Ultima oră

Arheologul Victor Bobi a incetat din viata

Valentin Muscă
28 mar 2008 1848 vizualizări
Este arheologul care a cautat o viata vestita cetate Craciuna, iar numele sau este sinonim cu arheologia

Victor Bobi, cel mai cunoscut arheolog din Vrancea si ultimul scormonitor in tainele pe care le ascunde aceste paminturi, a plecat la ceruri. Istoricul Victor Bobi a disparut asa cum a trait, intr-o discretie absoluta, departe de tot ceea ce inseamna forfota, adesea plictisitoare, dintr-un judet in care nu mai primeaza criteriile valorice. Figura unica in lumea istoricilor vrinceni, ignorat pe nedrept de unii din colegii de breasla, uitat de cei carora le-a aratat abc-ul arheologiei, Victor Bobi a luat cu el si pasiunea de arheolog, o profesie rara in aceasta provincie de la capatul lumii civilizate. Coleg de generatie cu vestitii frati Paragina, Victor Bobi a fost aproape jumatate de secol singurul visator intr-o lume in care istoria s-a scris doar pe artefacte si date. A cautat toata viata cetatea Craciuna, construind ipoteze si demontind mituri. Nu a avut sansa sa-si vada visul implinit, pentru ca lumea in care a trait nu avea ochi sa vada dincolo de manualele de istorie si caile batatorite de istorici pina la venirea comunistilor. Tot Victor Bobi a fost singurul cercetator din acest judet cu un istoric la cinci mii de locuitori, care a avut curajul sa vorbeasca despre prezenta cumanilor pe aceste teritorii, indicind chiar locul posibilei resedinte a cetatii Milcovia. Asta in 1986-1988, cu doua decenii inainte ca Neagu Djuvara sa relanseze pe piata teoriile despre cumani si sa confirme in parte ipotezele vrinceanului. Trecut pe linie moarta dupa ce a iesit la pensie de la Muzeul Vrancei, si-a continuat pasiunea la Directia pentru Cultura, colaborind cu institutia pina in ultimele sale clipe. In ultimii ani au plecat Victor Frunza, Virgil Cindea, s-au dus Alexandru Desliu si Dumitru Pricop, iar acum ne-a parasit si Victor Bobi. Cind se va scrie o istorie a arheologiei din aceasta «provincie europeana», numele sau va figura la loc de cinste, pentru ca Victor Bobi a fost si va ramine sinonim cu notiunea insasi de arheologie. Dumnezeu sa-l odihneasca ! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 10 ore, 16 minute, 2 secunde
DUMNEZEU sa ma ierte, dar toata lumea merge in ceruri?.In iad nu mai ajunge nici unul.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.