Ultima oră

Noile masini Hummer scot la pensie ARO-urile Armatei

Raluca Manolache
24 apr 2008 3907 vizualizări
Noile masini Hummer din dotarea militarilor au fost prezentate focsanenilor ieri, cu ocazia Zilei Fortelor Terestre u copiii au fost atrasi de masinile de lupta

Sute de vrinceni curiosi au mers ieri sa vada tehnica de lupta din dotarea celor doua mari unitati operative din Garnizoana Focsani, Brigada 8 Artilerie Mixta si Brigada 282 Mecanizata "Unirea Principatelor". Expozitia militara a fost organizata linga stadionul din Sud cu ocazia Zilei Fortelor Terestre, care se serbeaza de Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Copiii si adulti deopotriva au avut astfel ocazia sa vada masinile de lupta, dar si armamentul utilizat de militari pe cimpul de lupta. "Aniversam Ziua Fortelor Terestre printr-o prezentare a tehnicii de lupta. Dorim sa fie o expozitie prin care contribuabilii sa vada pe ce dau banii si cit de pregatiti sint militarii", a declarat col. Florinel Damian, comandantul Brigazii 8 Artilerie. Vizitatorii au putut trece pe la standurile de prezentare, unde au putut atinge echipamentele utilizate in teatrele de operatiuni. Masinile de lupta scoase in oras au atras mai toate privirile, copiii dorind sa le afle toate secretele. "Am venit sa vizitez expozitia cu colegii de clasa. Imi plac masinile pentru ca sint utilizate pentru a ne apara tara. Sint pasionat pentru ca tatal meu este incadrat in Armata", a spus Cezar, un pusti de la Scoala "Nicolae Iorga". Nu numai cei mici au fost incintati de cele expuse. Virstnicii au avut ocazia sa isi aminteasca de perioada in care au facut stagiul militar si sa vada dotarile actuale ale Armatei. "Este destul de interesant pentru ca nu mai stiam ce se intimpla. Am facut armata la Bucuresti, la Artilerie Antiaeriana, si pe vremea mea erau echipamente rusesti. Armata s-a modernizat", a remarcat Nicolae Stefan, de 59 de ani din Focsani.


Autoturismele ARO au fost inlocuite


Cele doua mari unitati din Garnizoana Focsani au prezentat ieri si noile Hummer-uri spaniole din dotare. Cele 20 de modele VAMTAC au ajuns la Focsani pentru a inlocui treptat vechile autoturismele de teren ARO, folosite de militari in teatrele de operatiuni si nu numai. "Sint autoturisme de teren neblindate, utilizate pentru transport usor. Viteza maxima atinsa este de 135 km/h, iar gabaritul ofera posibilitatea de a depasi diferite obstacole. In interior exista si un sistem de protectie impotriva unui atac tip chimic, nuclear si bacteorologic. Acest sistem nu permite intrarea aerului contaminat de afara", a declarat Emil Lita, maistru militar. Militarii au recunoscut ca robustele masini nu sint facute pentru confort, ci pentru a supravietui in ele. Curiosii au putut vedea si barcile pneumatice cu motor utilizate de militari la inundatii, dar si diferite arme de foc, precum mitraliera 7,62 mm, pusca mitraliera de 5,45 mm, aruncatorul de grenade sau pusca semiautomata cu luneta.


Tinerii interesati de cariera militara


La expozitie au fost prezenti si reprezentantii Biroului de Informare, Recrutare de la Centrul Militar Zonal care au incercat sa convinga cit mai multi tineri ca meseria de militar este una de viitor. Col. Aurel Olaru, seful Biroului, spune ca armata a inceput sa atraga si multe femei. "Biroul de Informare, Recrutare ofera posibilitatea celor care doresc sa vina in sistem locuri pentru Academia Fortelor Terestre, Academia Fortelor Navale, Academia de Tehnica Militara, Institutul Medico Militar. Cei care doresc sa ne contacteze ii putem consilia pentru intocmirea dosarelor de participare la concursuri", a declarat col. Aurel Olaru. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.