, in vreme ce pesedistii invita electoratul la Cringul din Petresti.


Unele institutii, obligate la permanenta


Ziua libera decretata prin Hotarire de Guvern va fi recuperata intr-o simbata, pe 24 mai. "Prestarea muncii in ziua de simbata nu confera dreptul de salarizare suplimentara sau acordarea de timp liber corespunzator. Prevederile prezentului articol pot fi aplicate si personalului salariat din sectorul privat, in masura in care partenerii sociali stabilesc astfel", se mentioneaza in HG nr.450/2008. De un week-end prelungit beneficiaza si salariatii din unitatile cu foc continuu, a caror activitate nu poate fi intrerupta, cu conditia de a asigura continuitatea functionarii acestora. Astfel, in mini-vacanta de Paste si 1 Mai cam bate vintul prin institutii, pentru ca multi functionari publici sint in vacanta pina luni. Aceasta saptamina libera a fost asteptata cu nerabdare si de elevi, care au intrat in vacanta vineri, 25 aprilie si vor reincepe luni cursurile. Asa cum spuneam, unele institutii asigura permanenta in aceasta saptamina, pina pe 4 mai. Este cazul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC), care, prin intermediul ofiterilor de serviciu, sta permanent la dispozitia consumatorilor. Numarul de telefon al institutiei, 0237/217.000, este directionat pe numarul de mobil al inspectorului-sef. "Asiguram permanenta pe toata perioada sarbatorilor pascale si de 1 Mai. Permanent avem doi inspectori de serviciu, care intervin operativ in cazul in care consumatorii ne semnaleaza vreo problema deosebita", spune Dumitru Dila, seful OJPC. Electrica asigura, de asemenea, permanenta, prin echipele de interventie din tot judetul, care lucreaza in regim normal. In plus, la fel ca si in ceilalti ani, echipe suplimentare vor fi prezente in zona turistica Lepsa-Soveja, pentru a scurta timpul de interventie. Serviciul Deranjamente 929 functioneaza non-stop. De luni, 5 mai, se reintra in programul normal.


Judecatorii au fost mai indulgenti cu aminarile


Multe din procesele aflate pe rolul instantelor vrincene in aceste zile au fost aminate din motive legate de absenta partilor sau avocatilor, absente cauzate de programul de sarbatori. Magistratii au fost mai indulgenti cu cererile de aminare, astfel ca sedintele de judecata au durat mult mai putin fata de programul normal. Reamintim ca doar luni, 28 aprilie, a fost zi libera pentru instante, pe 29 si 30 aprilie programul sedintelor de judecata fiind unul normal. De altfel, au existat si destule dosare care au ramas in pronuntare, insa cele mai multe au fost aminate. Astazi si miine nu va exista niciun proces pe rolul instantelor locale, urmind ca luni, 5 mai sa se reia programul normal.


Jandarmii si politistii celebreaza 1 Mai prin munca


Inspectoratul de Jandarmi este una dintre putinele institutii care va celebra astazi "Ziua Muncii - 1 Mai", prin munca. De astazi si pina la finele acestei saptamini, oamenii legii vor asigura masurile de ordine publica in zonele de agrement din judet, precum si la manifestarile cultural artistice si electorale care se vor desfasura in aceasta perioada. "Zonele in care jandarmii vor fi prezenti sint: Cringul Petresti, KM - 25 - Tulnici - Lepsa - Gresu, Soveja, Plaja Putna. Numarul celor angrenati in aceste misiuni este de 35 de jandarmi pentru fiecare zi", a declarat lt. Sorin Hunea, purtator de cuvint al Jandarmeriei. De asemenea, mai multi politisti vor supraveghea traficul rutier. Politistii de la circulatie vor fluidiza traficul in aceste zile de sarbatoare mai ales in zonele turistice. Au fost astfel suplimentate echipajele de Politie, care vor actiona in principal pe DN2-85, DN2L- Focsani Soveja, DN23-Focsani Nanesti. "Vom actiona acolo unde in ultima perioada s-au produs cele mai multe accidente grave. Vom incerca sa ii temperam pe conducatorii auto care conduc cu viteza excesiva si sa ii determinam sa nu mai faca depasiri neregulamentare", a spus subcomisarul Daniel Fatu, seful Politiei Rutiere.


1 Mai - Ziua oamenilor Muncii


La origine sarbatoare a sindicatelor muncitoresti, 1 Mai a fost confiscata de comunisti si transformata de propaganda sovietica dupa 1917 in arma de lupta impotriva capitalismului. Ca si Ziua Femeii (8 Martie), si 1 Mai s-a nascut in sinul miscarilor anticapitaliste a sindicatelor americane din Chicago, la sfirsitul secolului al XIX-lea. Scopul principal al celor care au initiat aceste miscari de 1 Mai a fost reducerea timpului de lucru la 8 ore, intr-o perioada in care ziua de munca era de 10-12 ore, 6 sau chiar 7 zile pe saptamina. Astfel, manifestarile de revendicare a drepturilor muncitoresti pe 1 Mai s-au extins in toata America si Europa, inclusiv in Romania. Nu o data, aceste manifestatii erau reprimate singeros de Politie, chiar si in Romania. La putin timp, 1 Mai a fost confiscat de Internationala Socialista, dar a fost si recunoscut ca zi nelucratoare de unele state, incepind cu USA. în timpul regimului comunist din Romania, de 1 mai aveau loc cele mai mari demonstratii ale muncitorilor pentru a glorifica "omul nou" comunist, "muncitorul comunist" si pentru a condamna consumerismul societatii occidentale. Dupa 1989, 1 Mai a cazut in dizgratie, manifestarile fiind rare, doar unii nostalgici ai vechiului regim si aripa de stinga din PSD organizind, propagandistic, gratare electorale cu bere prin parcuri. (Valentin MUSCA)


Pensiunile sint full


Unitatile de cazare din zona de munte sint arhipline, cele mai multe fiind ocupate in proportie de 90-100%. Profitind de mini-vacanta de Paste si 1 Mai, bugetarii s-au refugiat in mijlocul naturii, la un picnic, un gratar, sau pentru o drumetie pe poteci de munte. Astfel, locurile din pensiunile de la Lepsa, Gresu, Soveja, s-au rezervat de cel putin o luna. Zona montana vrinceana a atras mai ales turisti din alte judete si mai putin autohtoni. "Acum avem ocupat 90%, rezervarile pentru cazare s-au facut de acum o luna. Vrinceni sint putini, mai multi clienti avem din Bucuresti, Constanta, Galati, Braila, dar sporadic si straini, in special spanioli, americani", ne-a spus administratora unei pensiuni din zona Lepsa. O persoana a trebuit sa scoata din buzunar intre 100 si 150 lei pentru o zi de cazare.


1 Mai cu soare


Vremea va tine cu cei care au ales sa isi petreaca minivacanta de 1 Mai pe litoral sau la munte. Soarele va fi generos in toate zonele tarii, iar norii par sa ocoleasca zilele decretate libere. Conform prognozei INMH, astazi, de 1 mai, se va inregistra o maxima de 25 grade, in sud, vremea va fi frumoasa si calda pentru aceasta perioada. Vineri, 2 mai, temperatura va ajunge pina la 23-24 de grade Celsius. Pe litoral, vintul va adia usor, iar temperaturile vor atinge maxime de 20-23 de grade. Aceeasi vreme frumoasa va fi si la munte, fara ploi. In majoritatea regiunilor, vremea va deveni instabila incepind de vineri. Totusi, in intervalul urmator, intre 2-4 mai, se anunta ploi, atit la munte, cit si la mare. Simbata si duminica temperaturile scad din nou, asa ca profitati din plin de aceste zile libere!


Gratis la Teatru, de Ziua Tineretului


Ziua Tineretului, sarbatorita in fiecare an pe 2 mai, va fi marcata la nivel local de catre Directia Judeteana de Tineret (DJT) printr-o actiune care va aduce la teatru 100 de tineri. Sub sloganul "DJT te trimite la Teatru", adolescentii vor avea acces gratuit la piesa "Badaranii" de Carlo Goldoni, care se va juca vineri, incepind cu ora 19.30, la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia". "In urma aceastei actiuni vor beneficia atit voluntari din cadrul DJT, cit si alti tineri vrinceni care nu au posibilitatea sa vada o piesa de teatru. Aceasta este singura actiune organizata de noi cu ocazia Zilei Tinetului intrucit, din cauza conditiilor meteo nefavorabile care s-au preconizat, am renuntat la alte activitati", ne-a spus Tudorel Trofin, directorul DJT. Daca in Vrancea manifestarile sint destul de palide, la nivel national tinerii din 19 orase au parte de parade, carnavaluri, competitii sportive, expozitii, festivaluri de film, concerte si petreceri in cluburi, in cadrul evenimentului intitulat "Noaptea Alba". De asemenea, in cursul zilei de 2 mai, in resedintele de judet va avea loc Crosul Tineretului, care se pare ca va ocoli Vrancea.


Spectacol pesedist in cringul Petresti


Social-democratii vrinceni, in frunte cu presedintele Marian Oprisan, vor sa marcheze Ziua Internationala a Muncii printr-un spectacol muzical, care se va desfasura in cringul Petresti, incepind cu ora 13.00. Pentru focsanenii care vor da curs acestei propuneri vor cinta Matilda Pascal Cojocarita, Ro-mania, Elena, Gelu Voicu, Hi-Q, K1/Brand si Ansamblul "Tara Vrancei". Spectacolul va fi prezentat de Octavian Ursulescu. Pesedistii vor profita de petrecerea din cring pentru a-si lansa candidatii la alegerile locale cu mici si bere. Inainte de ospat, liderii PSD vor inaugura un drum electoral la Ploscuteni.


Grupaj coordonat de Mihaela BESLEAGA. Au contribuit I. CRETU, R. MANOLACHE, C. IRIMIA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 11 ore, 28 minute, 54 secunde
Aoleu ... iarasi poponarul de servici, Tavi Ursulescu, lingaul favorit al Suztului ! Are un stil aparte acest libidinos de Ursulescu, ne plictisea si cu ceva ani in urma la cantarile in onoarea coanei citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 28 minute, 54 secunde
bine zice domnul de mai sus,penibilul si ratatul de ursulescu care prezinta pt.P.S.D.-isti acesti oameni de nimic care atatia ani nu au facut decat sa-si sporeasca averile vin acum din nou cu micii si citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 28 minute, 54 secunde
De acord cu tine Patrik, desi ma doare cand spui o tara de asistati social, de inadaptati, etc. Ce inseamana sa fii adaptat? sa fii membru intr-un partid, de preferinta cel care poseda ciolanul? citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 28 minute, 54 secunde
foarte trist si, in acelasi timp, prea bine surprinsa realitatea spuselor tale. poate am fost prea dur, insa nu toata lumea este asa cum am afirmat eu mai sus, dovada fiind comentariul tau. iata ca citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 28 minute, 54 secunde
Imi pare rau ca nu sunt de acord cu voi, dar macar PSD_ul daca se infrupta pe spinarea noastra, LASA SI LA NOI SA VADA CEVA CIORHANE!!!! PNL_ul ce a facut????????????????????? NIMIC BUN, dimpotriva, a citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 28 minute, 54 secunde
NU SUNT DE ACORD CU VOI,CE AU FACUT PNL?CATE LOCUINTE PTR TINERI AU FACUT DE CAND SUNT LA GUVERNARE?SI CATE A FACUT PSD_UL GADITI BINE CE VOTATI O SA AJUNGEM SA PLATIM BENZINA 5ron PANA IN IULIE!SA-I citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 28 minute, 54 secunde
Sorin, iti respect parerea, asta e si esenta democratiei, pana la urma. Nu cred ca au fost probleme legate de libertatea exprimarii cetatenilor ori a presei dupa momentul de euphorie din 2004 cand citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 28 minute, 54 secunde
ANL-uri, nu au fost construite prea multe, e drept..insa dc nu-l acuzi pe Bacinski, doar el si Neagu Nistoroiu (pe care abia il tine cureaua) le distribuie dupa cum vor ei,,,si bineinteles dupa cum citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.