Ultima oră

Pastile, sarbatoarea Invierii Domnuli

Valentin Muscă
26 apr 2008 797 vizualizări
Invierea lui Hristos este evenimentul care a schimbat cursul istoriei umanitatii u prin acest eveniment, Pastele iudaic a luat sfirsit si s-a nascut Pastile crestinilor u in zilele de Sfintele Pasti, crestinii vin la capatiiul celor morti cu oua rosii si cozonaci, cimitirele ortodoxe oferind o imagine rupta dintr-o carte de povesti

Pastile este sarbatoarea care marcheaza nasterea crestinismului. Prin Invierea Fiului lui Dumnezeu a treia zi dupa Scripturi s-a facut trecerea de la Legea Vechiului Testament la Noul Testament, de la Decalogul justitiar al lui Moise, la Fericirile de pe Muntele Maslinilor. Daca Iisus Hristos nu ar fi inviat, Acesta ar fi ramas doar un proroc insemnat al poporului evreu, iar iudaismul l-ar fi consemnat ca atare. Contrar opiniilor preotilor evrei din timpul sau, Iisus Hristos a inviat, deschizind astfel un nou capitol in istoria umanitatii si o noua religie - crestinismul. De la Pastile evreiesc la Pastile crestin nu a fost decit o noapte. A fost noaptea cind Iisus cel rastignit si ingropat a inviat, "cu moartea pe moarte calcind si celor din morminte viata daruindu-le". Nascut in interiorul iudaismului, tocmai de Pastile evreilor din anul 33 d.H., crestinismul a preluat si practici iudaice. Daca pentru evrei Pastile era sarbatoarea care le amintea din robia egipteana, pentru crestini Pastile a devenit sarbatoarea care ne aminteste de 2000 de ani Invierea Fiului lui Dumnezeu si implinirea Legii lui Moise.


Icoana Invierii inlocuita de iepuras


Pastile este sarbatoarea Invierii, adica a trecerii de la moarte la viata, iar Iisus Hristos inviat este icoana care defineste Pastile crestin. Dintotdeauna, simbolurile pascale asociate Invierii au fost si mai sint cele legate de Vinerea Patimilor si noaptea Invierii. Cum este si firesc, in noaptea Invierii crestinii asteapta lumina cu luminari pregatite special pentru aceasta noapte. In amintirea suferintelor din Vinerea patimilor, crestinii pregatesc pentru Sfintele Pasti oua inrosite si cozonaci, acestia din urma amintind trupul lui Hristos pus in mormint. Pentru a se face trecerea de la Postul Mare la perioada pascala avem "pasca", pregatita din faina curata de griu si oferita credinciosilor la biserica dupa slujba Invierii. Modernitatea, combinata cu ignoranta, a adus in ultimii ani schimbari radicale in simbolistica pascala. In locul salutului etern de "Hristos a inviat" avem astazi "Happy Easter", adica un salut adresat unui iepuras din mitologia saxona, care o reprezinta pe zeita primaverii- Easter.


Pastile la mormintul parintilor


Asa cum pentru evrei Pastile erau momentul din anul religios cind se intorceau la Ierusalim, pentru crestini Pastile este sarbatoarea cind crestinii se intorc acasa la cei dragi. Tot de Sfintele Pasti exista traditia sa se mearga cu oua rosii si cozonaci la mormintele parintilor, acest moment fiind un adevarat pelerinaj. In toate cimitirele ortodoxe, de Sfintele Pasti cei vii se intilnesc liturgic cu cei plecati, la capatiiul carora vin din toate colturile tarii, avind credinta ca, simbolic, cei de dincolo invie in fiecare an pentru a participa la bucuria Invierii. Mai puternic decit celelalte servicii religioase, cultul mortilor la ortdocsi se fundamenteaza pe aceasta credinta puternica in Inviere. De la Pasti la Inaltare, crestinii se saluta cu "Hristos a inviat!" pentru a-si confesa reciproc bucuria Invierii Domnului. "Ziarul de Vrancea" ureaza tututor cititorilor si colaboratorilor sa petreaca Sfintele Pasti in pace, alaturi de cei dragi, iar bucuria Invierii Domnului sa coboare peste caminele tuturor! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.