Ultima oră

Balastiera lui Umbrarescu darima casele din Vidra

Ziarul de Vrancea
27 mar 2008 5315 vizualizări
Casele din apropierea podului peste Putna risca sa se darime din cauza trepidatiilor provocate de masinile de mare tonaj si de procedura de tasare a balastului de la firma lui Dorinel Umbrarescu u in pericol este si statia de epurare a apei de la Vidra, aflata in apropiere u Obstea Vidra a semnat un contract de inchiriere cu Tehnostrade SRL, firma "regelui asfaltului" Dorinel Umbrarescu, pentru un hectar din malul riului Putna u dupa ce Ziarul de Vrancea a ajuns in zona, reprezentantii firmei au promis ca muta drumul

Locuitorii din comuna Vidra, care isi au gospodariile linga podul peste riul Putna traiesc intr-un stres continuu. 200-300 de mastodonti de cite 30 de tone apartinind firmei lui Dorinel Umbrarescu zguduie zilnic casele din temelii. Peretii sint crapati, iar in unele camere tavanele au picat. De asemenea, fundatiile de ciment turnate in urma cu citeva luni pentru noi case au inceput sa crape. Cauza, spun localnicii, ar fi trepidatiile puternice produse de traficul masinilor grele, care transporta zilnic balast din prundul riului Putna, dar si de procesul de tasare a pietrisului de la Balastiera Vidra detinuta de "regele asfaltului", Dorinel Umbrarescu. Oamenii sint suparati si spun ca nici in pat nu mai pot sta pentru ca masinile sint intr-un "du-te vin-o" permanent, ridicind nori de praf, facind zgomot si, mai ales, cutremurind pamintul. In casa lui Daniel Morosanu, aflata exact linga balastiera, tavanul unui dormitor a cazut. De asemenea, peretii din alte camere sint crapati, tencuieli noi au fisuri, iar zidaria exterioara prezinta goluri prin care se poate vedea afara. Pentru a acoperi darimaturile, acesta a folosit spuma si a incercat sa repare cu ciment. In pericol de darimare se afla nu numai casele oamenilor, dar si statia de epurare a apei realizata prin fonduri europene de Primarie. Aici sint bazine de apa care, la fel ca si casele satenilor, sint sensibile la tremurul permanent al pamintului.


Trafic de 200-300 de camioane pe zi


Localnicii povestesc ca afaceristul si-a facut balastiera de anul trecut, insa activitatea in zona s-a intensificat in aceasta luna. Umbrarescu a intrat in afacerea din zona cu acordul Obstii Vidra, de la care a inchiriat o suprafata de teren de 1 hectar, situata pe malul riului Putna, in vederea infiintarii unui depozit de agregate minerale. Firma "regelui asfaltului", SC Tehnostrade SRL Bacau, a batut palma cu Obstea Vidra pentru doi ani, pina in 2009, cu posibilitatea de prelungire a contractului. In urma intelegerii cu Umbrarescu, Obstea se alege cu 2 mii de euro pe an. Afacerea profitabila pentru Dorinel Umbrarescu, care foloseste balastul pentru refacerea drumului DN 2D Focsani-Ojdula, ii deranjeaza pe cei de linga Balastiera. Daniel Morosanu s-a trezit intr-o zi cu tavanul cazut dintr-o camera, cu peretii casei fisurati si cu fundatia la noua casa crapata. Acesta spune ca este nevoit sa traiasca dupa un orar infernal, basculantele de peste 30 de tone carind pietris de la orele 6.00 ale diminetii si pina la 22.00. Acesta ne-a declarat ca nici in pat nu mai poate sta la televizor pentru ca, atunci cind incepe procesul de tasare a balastului, "este ca la cutremur". "Este groaznic, mai ales cind da drumul la cilindrare. Am un copil care sta in casa. Ce sa fac? Il tin sa cada peste el tavanele si peretii? Deja intr-o camera mi-a picat tavanul. Noroc ca nu sta nimeni acolo. Masinile trec de dimineata si pina seara. Cred ca trec 200-300 de masini pe zi. Am vorbit cu primarul, care a luat legatura cu oamenii lui Umbrarescu si mi s-a spus ca se va rezolva. Nu s-a facut nimic. Iar acum au inceput sa lucreze de la 6 dimineata, de nu mai poti sta in casa. Pe mine nu m-a intrebat nimeni daca sint de acord sa vina ei linga casa mea si sa exploateze balastul. Nu se poate sa-ti faci o afacere pe necazul altora", ne-a spus, suparat, Daniel Morosanu.


Gauri de vezi cerul din casa


Situatia sa nu este singulara. Matusa acestuia, Silvia Morosanu, care locuieste peste drum, are aceeasi problema. Peretii casei au inceput sa se crape de la trepidatii. Femeia spune ca a ajuns sa controleze fisurile in fiecare zi si sa le repare. "Stau si repar in fiecare zi. Mi-e si rusine de cei care imi intra in casa ca vad asa ceva. Si este casa buna, facuta din beton. Iar acum am peretii crapati", ne-a spus si Silvia Morosanu. Primarul din Vidra, Nica Micu, de la PSD, spune ca de pe urma trepidatiilor are de suferit si statia de epurare aflata gard in gard cu balastiera. Acesta disculpa Primaria pentru asocierea cu Umbrarescu si spune ca Obstea Vidra are teren in zona si ca actul de inchiriere s-a semnat strict intre obsteni si firma. "Noi nu aveam cum sa nu-i dam aviz pentru ca avea toate actele in regula. Au aprobare de la SGA si de peste tot. Umbrarescu trebuie sa-i faca casa omului, ca doar constructia nu s-a facut pe masinile lui Umbrarescu! In ultimul timp au inceput cu masini de capacitate mare si in flux mai mare. Nu numai casele sint in pericol, dar si statia de epurare. Dupa 15 ale lunii au inceput cu transportul de ne-au speriat. Nu mai poate sta nici laboranta in statie. Noi avem bazine acolo care se pot fisura. S-au investit bani si nu ii putem pierde. Eu ii astept la discutii. Sa faca un grafic de transport, cu masini care trec mai rar. Initial a fost vorba de un depozit, apoi a facut statie de sortare, de tasare. In prima faza a discutiilor reprezentantul santierului, inginerul Serbu, ne-a promis ca va reface. Acesta nu e singurul depozit al lui Dorinel Umbrarescu. Mai are unul la Balta Colacului. Acestea sint facute provizoriu, pentru refacerea drumului DN 2D", ne-a spus primarul Nica Micu.


Inginerul de santier: "putem rezolva orice problema"


Reprezentantul lui Dorinel Umbrarescu de pe santierul de la Vidra, inginerul Viorel Serbu, ne-a declarat ca la el nu a ajuns nici o reclamatie. Acesta se disculpa si spune ca a stropit drumul cu apa si ca totul este bine. "E curios ce imi spuneti de casele din zona. Eu nu stiu nimic de asa ceva. Astazi (n.r. ieri) m-a sunat domnul primar si mi-a spus ca trebuie sa ne intilnim. Am stropit drumul acolo... nu stiu. Daca cineva are probleme ne gaseste la santier. Orice problema care se iveste, trebuie numai sa ni se spuna. Putem rezolva orice problema", ne-a spus inginerul. Tot ieri, dupa ce a avut loc o discutie intre primarul Nica Micu si dirigintele de santier am primit informatia ca situatia se va rezolva. "Am vorbit cu seful de santier si mi-a dat asigurari ca va muta drumul de iesire din balastiera de linga casa omului, pe la gaterul din apropiere. Ne-a mai spus ca daca s-au produs stricaciuni la casa domnul Umbrarescu va dispune refacerea acesteia si va plati costul reparatiilor. Imi pare rau ca domnul Morosanu n-a venit la noi si a venit la dumneavoastra,... la ziar, dar e bine si asa pentru ca s-a rezolvat. De fapt a venit asta-toamna, dar am crezut ca s-a rezolvat de atunci si ca nu mai sint probleme", a sustinut primarul Nica Micu (Iulia CRETU, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 8 ore, 17 minute, 17 secunde
Mi se pare o aberatie ce spune D. Morosanu. Nu inteleg cum poate minti in halul acesta... Eu il cunosc personal si stiu destul de bine care situatia lui. Am fost in casa lui acum cca. 3 ani in urma si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.