Ultima oră

Dan Radovici, acuzat ca a fraudat fonduri PHARE

Cristi Irimia
10 apr 2008 5047 vizualizări
Fostul edil al Focsaniului este acuzat ca a prezentat si folosit declaratii inexacte si incomplete pentru a obtine fonduri de 49.000 de euro de la bugetul Comunitatii Europene u fapta lui Radovici a fost acoperita cu largul concurs al Luminitei Teodorescu, unul din oamenii de incredere ai presedintelui PSD Vrancea, Marian Oprisan u Teodorescu a fost cercetata penal pentru fals intelectual, insa a scapat la mustata de trimiterea in judecata u Comisia de Evaluare a firmelor a lucrat fara a avea atributii de serviciu sau fise ale posturilor

Fostul viceprimar PSD al Focsaniului, Dan Constantin Radovici, a fost trimis in judecata de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru savirsirea infractiunii de folosire si prezentare de documente si declaratii fals, inexacte si incomplete. Toate acestea au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene si din bugetele administrate de acestea. Infractiunea este prevazuta de art. 18, indice 1, alin. 1 din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Ieri la Judecatoria Focsani a avut loc si prima infatisare a procesului, la care Dan Radovici a solicitat un alt termen pentru a-si angaja aparator. Procurorii DNA sustin ca, in timpul audierilor, Dan Radovici a recunoscut fapta comisa, iar conform fisei de cazier judiciar ar rezulta ca fostul viceprimar PSD are antecedente penale, insa acestea nu constituie primul termen al recidivei.


"...si NOI putem sa muncim" (n. r. "" sa «furam»)


La 27 noiembrie 2002, intre Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, in calitate de Autoritate Contractanta, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est, in calitate de Autoritate de Implementare, si Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Persoane cu Handicap Vrancea s-a incheiat un contract de alocatie pentru un program descentralizat intitulat "... si NOI putem sa muncim!". Costul total al proiectului a fost de 61.326 de euro, 49.060 euro venind din fonduri comunitare nerambursabile tip Phare. Scopul proiectului era integrarea socio-profesionala a unui grup de 30 persoane tinere, cu forme usoare de handicap, persoane institutionalizate, intr-un centru de ocrotire, aflat in coordonarea metodologica a ISTPH Vrancea.


Luminita Teodorescu a selectat firmele lui Radovici


Responsabilul de proiect de la acea data august "" septembrie 2003, consilierul judetean PSD Luminita Teodorescu, s-a consultat cu Iulian Bulat, contabil la Serviciul Public Judetean de Asistenta Sociala Vrancea, si a selectat in baza de date a institutiei un numar de trei societati, care au participat ulterior la licitatia de adjudecare a programului. Concret, au primit invitatii de ofertare SC Raia Serex (Radovici detinea 60% din capitalul social), SC Danira Solar (Radovici avea 60% din capital) si SC Solar Construct (unde Radovici detinea 25%). Ulterior, Comisia de evaluare a ofertelor si receptie a lucrarilor, formata din Daniela Nicolas (sotia primarului PSD de la Odobesti), Valeria Teodorescu (inculpata in "Dosarul coruptiei"), Alice Pruteanu, Mirela Voinea, Claudia Malinoiu, Iulian Bulat si Ionica Bolescu, a decis adjudecarea programului de catre SC Raia Serex SRL, pentru 11.900 de euro. Dupa cum se poate observa, cistigator tot Radovici era, indiferent ce firma era desemnata ca nr. 1 in materie de oferta.


Radovici a "manevrat" pe trei fronturi


Problemele penale din cauza se refera la instructiunile pentru ofertanti si la clauzele etice impuse de normele europene, clauze care nu au fost respectate de catre Dan Constantin Radovici, patronul hotelului Solar. Mai exact, "cind isi prezinta candidatura sau oferta, candidatul sau ofertantul trebuie sa declare, pe de o parte, ca nu exista nici un potential conflict de interese, iar pe de alta parte ca nu exista nici o legatura speciala cu alti ofertanti sau alte parti implicate in proiect", dupa cum scrie in clauzele etice ale instructiunilor pentru ofertanti. Numai ca Radovici era administrator la SC Raia Serex SRL, administrator si director la Danira Solar si director la Solar Construct. Pentru a masca acest conflict de interese, Radovici a semnat doar cererea de oferta depusa de firma Solar Construct. Celelalte au fost semnate de catre Iulian Vasilache (Raia Serex) si Valentin Constantin (Danira Solar "" ginerele lui Dan Radovici), la solicitarea expresa a fostului viceprimar, care a invocat diverse motive.


DNA a verificat, Teodorescu a mers "blat"


Combinatiile dintre pesedisti au iesit la iveala dupa ce DNA a verificat indeplinirea conditiilor aratate anterior. Verificarea a fost facuta cu privire la semnarea intentiilor de oferta (26 august 2003), dar si cind s-a semnat contractul (9 septembrie 2003). In mod normal, Luminita Teodorescu, unul din oamenii promovati de presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, ar fi trebuit sa sesizeze, prin verificarea actionariatului celor trei firme, faptul ca Radovici detine functii peste tot. Ca responsabil de proiect, psihologul Teodorescu a propus cele trei firme desi n-a facut verificarile necesare sau a trecut cu vederea neregularitatile. Sa nu uitam ca in 2003 eram in plina dominatie totala a PSD in Vrancea, perioada 2000 "" 2004 fiind acaparata total de Oprisan si camarila sa. Marile afaceri si abuzuri ale administratiei locale si judetene au atins apogeul in acea perioada, astfel ca nu este exclus ca Radovici sa fi fost favorizat expres la acea vreme pentru a primi proiectul derulat cu fonduri Phare. Mai mult, actualul consilier judetean Luminita Teodorescu n-a vazut sau n-a vrut sa vada ca cele trei firme pe care le-a selectat aveau datorii la bugetul de stat si nu puteau participa la licitatie. Si ilegala si prost facuta a fost, pina la urma, toata tarasenia de acum cinci ani.


Teodorescu a scapat... ca prin minune


Cu privire la managerul de proiect Luminita Teodorescu, aceasta a fost cercetata de procurori cu privire la falsul intelectual, pentru falsificarea unui inscris oficial cu prilejul intocmirii acestuia. DNA a decis sa dea neinceperea urmaririi penale in cazul managerului deoarece "nivelul studiilor minime impuse pentru eliberarea unui certificat de calificare este motivul pentru care un astfel de act nu a putut fi eliberat tuturor cursantilor". Practic, proiectul derulat nu s-a finalizat sub toate aspectele, iar procurorii au decis ca faptei comise de Luminita Teodorescu ii lipseste un element constitutiv. NUP-ul primit de amica lui Oprisan este, oricum, destul de suspect, DNA vrind parca sa faca rost de martori importanti in dosar, in schimbul informatiilor oferite de cei urmariti penal de-a lungul anchetei.


Comisia lucra fara ... atributii de serviciu


Membrii Comisiei de Evaluare au primit si ei NUP, cu privire la neglijenta in serviciu, deoarece in ceea ce priveste organizarea si verificarea datelor si a inscrisurilor depuse de ofertanti acestia nu au avut atributii de serviciu, pentru ca efectiv nu exista nici macar o fisa a postului. Inca o data, administratia locala, judeteana si nationala din perioada 2000 "" 2004 a avut, parca, grija sa lase special "gauri legislative", pentru derularea afacerilor dubioase in liniste. Culmea activitatii unei comisii este sa nu aiba atributii de serviciu, asa cum a fost cazul in aceasta afacere. Teoretic, si alti angajati din institutia in cauza (n. r. "" eventual electricieni si mecanici) puteau face parte din Comisie, pentru ca oricum nu avea atributii de serviciu. Atit Dan Radovici, cit si Luminita Teodorescu, nu au raspuns ieri la telefon pentru a comenta modul in care s-a derulat "afacerea" din 2003, insa Ziarul de Vrancea le va gazdui puntele de vedere daca vor dori sa dea explicatii. Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor s-a constituit parte civila in proces cu suma de 45.688 de euro. Totodata, DNA a pus sechestru asigurator pe un bun mobil al lui Dan Radovici, situat pe B-dul Unirii nr. 53 "" 57. Rechizitoriul DNA a fost intocmit de catre procurorul Gabriela Popescu. Procesul va continua luna viitoare.


Afaceri politice


Afaceristul Dan Radovici a renuntat la functia de viceprimar al Focsaniului in luna iunie 2003, cind alesii au fost nevoiti sa aleaga intre functiile publice detinute si afacerile pe care le derulau. Ca relatie de afaceri cu Marian Oprisan, in urma cu citiva ani, fostul viceprimar i-a vindut locuinta sa de vacanta de la Km 25 pentru ca seful administratiei judetene sa-si poata extinde vila de tip penitenciar. Numele lui Dan Radovici a aparut si in dosarul penal instrumentat de procurori in Piata Moldovei din Focsani soldat cu condamnarea fostului administrator Octavian Gaitanaru, ca tap ispasitor. Acesta i-a facut raspunzatori pe Dan Radovici si pe Marian Oprisan de condamnarea sa. Dan Radovici a obtionut o finantare europeana de aproximativ 60.000 de euro si pentru a-si finaliza lucrarile la hotelul Solar pe care firma sa l-a ridicat in Focsani pe vremea guvernarii PSD. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
Si totusi, inainte sa fiu injurat si balacarit de sustinatorii lui Sapunaru, as vrea sa stiu in ce a constat frauda. Am vazut ca acuzatii sunt tot PSD-isti (normal), dar nu am citit care a fost citeste integral
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
Fratilor le faceti un bine PSDului.Prin ce scrieti mai sus demonstati ca victimele sunt ei.Voi,vorba unui clasic in viata:nici nu stiti sa furati.Si mai e ceva,cei ce scrieti semnativa ca nu ne omoara citeste integral
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
Si de ce numai de sustinatorii lui Sapunaru?Ai impresia ca ceilalti te vor menaja.
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
Dar pana la urma cei 30 de tineri au beneficiat de acest program sau nu?
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
hai ca sa terminam odata si cu cazul tau, stimabile Alec Ciobotaru ! ai votat tu alianta cum sunt eu poapa, sau psd-ist ! tu esti pus acilea sa captezi electoratul basescian nemultumit de basescu sau citeste integral
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
Ecsplicatie : Faza e ca au fost multi din PRM care au votat Basecsu si probabil vor vota acuma cu PNL sau PDminusL iar tu vrei sa ii duci catre PSD, de asta am facut afirmatia de mai sus. Daca m-am citeste integral
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
Partidele pe care le sustineti voi sunt,ca si terminatiile numelor voastre,partide de KKt .
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
Daca seful politiei unui municipiu afirma cu candoare ca incendierea unui A.T.V. este o simpla "GLUMA NESARATA", atunci putem crede ca si atacul terorist asupra blocurilor americane citeste integral
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
Toate bagaboantele astea lucreaza pe la serviciile sociale, Teodoreasca asta e si directoare la DGSAPC, si fura acolo ca la balamuc. E de groaza la serviciile astea sociale, la DGSAPC sefa de citeste integral
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
Stimate cetatean - ! Afirmatia ta ar tb sa fie de mai mult bun simt, chiar daca ai o alta opinie. Respect si e sa respectam si opinia altora, convingerile politice, fara a jigni sau a profera injurii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.