Ultima oră

Bombe vindute la kilogram

Dan Chiriac
5 apr 2008 757 vizualizări
Printre elementele de munitie descoperite la centrul "Remat" din Focsani se aflau si bombe de artilerie si de aviatie

Pirotehnistii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au ridicat mai multe elemente de munitie de la depozitul de recuperare deseuri de la SC Remat SA Focsani, unde au fost aduse de diversi cetateni laolalta cu fierul vechi. Au fost ridicate, in vederea distrugerii, 42 de proiectile, de diferite calibre, variind intre 76 si 152 de mm, o grenada defensiva, doua bombe de artilerie si alte doua bombe de aviatie proiectate sa ucida inamicul in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Din fericire, munitia era deteriorata si nu a existat pericol de explozie. «Nu prezinta pericol de explozie, unele erau chiar jumatati de proiectile, deci nu aveau focos sau capse. Rar cind gasim un proiectil intact. Anul trecut s-a gasit unul singur. Noi avem interdictie la livrare pentru orice tip de munitie si le dam deoparte, chiar daca 99,9 % din ce primim aici nu prezinta pericol. Pentru orice eventualitate, angajatii sint instruiti si stiu ce au de facut», ne-a declarat Danut Dima, directorul general al Remat SA Vrancea. Totusi, in urma cu mai multi ani, intr-un centrul de colectare a fierului vechi a explodat un proiectil ramas sub un morman de fiare vechi, asa ca salariatii stiu ce au de facut pentru a nu se repeta o asemenea experienta. Pentru kilogramul de deseuri feroase cetatenii primesc intre 0,60 si 0,75 lei.


Bombele pot ucide si acum


Pirotehnistii au ridicat zilele trecute o grenada defensiva si de la Golesti, descoperita de un cetatean in timp ce sapa fundatia unei locuinte. Munitia neexplodata a fost ridicata, transportata in conditii de siguranta la depozitul special amenajat in vederea distrugerii. Munitia provenea din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. "Cetatenilor care descopera elemente de munitie neexplodata le recomandam urmatoarele pentru a nu fi victimele unor accidente: nu le atingeti, nu le loviti sau miscati, nu le introduceti in foc, nu incercati sa demontati focoasele sau alte elemente componente, nu lasati copiii sa se joace cu asemenea componente, nu ridicati, nu transportati sau introduceti munitiile neexplodate in incaperi, locuinte sau gramezi de fier vechi. In zonele unde se presupune ca ar exista munitii neexplodate, nu executati lucrari de imbunatatiri funicare, sapaturi manuale, nu aprindeti focul si interziceti circulatia vehiculelor, oamenilor si animalelor", a precizat slt. Cristina Enache, purtatorul de cuvint al ISU Vrancea. Cel mai probabil, pirotehnistii vrinceni vor mai avea de lucru cu munitia ramasa din timpul razboiului inca 10-15 ani, dat fiind ca asemenea elemente sint gasite in fiecare primavara. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.