Ultima oră

Film de groaza la padocul Primariei Focsani

Doina Ganea
22 apr 2008 4279 vizualizări
ciini morti bagati in saci de plastic si aruncati la gunoi este metoda edililor focsaneni de gestionare a animalelor fara stapin pe timp de carantina u citiva focsaneni care au mers sa recupereze un catel au ramas socati dupa ce un gardian a aruncat un ciine viu in containerul pregatit pentru incinerare u acestia spun ca ceilalti ciini au inceput sa muste din animalul neputincios u focsanenii au filmat totul si au pus inregistrarea la dispozitia unuia dintre candidatii la functia de primar al Focsaniului u cum a inceput campania electorala, problema ciinilor comunitari a inceput sa incinga spiritele politice in municipiu

Un film de-a dreptul halucinant a fost realizat de citiva iubitori de animale, la padocul Primariei Focsani de la Golesti. Imagini terifiante cu ciini aruncati de vii in containere sau lasati sa se manince intre ei pina la moarte au putut viziona ziaristii intr-un «film de groaza» prezentat ieri de Romeo Paul Postelnicu, candidatul PNL la Primaria Focsani. Liberalii sustin ca au primit filmul, cu o durata de peste 6 minute, in urma cu doua zile. Imaginile sint filmate la padocul "amenajat" de Primaria Focsani pentru a "rezolva" problema ciinilor fara stapin din municipiu. Acolo vedem cum intr-un container zac infasurati in saci de plastic mai mult de 10 ciini. Mai mult, unul dintre gardienii de la padoc a aruncat peste animalele marte un ciine care mai respira inca, pentru ca celelalte patrupede incepusera sa-l manince de viu.

Chemat la fata locului, veterinarul primariei a intrat in container si, cu miinile goale, a scos animalul aflat in agonie si l-a dus la cabinetul veterinar, unde a murit la scurt timp. Aceasta in conditiile in care ne aflam in plina carantina de prevenire a rabiei, iar accesul in padoc este restrictionat. Oficialitatile au oferit explicatii care mai de care mai alambicate. In timp ce purtatorul de cuvint al DSVSA Vrancea, Iulian Cucoli, ne-a declarat ca padocul de la Golesti nu are autorizatie sanitar-veterinara, seful Serviciului de ecarisaj al Primariei Focsani a sustinut ca exista o autorizatie, dar e ... suspendata. Medicul veterinar Alexandru Sandu contrazice la rindul sau ceea ce arata imaginile si afirma ca animalele din padoc nu se maninca intre ele de foame, ci pentru ca asa sint ele, agresive.



Film de groaza cu ciini nimanui


Totul a inceput dupa ce mai multi tineri focsaneni au mers sa recupereze un catel luat de hingheri si "internat" in adapostul pentru ciini comunitari de la Golesti. Socati de ce le-a fost sa vada, cei patru s-au transformat in jurnalisti de ocazie si au imprimat totul pe pelicula, facind si comentarii deloc magulitoare la adresa celor desemnati sa aiba grija de catei. "Am venit acum jumatate de ora si un ciine era mincat de viu. Cind am plecat sa aduc pe cineva, gardianul l-a luat si l-a aruncat in container. Gardianul ne-a spus ca «ati venit si l-ati salvat». Pentru asta platesc contribuabilii ... Uitati cum au gratare, cum stau si maninca, fac fripturi, si pe ciini ii omoara. Ciinii se maninca intre ei de foame, nu de altceva... Nu se poate asa ceva intr-o tara unde spunem ca sint iubitori de animale. Si mai erau zeci in saci cu ciini morti...", comenteaza una dintre iubitoarele de animale. "Sint ciini vii aruncati linga cei morti. Acest ciine care mai clipeste a fost luat din cusca de fata cu noi, pentru ca am reclamat, pentru ca il mincau ceilalti de viu. Ca sa mascheze totul, (gardianul "" n.r.) l-a luat si l-a aruncat aici. Pacalidu-ne ca a venit doctorul si l-a luat sa-l salveze... Uitati cum trateaza doctorul pe care noi il platim. Asta platesc oamenii... Sa ne crestem copiii cu imaginile astea ... masacre... asa ne crestem copiii, viitorul nostru", contina femeile care s-au implicat in salavarea catelului. Gindindu-se cum sa schimbe ceva, focsanenii au dus filmul la sediul PNL. Candidatul partidului la Primarie, Romeo Paul Postelnicu, a invitat presa la vizionare. "Aceasta arata unde se poate ajunge daca o problema nu a fost rezolvata la timp. Actualul primar nu a reusit timp de 8 ani sa rezolve aceasta problema", a afirmat Romeo Paul Postelnicu, incercind sa speculeze electoral situatia. Potrivit legii, cadavrele de animale de pe raza unei localitati trebuie incinerate, iar primaria trebuie sa aiba un contract incheiat cu o firma specializata.


Multe reclamatii, nici o amenda


Invitat la vizionare a fost si purtatorul de cuvint al Directiei Sanitar-Veterinare, care a precizat ca padocul nu are autorizatie de functionare intrucit nu indeplineste conditiile legale. Doctorul Iulian Cucoli a afirmat ca respectarea legislatiei in privinta ciinilor fara stapin este o problema generala in tot judetul, iar rezolvarea acesteia sta in puterea primariilor. "Cit despre adapostul de la Focsani, acesta nu are autorizatie de functionare intrucit nu indeplineste conditiile de functionare", a spus Iulian Cucoli. Oficialul DSVSA a mai declarat ca institutia va face o ancheta sanitar-veterinara, cu atit mai mult cu cit adapostul se afla si in carantina pina pe 15 iunie. Tot ceea ce poate insa sa faca DSVSA este sa amendeze Primaria. Desi au existat numeroase sesizari din partea reprezentantilor Asociatiei Nationale pentru Protectia Animalelor, presedintele acesteia venind in dese rinduri la Focsani pentru a reclama actele de cruzime la care sint supuse animalele, reprezentantul DSV spune ca "¦ nu isi aminteste. Tot ceea ce stie este ca Primaria Focsani nu a fost amendata niciodata, desi padocul nu este autorizat.


Cum paseaza oficialitatile"¦ motanul


Din nefericire, la Focsani, stapinul tuturor ciinilor fara stapin, adica oficialitatile care ar fi trebuit sa rezolve aceasta problema de mai multi ani, evita sa dea explicatii. Sub pretextul unei sedinte, primarul Decebal Bacinschi a preferat ieri sa desemneze citiva subordonati care sa ofere explicatii in locul sau. Seful serviciului de gestionare a ciinilor fara stapin din Focsani, Constantin Liciu, a declarat ieri ca padocul de la Golesti are de fapt autorizatie, numai ca"¦ temporar a fost suspendata. Suspendarea autorizatiei s-a facut la sfirsitul lunii februarie si a coincis si cu perioada declansarii carantinei in Focsani.

Cit priveste faptul ca animalele moarte zaceau intr-un container in loc sa fie transportate la crematoriu, seful ecarisajului a avut si aici o explicatie: "Lazile frigorifice in care depozitam de obicei animalele pina sa le trimitem la Protan Bacau nu au mai putut fi folosite, pentru ca generatorul s-a defectat vinerea trecuta, si de aceea le-am pus intr-un container special". La intrebarea de ce aceste animale nu au fost totusi transportate la crematoriu, Constantin Liciu a venit cu o alta justificare: "Cei de la Protan nu mai au soferi si, momentan, nu au avut cu ce sa transporte animalele". Curat ghinion! Mai ales ca tocmai in acel moment niste iubitori de animale s-au gindit sa fimeze conditiile in care municipalitatea se ingrijeste de catei pe banii cetateanului. Cit priveste cauza mortii ciinilor din padoc, aceasta este "moarte naturala", potrivit lui Constantin Liciu, sau "diferite boli", potrivit medicului veterinar, dar in nici un caz eutanasierea sau indiferenta cu care sint tratati.


Cu miinile curate si vaccinat


In plina carantina generata de depistarea unor focare de rabie, medicul veterinar Alexandru Sandu a sosit la adapost imbracat in haine de strada, potrivit imaginilor filmate de martori. El a intrat in container si a scos un ciine care agoniza pe linga sacii din plastic, plini cu ciini morti, fara a utiliza macar manusi de protectie. "Sa stiti ca eu sint la a patra serie de vaccin, pentru ca sint in tratament. M-a muscat un ciine si deci sint imunizat. La fel si ciinii din padoc sint imunizati de cind cu rabia", ne-a linistit medicul. In momentul in care am vrut sa mergem sa vedem ciinii, acelasi doctor si-a nuantat declaratia: "De fapt sint imunizati numai cei din sectoarele 2-3, cei din sectoarele 1 si 4 inca nu sint". Veterinarul exclude varianta ca animalele sa se devoreze intre ele de foame. Cauza reala pentru care la sfirsitul saptaminii 3-4 coltosi trageau cu dintii din burta altuia mai jigarit ar fi agresivitatea. "Potrivit legii, un ciine adult trebuie sa primeasca minim 300 g de hrana pe zi. Noi insa iI hranim cu mai mult pentru ca obtinem hrana suplimentara de la abatoare. Noi ne zbatem sa aducem mai multa mincare pentru acesti ciini, pentru ca nu sint bani de la buget. Motiv pentru care nici nu avem conditii mai bune pentru ei. Sintem si noi limitati de buget. Nu avem laborator, un ecograf"¦", s-a plins dr. Alexandru Sandu. La padoc in acest moment se afla 65 de ciini, capacitatea maxima a adapostului fiind de 75 de animale. In lipsa unor solutii civilizate care se tot lasa asteptate de aproape 20 de ani, problema maidanezilor intra acum in malaxorul electoral. Dupa care este posibil ca edilii sa intre din nou intr-o stare de indiferenta pentru inca patru ani. (Doina GANEA)


Solutii electorale


Dupa instituirea carantinei din cauza rabiei pentru trei luni in Focsani, dupa ce au omorit o fetita in judetul Constanta, maidanezii inca nu determina autoritatile sa ia masuri. Acestea se dovedesc neputincioase. Problema ciinilor fara stapin este cit se poate de reala si dureroasa, dar despre ea nu se vorbeste decit in apropierea alegerilor, fiind o tema de campanie suculenta pentru toate partidele. De altfel, liberalii au anuntat ca pregatesc un proiect care va oferi solutii. "Cred ca in trei ani vom rezolva definitiv problema ciinilor comunitari", a declarat ieri presedintele PNL, deputatul Nini Sapunaru. In situatie de "nu stim cu ce sa incepem" se afla edilul sef focsanean, Decebal Bacinschi, care nu are nici un plan viabil pentru gestionarea problemei. Acesta a lasat sa se inteleaga, la ultima discutie cu presa avuta pe aceasta tema, ca nu este adeptul masurilor de adoptare sau ingrijire vesnica a acestor animale si ca ar fi necesara o masura ceva mai drastica. Primarul recunoaste ca maidanezii reprezinta un pericol pentru comunitate, insa pentru aplicarea solutiei extreme, pe care o agreaza Bacinschi, nu exista o lege. Pina cind se va impune un plan national, Decebal Bacinschi arata cu degetul catre agentii economici care cresc in curtea lor haite de ciini sau catre cetatenii care iI aduc din alte localitati. In discutiile purtate cu presa, candidatul PD-L la Primaria Focsani, Alin Trasculescu, a spus ca solutia sa este adapostirea temporara a animalelor, vaccinarea, deparazitarea si sterilizarea, dupa care acestia pot fi dati spre adoptie. Insa de unde atitia iubitori de animale?... (Doina GANEA)Focsaniul. In discutiile purtate cu presa de catre candidatul PD-L la Primaria Focsani, Alin Trasculescu, solutia sa este adapostirea temporara a animalelor, vaccinarea, deparazitarea si sterilizarea, dupa care acestia pot fi dati spre adoptie. Insa de unde atitia iubitori de animale?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 24

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 19 ore, 59 minute, 2 secunde
Tiganu'asta de Bacinschi e un porc ordinar.Mana in mana cu nepoata aia a lui Mengele,doctorita Botezatu au praduit miliarde de lei din banii publici pentru asa zisa sterilizare.O gramada de humanoizi citeste integral
, acum 739370 zile, 19 ore, 59 minute, 2 secunde
NU ESTE POSIBIL ASA CEVA!!!! INCHIDETI-L PE BACINSCHI IN PADOC!!!! SA SE MANANCE CU OPRISAN, CUM S-AU MANCAT CAINII AIA!!!!
, acum 739370 zile, 19 ore, 59 minute, 2 secunde
DOMNULE BACINSCHI, FII OM, NU CAINE CU CAINII SI CU OAMENII!!! HUOOOOOO!!!! RUSINEEEEEEE!!!! NU MAI MERITI NICI MACAR NICI 2 SECUNDE DIN MANDAT!!!! DA-TI DEMISIA DE ONOARE,M MACAR IN CEASUL AL 12-LEA
, acum 739370 zile, 19 ore, 59 minute, 2 secunde
da cand te musca javra de cur ? atunci e bine ?zii mersi ca nai ajuns turbat pe la doctori ......ca atuncea urlai ca sta primaria de pomana ......cand moare copil atacat de caini e bine ? nu mai citeste integral
, acum 739370 zile, 19 ore, 59 minute, 2 secunde
Nici otara europeana nu are caini vagabonzi pe strazi!Va amintesc cea mai recenta tragedie;fetita omorata de astfel de caini la Constanta.sa pomenim si de mizeria pe care ofac de faptul casunt citeste integral
, acum 739370 zile, 19 ore, 59 minute, 2 secunde
Nici otara europeana nu are caini vagabonzi pe strazi!Va amintesc cea mai recenta tragedie;fetita omorata de astfel de caini la Constanta.sa pomenim si de mizeria pe care ofac de faptul casunt citeste integral
, acum 739370 zile, 19 ore, 59 minute, 2 secunde
Acesti criminali,prfimarul si medicii veterinari care fac asa ceva ar trebui eutanasiati.de la Bacinski nu ai ce sa te astepti.Nu-si dezminte adevarata origine.Singele apa nu se face.Sa se duca inapoi citeste integral
, acum 739370 zile, 19 ore, 59 minute, 2 secunde
voi sunteti super dementi pentru secolul acesta daca ganditi in felul asta daca asta se poate numi societate cu un primar mai turbat decat acesti caiini .el ar trebui eutanasiat impreuna cu chioru citeste integral
, acum 739370 zile, 19 ore, 59 minute, 2 secunde
De ce amestecam oamenii cu cainii? Cititi legea nr.9/150108 care interzice eutanasierea cainilor si pisicilor. Ce se petrece la adapostul Primariei de la Golesti,este deplorabil. Se consuma banul citeste integral
, acum 739370 zile, 19 ore, 59 minute, 2 secunde
scuzati limbajul...dar avem un primar de tot rahatul(prajitura turceasca adica) sa i fie rusine acestui nenorocit de om care se joaca de-a primaru si face numai prostii...una dupa alta...una dupa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.