Ultima oră

Mausoleul SUD, lasat pe mina boschetarilor

Iulia Crețu
19 apr 2008 659 vizualizări
Alesii municipali nu au fost de acord ca acesta sa intre in proiectul turistic pe bani europeni propus de Consiliul Judetean u derularea lui ar fi insemnat trecerea Mausoleului din patrimoniul municipiului in cel judetean pentru 5 ani

Mausoleul Eroilor din cartierul SUD al Focsaniului a ramas in acest moment al nimanui. Sau, mai bine spus, in "grija" boschetarilor si a copiilor care au gasit la casa eroilor din Primul Razboi Mondial locul perfect pentru lupte intre armate adverse si adapost de vreme rea. De cind biserica a fost mutata din incinta Mausoleului, locul este lipsit de paza, iar geamurile ciuruite o parte la Revolutia din 1989 au fost sparte de copiii din cartier. Mai mult, parti din acoperis au fost desprinse si furate. Pe seama unui astfel de scenariu, in citeva luni se va ajunge sa nu mai ramina nimic din monument, si asa "usurat" in perioada comunista si dupa \'90 de o serie de simboluri reprezentative. Primarul Decebal Bacinschi spune ca nu are ce face la Mausoleu, mai ales dupa sedinta ordinara de marti, cind majoritatea consilierilor s-a abtinut sa treaca monumentul din domeniul public al Focsaniului si administrarea CL, in domeniul public al judetului si administrarea CJ Vrancea.

"Mausoleul nu va putea intra in reabilitare pentru ca nu-l putem da. Nu va fi introdus in proiectul «Drumului de glorie al Armetei Romane», iar banii de la UE nu ii putem folosi la Mausoleul SUD. In reparatii intra numai cele de la Soveja, Marasti si Marasesti. Va ramine cum este acum", a declarat primarul Decebal Bacinschi, aruncind vina pe scepticii din CL. La ultima intilnire de lucru a legislativului focsanean reprezentantii PNL si PD s-au abtinut la acest proiect, nemotivind lipsa de incredere in proiectul CJ. Consiliul Judetean a motivat solicitarea prin faptul ca Ministerul Integrarii Europene, ca Autoritate de Management a Programului Operational Regional 2007-2013, a selectat din portofoliu patru proiecte. Printre acestea se numara si "Drumul de Glorie al Armatei Romane in Primul Razboi Mondial", in cadrul caruia sint propuse spre restaurare si reabilitare patru mausolee de interes istoric pentru Vrancea: Mausoleul de la Marasesti, Mausoleul Eroilor din Marasti, Mausoleul Eroilor din Soveja si Mausoleul Eroilor din Focsani. CJ cere trecerea in patrimoniul sau a imobilului pe perioada derularii si implementarii proiectului, timp de 5 ani, dupa care, spune Marian Oprisan, va reveni in patrimoniul municipiului, atit constructia, cit si intreaga suprafata de spatiu verde. "In vederea depunerii proiectului si pastrarii acestui monument de importanta nationala in patrimoniul cultural al judetului, va rugam sa reanalizati hotarirea emisa in vederea prelungirii perioadei de administrare a Mausoleului Eroilor din Focsani de catre Consiliul Judetean, cu inca 5 ani de la finalizarea lucrarilor de interventii", motiveaza cererea presedintele CJ. Pina se va stabili ce se face la Mausoleul din SUD speram ca vandalii sa nu ajunga sa-l distruga, primele premise existind deja. In toamna anului trecut curtea Mausoleului era depozit de gunoaie din cartier. Acum, numai proprietarii de ciini mai calca in curtea monumentului. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.