Ultima oră

Invierea Mintuitorului in imagini

Silvia Vrînceanu Nichita
29 apr 2008 1006 vizualizări
Minunate cintari liturgice au rasunat, simbata noaptea, in toate bisericile ortodoxe din Vrancea u Invierea este cel mai important praznic din calendarul crestin u In ziua a treia, dupa ce Mintuitorul si-a incredintat sufletul lui Dumnezeu, pentru a implini Scripturile, a Inviat u Sarbatoarea Pastelui marcheaza minunea prin care omul a fost rascumparat


Sfintul Epitaf purtat de credinciosi reprezinta Trupul Domnului coborit de pe Cruce si pregatit pentru a fi pus in mormint. Dupa ce sta in timpul slujbei Prohodului in mijlocul Bisericii este purtat in jurul acesteia si, simbolic, asezat in mormint, adica in Sfintul Altar.


Se spune ca Lumina Invierii se aprinde singura doar de Pastele ortodox, in Biserica Sfintului Mormint si pe care Patriarhul grec al Ierusalimului o da multimii.



Veniti si luati lumina "¦ "Hristos a inviat din morti cu moartea pre moarte calcand" ...



In noaptea de Inviere, enoriasii nu pleaca cu Lumina acasa, pina nu inconjoara biserica, alaturi de preoti



Icoana Rastignirii arata patimile Mintuitorului si se afla la loc de cinste in biserici. Cuvintele rostite de Iisus Hristos inainte de a fi rastignit "Iata, Eu cu voi sint in toate zilele, pina la sfirsitul veacurilor" (Matei 28, 20) s-au adeverit, dupa moartea si invierea Sa.



Dupa miezul noptii, ca in toate bisericile ortodoxe, si la Tifesti, cei mai multi credinciosi au primit Lumina si au plecat acasa sa se infrupte din bucate, iar biserica a ramas aproape «goala».



Noaptea Invierii este singura din an cind toate mormintele din cimitire sint luminate. Luminile aprinse simbolizeaza veghea Invierii si trimful vietii asupra mortii.



Dupa Sfinta Liturghie, preotul imparte credinciosilor Anafora, binecuvintata dupa un ritual special, caracteristic noptii Invierii. Anafora din noaptea Invierii este considerata ca Aghiazma de la Boboteaza. De aceea, credinciosii iau anafora sa aiba pentru tot anul, atunci cind sint in suferinta.



O legenda spune ca, dupa ce Iisus a fost rastignit, carturarii si fariseii au facut un ospat de bucurie. Unul dintre ei a spus: "Cind va invia cocosul pe care-l mincam si ouale fierte vor deveni rosii, atunci va invia si Iisus". Nici nu si-a terminat acela spusele si ouale s-au si facut rosii, iar cocosul a inceput sa bata din aripi. In multe biserici au cintat simbata noaptea cocosii anuntind Invierea Domnului. O traditie straveche spune ca, in noaptea de Inviere, se duce la biserica un cocos viu, ca pomana pentru cei morti fara luminare. Cocosul nu trebuie sa fie negru, fiindca pasarea neagra se da numai la inmormintare.



Purificarea spirituala a postului este incununata de Sfinta Impartasanie. Credinciosii primesc Sfinta Taina cu evlavie, din mina preotului, in semn de purificare si iertare a pacatelor.



Intuneric si Lumina





Ouale incondeiate si pasca sint doua dintre cele mai reprezentative simboluri pascale



Tinerii au ajutat si de aceasta data preotul la efectuarea serviciului religios



De Paste se deschid cimitirele pentru cinstirea mortilor. Pentru ca Invierea a fost noaptea, cind Iisus cel rastignit si ingropat a inviat, "cu moartea pe moarte calcind si celor din morminte viata daruindu-le".



In Piata Unirii credinciosii s-au imprastiat imediat dupa ce preotul Costica Marin a daruit Lumina multimii.



Daca la Boboteaza enoriasii au luat Aghiazma Mare in bidoane de Coca Cola, la Inviere au venit cu luminari bagate in cutii de Sana sau Danone


Fotografii de Emanuel Tanjala, Silvia Vrinceanu si Camelia Stanila. Preluarea acestor imagini se face doar cu acordul scris al autorilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.