Ultima oră

Detinutii, muncitori mai ieftini si fara nazuri

Cristi Irimia
30 apr 2008 1266 vizualizări
Condamnatii de la Penitenciarul Focsani executa lucrari in diverse domenii si sint solicitati atit de firme private, cit si de persoane fizice u detinutii nu fac nazuri, nu chiulesc de la locul de munca si nici nu pleaca in strainatate decit, eventual, dupa liberare

Detinutii muncitori sint la mare cautare atit in Vrancea, cit si in intreaga tara, pentru ca reprezinta o alternativa serioasa si eficienta pentru acoperirea necesarului de forta de munca din diverse domenii. Persoanele juridice, dar si cele fizice, pot apela atunci cind au nevoie la serviciile Penitenciarului Focsani, cel care are posibilitatea legala sa detaseze detinuti pentru efectuarea diverselor munci solicitate. Condamnatii nu fac nazuri precum muncitorii altor firme, nu intirzie la program si nu pleaca in strainatate imediat ce gasesc o oferta bine platita. Tocmai de aceea exista din ce in ce mai multe cereri pentru detinutii vrinceni, in sensul prestarii unor joburi diverse. Totodata, detinutii au si ei avantaje deloc neglijabile, in contrast cu faptul ca ar putea sta toata ziua intre zidurile inchisorii de la Mindresti. Pe de o parte, ei primesc un salariu lunar, iar pe de alta li se scade din pedeapsa, in functie de prevederile exprese ale legislatiei in vigoare. "Mai exista un avantaj pentru detinutii care muncesc. Daca dau dovada de seriozitate, pot ajunge mai repede in fata comisiei de liberare conditionata. Acolo conteaza ca au efectuat activitati in cadrul inchisorii, dar si ca au prestat o munca platita in conformitate cu un contract incheiat intre o firma sau o persoana fizica si Penitenciarul Focsani", ne-a declarat Ion Dita, director adjunct pentru siguranta si regim la penitenciar.


Au lucrat si la Catedrala


In municipiul de pe Milcov, detinutii sint folositi in constructii, la lucrarile ce presupun saparea unor santuri pentru conductele de apa, la igienizarea spatiilor verzi, precum si la alte activitati. Baietii cu condamnari au putut fi vazuti in ultimii ani si la stadion, unde au curatat tribunele principale si peluzele, dar si la Catedrala ortodoxa de la Ceasul Rau. Preturile pe care le solicita conducerea Penitenciarului, atunci cind incheie un contract, sint negociabile, fara a exista o impunere expresa din partea Administratiei Nationale a Penitenciarelor. "Noi negociem preturile in functie de tipul de munca pe care urmeaza sa-l presteze detinutii. Ne raportam la salariul minim pe economie, in sensul ca un detinut nu poate sa primeasca, intr-o luna, mai putin decit retributia minima la nivel national, in conditiile unui program de lucru de 8 ore pe zi. Nu se lucreaza cu detinutii in afara penitenciarului seara sau noaptea, pentru ca exista niste drepturi care trebuie respectate", a precizat Dita.


Meseriasii pleaca dupa liberare


Evident ca atunci cind este ceva de reparat in cadrul Penitenciarului Focsani tot detinutii incarcerati acolo rezolva problema, cu promptitudine si eficienta maxima. Zidarii, faiantarii si zugravii sint la mare cautare, atit in ceea ce priveste lucrarile de la Penitenciarul Focsani, cit si in exterior. Multi dintre detinutii priceputi ajung sa se libereze, la un moment dat, si in aceste conditii se gasesc destul de greu oameni care sa stie meserie si sa-i inlocuiasca eficient. "Lucreaza in strainatate multi dintre cei care isi ispasesc pedepsele, deoarece in tara sint platiti mai putin si nu sint acceptati mereu pentru ca au cazier. Daca apoi comit fapte penale in Italia, Spania sau in alte tari, sint incarcerati acolo", ne-a declarat un alt ofiter din cadrul Penitenciarului Focsani.


Daca evadeaza sint prinsi repede


Unii dintre detinutii vrinceni s-au specializat in timplarie, altii in munca in agricultura sau in constructii. Oricum, gradul de complexitate al muncilor prestate de catre condamnati nu este foarte ridicat, pentru ca nici pregatirea lor nu este una pe masura de multe ori. In schimb, ei compenseaza prin alte calitati, care nu se regasesc deseori la alti angajati, tocmai datorita faptului ca sint supravegheati in permanenta, pentru a nu se eschiva de la activitatea desfasurata sau pentru a nu evada. Mai ales ca au existat cazuri in alte judete, cind unii detinuti aflati la munca, in afara inchisorii, au reusit sa evadeze. In 99% din cazuri, insa, ei au fost prinsi ulterior si s-au ales cu alti citiva ani de executat si cu imposibilitatea de a mai lucra in exterior. Astfel, n-au mai putut sa execute o pedeapsa mai mica decit cea primita initial, tocmai pentru ca s-au ales cu "bile negre" din partea justitiei. Important este ca, teoretic, toti detinutii pot munci, insa cei care sint incadrati in regim de detentie de maxima siguranta nu pot presta activitati decit in interiorul Penitenciarului.


Solicitati in campania agricola


"Sintem foarte solicitati in campania agricola, tocmai de aceea cind avem cereri in perioada respectiva, din alte domenii, negociem mai dur. Tot ceea ce efectuam se face cu forme legale, in functie de cerere si oferta. Ne raportam la Legea 275/ 2006 si la Regulamentele interne", a mai adaugat Ion Dita. Raportat la avantajele financiare ale firmelor care apeleaza la detinuti, trebuie spus ca societatile platesc in regim de factura si scapa astfel de cheltuielile conexe achitarii unor salarii. Penitenciarul Focsani poate fi contactat in vederea incheierii unor contracte, de catre oricine, lucru care se intimpla si in alte judete unde exista penitenciare. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.