Ultima oră

«Cind terminau eticheta de Odobesti puneau de Panciu»

Doina Ganea
19 apr 2008 763 vizualizări
Premierul doreste ca vinurile sa-si recistige renumele pierdut in perioada comunista

Premierul s-a intilnit ieri cu viticultorii la Hotelul Solar, care au avut astfel ocazia de a-si spune necazurile legate de Legea viei si vinului. Podgorenii au vorbit mai intii cu Gheorghe Albu, secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, care a propus ca in Vrancea sa fie infiintate sase piete de gross pe «drumul vinului». Viticultorii au cerut si instituirea unui sistem de consultari cu ministerul, pentru luarea unor decizii in domeniu. Tariceanu s-a adresat viticultorilor, insa nu a promis decit ca va lua in calcul propunerea deputatului Nini Sapunaru privind cresterea cantitatii de vin pe care o pot depozita podgorenii, de la 200 de hectolitri la 600 de hectolitri. Printre probleme ridicate s-au mai aflat pretul de valorificare al strugurilor, legislatia stufoasa, dar si comercializarea bauturilor aromatizate pe baza de vin. Aici, premierul nu l-a uitat nici pe ministrul finantelor, Varujan Vosganian, al carui tata a fost pe vremuri director la Vinalcool Focsani. "Nu va ascund ca sufar ca vinurile romanesti, altadata cunoscute si de o mare calitate, si-au pierdut din renumele pe care l-au avut. Aceasta pentru ca in perioada comunista, cind tata lui Varujan era director la Vinalcool, cind terminau eticheta de "Odobesti" puneau de "Panciu"", a spus premierul. Varujan Vosganian s-a "aparat", spunind ca in acea perioada tatal sau nu mai era director si ca pe vremea lui s-au facut primele marci de coniac. In ceea ce priveste eliminarea concurentei produse de vinurile din import, premierul a afirmat necesitatea promovarii produselor autohtone care, desi sint bune, nu sint suficient promovate. Calin Popescu Tariceanu a precizat ca este un sustinator al produselor traditionale, dar a mentionat ca, din pacate, calitatea vinurilor a scazut mult in ultimii ani. In opinia premierului, pentru producatorii mici singura solutie pentru supravietuire este unirea in asociatii. "De la UE ne vin sume importante pe care trebuie sa le cheltuim cu multa chibzuinta. Am convingerea ca in 10 ani Romania va deveni o forta in domeniul agricol", a precizat Tariceanu. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.