Ultima oră

Cartierul militarilor spulbera aeroportul lui Oprisan

Ziarul de Vrancea
12 apr 2008 3601 vizualizări
500 de cadre militare se vor muta anul viitor in casa noua, gratie unui proiect de cartier ce va fi construit de Garnizoana Focsani la marginea orasului u deja 600 de militari si-au depus cereri pentru case noi u cartierul gradatilor se va ridica pe fostul aeroport militar, situat linga Batalionul de Infanterie Antiaeriana al Brigazii "Unirea Principatelor" u MAp a propus un schimb de terenuri municipalitatii pentru a asigura mai usor utilitatile pentru viitorul ansamblu de blocuri si vile u pe terenul primit, Primaria vrea locuinte pentru tineri prin ANL

Pe fostul aeroport militar al Focsaniului va rasari pina in anul 2009 un cartier de blocuri si vile destinat exclusiv militarilor de cariera. Locatia viitorului ansamblu de locuinte este chiar fostul aeroport, situat linga vechea unitate de aviatie unde functioneaza acum Batalionul de Infanterie Antiaeriana al Brigazii "Unirea Principatelor". Garnizoana Focsani a demarat proiectul ce vizeaza constructia unui cartier de blocuri si vile proprietate personala pentru cadrele care activeaza in unitatile vrincene. Noul cartier va fi dezvoltat in perimetrul cazarmii 900 si va cuprinde 400 de apartamente, in blocuri cu trei etaje, precum si 64 de locuinte unifamiliale cu mansarda. Pina acum, 600 de militari si-au depus cereri pentru a deveni proprietari. Generalul de brigada Catalin Tomita Tomescu, comandantul Garnizoanei Focsani, a propus Consiliului Local ca Armata sa cedeze fara plata un teren de 5 hectare din patrimoniul MAp in schimbul caruia municipalitatea sa sprijine proiectul cu executarea utilitatilor necesare si sistematizarea ansamblului de locuinte. Cum Primaria nu mai detine terenuri libere pentru constructii, Consiliul Local a aprobat luna trecuta acest proiect.



Potrivit oficialilor UM 01270 din Focsani, in municipiul nostru se vor construi aproximativ 500 de locuinte pentru cadrele militare. Viitorul complex locativ va fi situat in imediata vecinatate a locuintelor ANL din cartierul Brailei, in spatele benzinariei Sima Bayer, pe un teren concesionat pentru 99 de ani. In acest moment, la sediul unitatiilor militare din Focsani au fost depuse aproximativ 600 de cereri pentru acordarea de locuinte, potrivit celor declarate de adjunctul comandantului Brigazii 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor" Focsani, dr. Nicolae Ciuca. Prima etapa de inscrieri se va finaliza pe 25 aprilie. Viitorul complex pentru militari va fi inaugurat, cel mai probabil, pina la finele anului 2009, dezvoltatorul de program nefiind deocamdata cunoscut, potrivit unui raspuns primit de la MApN. Deocamdata nu s-a stabilit oficial costul unei unitati locative, insa surse din MApN ne-au declarat ca este vorba despre aproximativ 650 de euro pe metrul patrat construit. De altfel, MApN a demarat negocierile cu bancile pentru obtinerea unor credite pe termen lung, pentru 25-30 de ani. Prima oferta personalizata a venit de la BCR. Locuintele vor fi destinate in special celor care au salarii mari mari. "Nu sint locuinte sociale, ci pentru cei care au salarii mai bune si grade mai mari. Daca esti sergent major nu iti poti permite un apartament daca nu vii cu ceva bani. Casele si le vor permite cadrele de la maior in sus, pentru ca au acces la credite de peste 40-50.000 de euro. Poate ca in timp se vor mai mari salariile si isi vor permite mai multi asemenea case elegante. Totusi, Armata este un loc de munca sigur iar bancile vor tine cont si de acest aspect", ne-au declarat surse din cadrul Garnizoanei. Tocmai pentru a face accesul mai facil, oficialii Garnizoanei Focsani intentioneaza sa obtina unele facilitati la creditare. Proiecte similare au demarat la Bucuresti, dar si in alte orase din tara, precum Constanta, Galati, Tulcea, Sibiu, Mangalia sau Predeal. La Focsani insa, demersurile sint deja intr-o faza avansata. Amanunte despre program pot fi gasite pe site-ul www.locuinte.mapn.ro unde se pot depune si cereri.


Teren in schimbul utilitatilor


Consilierii locali focsaneni au aprobat luna trecuta un proiect de hotarire prin care s-a trecut din domeniul public al statului si administrarea Ministerului Apararii in domeniul public al Focsaniului o suprafata de teren de 5 hectare situat in extravilanul municipiului. Mai exact, municipalitatea va prelua o bucatica din fostul aeroport militar. Acesta a fost deschis pina in anul 2000, cind a fost desfiintata unitatea de aviatie din Focsani. Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, s-a grabit in urma cu citiva ani sa promita ca va transforma aeroportul intr-unul civil, pentru vrincenii plecati la munca in strainatate, insa declaratia s-a dovedit a fi una fara acoperire. Asa se face ca aici va demara "Programul de construire de locuinte proprietate personala realizat de Ministerul Apararii" prin constructia a 384 de apartamente cu 1-4 camere, in blocuri cu regim de inaltime P^ 3E si a unui numar de 54 de locuinte unifamiliale cu regim de inaltime P^M, pe o suprafata totala de 12,615 ha. Prin adresa inaintata catre Primaria Focsani se solicita sprijinul municipalitatii cu executarea utilitatilor necesare si sistematizarea viitorului ansamblu de locuinte, oferindu-se in schimb o suprafata de 5 hectare. Practic, Armata a propus un troc municipalitatii, cedind o mica parte din fostul aeroport, astfel incit sa scape de o parte din costul utilitatilor. In consecinta, avind in vedere necesitatea de locuinte, precum si lipsa terenurilor cu care se confrunta Focsaniul, consilierii au acceptat oferta MApN de a primi in administrare 5 ha de teren in schimbul sustinerii dezvoltarii utilitatilor si sistematizarii zonei respective.


Locatie pentru noi ANL-uri


Municipalitatea intentioneaza sa construiasca pe cele 5 hectare cedate de MApN locuinte pentru tineri. "Cele cinci hectare le vom imparti practic in trei parti. Pe cea mai mare dintre suprafete, adica de 2,5 ha, vom construi in continuare locuinte pentru tineri, in regim de inchiriere prin ANL. Pe o suprafata de un hectar vom construi locuinte prin ANL cu credit ipotecar, iar restul suprafetei de 1,5 ha ne gindim sa o lotizam si sa oferim tinerilor pina in 35 de ani terenuri pentru construirea de locuinte in regie proprie. Ramine de vazut ce raspuns vom primi de la cei de la ANL carora le-am facut propunerea", ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. Din datele oficiale ale Primariei Focsani, sint inregistrate pina acum 1.897 de solicitari pentru locuinte prin ANL, in timp ce lista solicitarilor de locuinte sociale depaseste 2.000 de persoane. Din pacate, multe asemenea case au fost atribuite netransparent, pe baza dictonului comunist «pile, cunostinte, relatii». (Silvia VRINCEANU, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 11 ore, 14 minute, 52 secunde
Domnii de la armata chiar isi inchipuie ca primaria si "traseistii politici" din consiliul local vor sustine sistematizarea zonei si a utilitatilor aferente ? !!! se poate vedea chiar si acum cat de citeste integral
, acum 739396 zile, 11 ore, 14 minute, 52 secunde
Cadrele din armata sunt din ce in ce mai putine.Toate sunt angajate,au salarii mari si nici treaba prea multa nu au inafara de cei care pleaca in misiuni in afara,pe salarii frumoase.Deci pot lua citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.