Ultima oră

A innebunit Iepurasul!

Mihaela Beșleagă
24 apr 2008 2646 vizualizări
Pietele si supermarketurile au fost luate cu asalt, astazi si miine comerciantii anticipind vinzari record u cumparatorii sint momiti cu oferte promotionale la cozonac, vin, oua si iepurasi de ciocolata u pentru prima oara in acest an, promotiile "3A1 gratis" sint interzise, fiind considerate practici comerciale abuzive u in comparatie cu saptamina trecuta, preturile la principalele produse alimentare au crescut simtitor

S-a dat start la maratonul cumparaturilor de Pasti! Sute de vrinceni au luat cu asalt de la inceputul saptaminii marile centre comerciale din oras, in dorinta de a intimpina cu masa plina si casele aranjate aceste sarbatori. Oamenii au umplut la refuz Piata Moldovei si au facut cozi interminabile la casele supermarketurilor, pentru a-si umple cosul de Paste. Comerciantii s-au pregatit cu stocuri suplimentare de marfa, anticipind fluxul ridicat de cumparatori, virful fiind preconizat pentru astazi si miine, cind vrincenii vor da navala in magazine.

"Ne asteptam la un flux mai mare de clienti joi si vineri, cum se intimpla in fiecare an de sarbatori", ne-a spus Mirela Paraschiv, director comercial la un lant de supermarketuri din Focsani si Odobesti. Unele supermarketuri organizeaza si tombole cu premii pentru clientii fideli sau pentru cei care cumpara produse de o anumita suma. Magazinele incearca sa atraga clientii si cu diverse oferte promotionale, in special pentru cele mai cautate produse: cozonac, vin, oua, iepurasi de ciocolata, produse din carne, dar pentru cele nealimentare, precum "echipamentele" de picnic: gratare, corturi, carbuni. Oferta bogata a comerciantilor, dorinta de a avea masa de Pasti plina, ne determina, de multe ori, sa uitam de regulile de baza la cumpararea oricarui produs alimentar. De aceea, pentru a ne bucura de aceste sarbatori, trebuie sa fim cu bagare de seama la ce si de unde cumparam!


Cozonacul si pasca, delicatesele mesei de Paste


Cozonacul si pasca, binecrescute, aurii si gustoase, incununeaza festinul pascal, de aceea trebuie sa alegem cu grija produsele pe care le vom servi in zilele de sarbatoare. Gospodinele care nu au timp sa lase cozonacul la dospit pot cumpara produsele de-a gata din comert, unde oferta este bogata, pe toate gusturile si buzunarele: de la cozonacii romanesti, cu rahat, cacao si stafide, care pot fi achizitionati incepind cu 6 lei/bucata, pina la cozonacul italian panettone, care costa de la 10 la 40 lei/bucata. Pasca si cozonacul la comanda reprezinta o alta solutie pentru masa de Paste. Din pacate, majoritatea patiseriilor din oras nu mai primesc comenzi pentru astfel de produse. "Ultimele comenzi le-am primit acum o luna, am avut cereri foarte multe", ne-a spus vinzatoarea unei cofetarii din Focsani. Un kilogram de cozonac la comanda costa intre 12 si 20 lei kg, iar pasca intre 20 si 25 lei kg, in functie de ingrediente. Daca sinteti pe ultima suta de metri in cautarea acestor produse, puteti avea norocul sa le mai gasiti la patiseriile din oras, in afara comenzilor.



Mielul este pe tarabe pina simbata


Mielul este nelipsit dintr-un meniu traditional de Paste cu drob si friptura. Focsanenii pot cumpara carne de miel din Piata Moldovei, de la tarabele amenajate in zona boxelor de carne. Un kilogram de miel s-a vindut in aceste zile cu 15 lei kilogramul, dar pretul este negociabil. Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) verifica zilnic respectarea regulilor de igiena in aceste spatii si, de asemenea, se asigura daca animalele expuse la vinzare sint insotite de certificate de sanatate. Comerciantii de carne de miel din Piata Moldovei au acces pe tarabe pina vineri, intre orele 7.00 "" 18.00, iar in ultima zi, simbata, 26 aprilie, pina la ora 12.00. Carnea de porc si pasta de mici se gasesc la preturi cuprinse intre 12 si 15 lei kilogramul.


Unde gasim un vin bun?


Un vin de calitate este un detaliu care completeaza si poate face diferenta in ospatul de Paste. Oferta supermarketurilor este generoasa si diversificata in privinta vinurilor imbuteliate, a caror preturi pornesc de la 10 lei si pot ajunge si la citeva sute de lei. In functie de preferinte, puteti opta pentru un vin sec, demisec, dulce sau demidulce, rosu sau alb, din podgoriile vrincene sau de import. Vin vrac, alb si rosu, puteti gasi si la vinaria din Piata Moldovei, la 4 lei litrul, unica de altfel din Focsani.


"Veniti de luati lumina!" cu luminari de 1 leu


Printre cele mai cautate produse in aceste zile sint luminarile, cu care vom aduce lumina Invierii Domnului in case. In piata centrala din Focsani au aparut numeroase tarabe care comercializeaza astfel de produse, fie luminari simple, fie sub forma de candela, in diverse marimi. Oferta este generoasa. Luminarile de ceara simple costa intre 0,5 si 1 leu bucata, iar candelele au preturi cuprinse intre 1,5 si 4 lei bucata, in functie de model si marime. Aceste produse le puteti gasi si pe ultima suta de metri, in seara de Inviere, la biserici.


Promotiile si ofertele supermarketurilor, in ajun de Paste


Va prezentam mai jos citeva dintre cele mai tentante oferte din catalogurile de prezentare ale supermarketurilor, prin care marile magazine din Focsani incearca sa atraga clientii:


u Paco


- Faina Grania - 1,99 lei/kg

- Orez Risotto 2A1 gratis - 9,29 lei

- Balsam rufe 2 l A papuci gratis - 15,45 lei

- Suc natural 2 l - 2,49 lei

- Ciocolata cu crema - 1,45 lei/bucata


u Zanfir


- Cozonac panettone - 11,4 lei

- Pasca Cappucino - 15,9 lei

- PascaAMartini - 54 lei

- Cos de Paste cu bunatati - 127-216 lei

- Cos cu oua si iepurasi de ciocolata - 8,65 lei


u G\'Market


- Cosuri de Paste cadou cu bunatati: cosul de bronz - 69,99 lei, cosul de diamant - 359,99 lei

- Brinza de vaci vrac - 10 lei/kg

- Condimente, diverse sortimente - 2 lei/pachetul

- Cozonac cu rahat - 6 lei/500 g

- Vin Murfatlar Pinoit noirAMerlotACabernet Sauvignon - 36,49 lei


u Interex


- Caserola picnic: miciAcirnatiApulpa de porc - 10,99 lei

- Cascaval Rucar - 23,99 lei/kg

- Pachet cafea 500 gAcana cadou - 15,59 lei

- Vin Singe de Taur 0,75 lAsticla promotionala cadou - 6,99 lei

- Cos picnic termoizolant - 24,99 lei


u Penny


- Panettone 920 g - 9,99 lei

- Oua cofrag 30 bucati - 9,99 lei

- Mere golden - 3,99 lei/kg

- Iepuras de ciocolata - 1,19 lei

- Faina alba superioara - 1,89 lei/kg


Promotiile "Gratis" sint interzise


Promotiile "3A1 gratis" sint considerate practici comerciale incorecte si abuzive si sint sanctionate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) prin Legea 363/2007 privind publicitatea inselatoare, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008. "Este o practica abuziva, prin care se conditioneaza cumpararea unor produse de achizitionarea altora, de cele mai multe ori pretul produsului «gratis» fiind inclus in pachet. ANPC atrage atentia agentilor economici ca va sanctiona acest tip de publicitate inselatoare si nu va permite sa fie dusi in eroare consumatorii", a spus Gheorghe Ciubotaru, vicepresedintele ANPC, in vizita la Focsani din februarie. Astfel, promotiile "3A1 gratis" au fost inlocuite cu denumirea "3 la pret de 2". Orice abatere de la aceasta regula ar urma sa fie sanctionata cu amenda de pina la 60.000 de lei si chiar cu inchiderea magazinului.


Mercurial Piata Moldovei


In prag de sarbatori, comerciantii incearca sa speculeze cit de mult pot cererea mare de produse. In comparatie cu preturile afisate saptamina trecuta, unele s-au scumpit peste noapte, chiar dublindu-si pretul. Astfel, daca in urma cu citeva zile un kilogram de brinza de vaci pentru pasca se gasea la micii producatori din Piata la preturi cuprinse intre 8 si 10 lei, ieri pretul era aproape dublu, ajungind la 15-16 lei kilogramul. La acelasi pret se vindeau si alte sortimente de brinza, cum ar fi casul de oaie. Si legumele sint mai «valoroase», in comparatie cu zilele trecute, de pilda castravetii au sarit de la 5 la 7 lei kilogramul. Cu citiva bani s-au scumpit si ouale, care costau saptamina trecuta 0,3 - 0,4 lei/bucata, iar in aceste zile se gasesc doar la 0,5 - 0,6 lei/bucata.

Va prezentam mai jos preturile orientative "culese" ieri pentru principalele produse cautate de Paste:


u oua: 0,5 - 0,6 lei/ bucata

u vopsea rosie/alte culori: 1-3 lei/plicul

u cozonac romanesc - 6 lei/bucata

u cozonac italian (Panettone) - 18 lei/bucata

u patrunjel, marar, leustean - 0,5 lei/legatura

u ulei: 6,5 - 8 lei/l

u zahar: 3 lei/kg

u faina: 2,5 - 3 lei/kg

u drojdie: 3,5 lei pachetul, 0,6 lei cubul

u esente: 0,5 - 1 leu/bucata

u rahat: 5 lei/kg

u cacao: 2 - 5 lei/cutia

u stafide: 12 lei/kg

u rosii: 5-6 lei/kg

u castraveti: 7 lei/kg

u salata verde: 1leu/bucata

u ridichi: 4 lei/kg, 1 leu/legatura

u mere: 4,5 lei/kg

u struguri: 12-15 lei/kg

u banane: 5-6 lei/kg

u portocale: 4 - 5,5 lei/kg

u capsune: 6,5 - 10 lei/kg

u pasta de mici: 11-12 lei/kg

u carne de porc: 12 lei/kg

u brinza de vaci: 15 lei kg

u iepuras de ciocolata: 4 - 10 lei/bucata

u vin vrac: 4 lei/l

u vin imbuteliat: 5-8 lei/l

u gratar de curte: 62-99 lei

u cort: 350 lei

u carbuni: 8 lei

u luminari: 1 - 4 lei/bucata


Sfaturi pentru meniul de Paste


Inspectorii Protectiei Consumatorului sfatuiesc consumatorii sa acorde o atentie sporita urmatoarelor aspecte:

u sa cumpere produsele numai din locuri autorizate;

u sa evite cumpararea produselor expuse spre vinzare pe trotuare, in portbagajele autoturismelor, chiar daca pretul oferit reprezinta "un chilipir";


Carnea de miel:

u sa cumpere numai din macelarii, locuri special amenajate in piete;

u carnea trebuie sa prezinte stampila sanitar-veterinara;

u carnea sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urit mirositoare;

u vinzatorii trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara;.


Oua:

u evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;

u verificati data durabilitatii minimale, care trebuie sa fie inscrisa pe fiecare ou.


Vopsea de oua:

u la vopsirea oualor nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile


Produse de patiserie:

u cumparati produse numai din locuri autorizate;

u produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricatiei;


Vin:

u nu va lasati "ademeniti" de vinzatorii din piete care vind produsele in recipiente PET refolosite, care va ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi "calitatea naturala" a produsului;

u verificati etanseitatea recipientelor cit si limpiditatea continutului, vinul care prezinta depuneri este impropriu consumului uman.


Programul supermarketurilor de Paste


u Paco Focsani

- vineri, 25 aprilie: 7.00-22.00

- simbata, 26 aprilie: 7.00-20.00

- duminica, 27 aprilie: inchis

- luni, 28 aprilie: 10.00-18.00

- marti, 29 aprilie: 10.00-18.00


u Paco Odobesti

- vineri, 25 aprilie: 7.00-22.00

- simbata, 26 aprilie: 7.00-20.00

- duminica, 27 aprilie: inchis

- luni, 28 aprilie: 9.00-17.00

- marti, 29 aprilie: 11.00-19.00


u Zanfir

- vineri, 25 aprilie: 8.00-22.00

- simbata, 26 aprilie: 8.00-19.00

- duminica, 27 aprilie: inchis

- luni, 28 aprilie: 12.00-22.00

- marti, 29 aprilie: 8.00-22.00


u G\'Market

- vineri, 25 aprilie: 8.00-23.00

- simbata, 26 aprilie: 8.00-20.00

- duminica, 27 aprilie: 12.00-20.00

- luni, 28 aprilie: 8.00-23.00

- marti, 29 aprilie: 8.00-23.00


u Interex

- vineri, 25 aprilie: 8.00-21.30

- simbata, 26 aprilie: 8.00-19.00


u Penny

- vineri, 25 aprilie: 8.00-22.00

- simbata, 26 aprilie: 8.00-19.00

- duminica, 27 aprilie: inchis

- luni, 28 aprilie: 9.00-17.00


Pagina realizata de Mihaela BESLEAGA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 23 ore, 54 minute, 50 secunde
Din ce se vede, se inoculeaza, din ce in ce mai des si romanilor, ideea ca iepurasul ar fi simbolul Pastelui. Ce cauta iepurasul in semnificatiile acestui moment special in viata spirituala a citeste integral
, acum 739396 zile, 23 ore, 54 minute, 50 secunde
vai ca multe mai sunt ea sa va spui ddoar cateva spre ex la discoteca de la noi din uorasul paunesti cica vin fete adica minore baieti adica trantori ...putini sunt cu capul pe umeri ..si se imbata ca citeste integral
, acum 739396 zile, 23 ore, 54 minute, 50 secunde
da chiar ce mai facem ca la biserica nu prea se mai duc multi pentru ca sau convins deja ce..... asa ca multi pleaca din catun sau se duc la codru nu pentru ai mai da o gaura ci pentru a o mai pune citeste integral
, acum 739396 zile, 23 ore, 54 minute, 50 secunde
Asa e, se exagereaza cu mitul iepurasului mai ales la copii care poftesc multe, iar asocierea cu momentul Invierii lui Iisus nu e deloc potrivita. Ai spus bine Patrick ! Tot la fel si cu desele excese citeste integral
, acum 739396 zile, 23 ore, 54 minute, 50 secunde
Romani, incolonarea si pornitzi spre imbuibare.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.