Ultima oră

Se stia ca unul dintre criminali vrea sa evadeze!

Cristi Irimia
22 mar 2008 3835 vizualizări
A spus ieri instantei avocata lui Vlad Scarlat, coleg de celula cu cei care au sapat tunelul la Penitenciarul Focsani u Mihai Ianuscovschi, unul din cei doi condamnati care au vrut sa evadeze de la Mindresti, a fost audiat ieri la Judecatorie u el a fost pazit in permanenta de sase gardieni u Ianuscovschi i-a luat apararea lui Scarlat si a explicat cum s-a sapat tunelul spre libertate

Avocata lui Vlad Scarlat, detinut aflat in aceeasi celula cu cei doi detinuti condamnati pentru omor, care au incercat sa evadeze la inceputul acestui an din Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Focsani, a spus ieri la proces ca invinuitul pe care-l reprezinta stia ca se doreste sa se evadeze. Aparatoarea lui Scarlat a sustinut la proces ca detinutul fusese transferat de la Poarta Alba si ca a cerut expres sa nu stea in camera cu Frincu, Ianuscovschi si Manolache, deoarece auzise ca unul dintre acestia ar fi spus ca vrea sa evadeze cindva. "Cu toate acestea, Scarlat a fost pus in acea celula, in mod total neinspirat. Practic, s-a aflat la locul nepotrivit, in momentul nepotrivit, dar oricum nu avea ce face pentru ca nu putea sa-si aleaga alta celula. In acea camera era instituita teroarea de catre cei care au pus in aplicare o parte din planurile de evadare", a sustinut avocata lui Scarlat. Aceasta insa nu a facut referiri exprese despre modul in care se discuta despre evadare, fiind posibile mai multe variante avute in calcul de detinuti. Pina la urma s-a ales cea cu saparea tunelului pe sub WC-ul aflat linga dormitorul condamnatilor pentru omor.


Ianuscovschi i-a luat apararea lui Scarlat


Unul dintre autorii tentativei de evadare a vorbit in fata instantei despre modul cum a procedat in decembrie anul trecut. Mihai Ianuscovschi a figurat ieri ca martor in procesul in care un alt condamnat pentru omor, Vlad Scarlat, a cerut anularea sanctiunii primite ulterior evenimentelor, prin care a facut 10 zile de izolare dupa problemele cu evadarea. Cele 10 zile le-a primit din partea judecatorului delegat la Penitenciarul Focsani, acesta apreciind la vremea respectiva faptul ca si Scarlat s-a numarat printre cei care au vrut sa evadeze. Ulterior, Scarlat, Ovidiu Sinbeteanu, Ion Manolache si Nicu Ivancea au fost scosi de sub urmarire penala, fiind trimisi in judecata doar Marius Frincu si Mihai Ianuscovschi.


"S-au facut presiuni asupra noastra"


Ieri la proces, Ianuscovschi a recunoscut ca s-a inteles cu Frincu sa-l "bage" si pe Scarlat alaturi de ei, in sensul ca i-ar fi ajutat in tentativa de evadare. "Sincer vorbind, Vlad Scarlat nu a avut nici o contributie la incercarea noastra de a evada. In ziua in care am fost prinsi, Frincu a venit cu ideea sa-l acuzam si pe Scarlat, deoarece era presat de conducerea inchisorii. Cei din conducere ii tot spuneau lui Frincu faptul ca nu a fost posibil ca doar doi oameni sa sape un tunel atit de lung. Si pentru ca exista presiune pe Frincu, acesta l-a inclus si pe Scarlat, iar eu am sustinut ideea. Am dat declaratii in acest sens, insa adevarul este ca am mintit atunci", i-a spus judecatoarei martorul Ianuscovschi. Cum cercetarile procurorilor au scos la iveala faptul ca, desi au vrut "sa-l bage-n oala" pe Scarlat, s-au contrazis chiar si in declaratiile date separat, Frincu si Ianuscovschi au recunoscut ulterior ca au mintit. In aceste conditii, desi a executat cele 10 zile de izolare, date de judecatorul delegat, Scarlat a cerut ieri instantei sa-i fie anulata sanctiunea. "Izolarea oricum am efectuat-o, insa nu-mi convine sa vin la tribunal, la procese, in lanturi, fiind considerat condamnat extrem de periculos, pentru ca nu este cazul. Nici nu mai pot beneficia de unele drepturi si cum s-a dat neinceperea urmaririi penale fata de mine, va solicit sa anulati sanctiunea pe care am primit-o", a spus ieri Scarlat.


Cel-mare respinge acuzatiile


Inspectorul sef Ionel Cel-mare, director al Penitenciarului Focsani, a respins ieri acuzatiile aduse de Scarlat si Ianuscovschi: "Nu-i puteam influenta ce sa spuna, pentru simplul fapt ca nici eu si nici colegii mei nu am participat la audierile lor. Politia si Parchetul s-a ocupat de audieri. Asa cum au spus ce au vrut azi (n. r. "" ieri) la instanta, asa si cind au fost audiati de procurori puteau spune ce doreau. Nu stiu de ce au declarat asta azi (n. r. ieri), insa daca au recunoscut ca au mintit bagindu-l pe Scarlat la mijloc, poate ca au mintit si cind au spus ca au fost influentati de conducerea inchisorii. Probabil n-au inteles nici ei unele proceduri si intrebari ce le-au fost puse. Daca au fost intrebati cine i-a mai ajutat, asta nu inseamna ca li s-a indus sa inventeze numele lui Scarlat. Cit priveste afirmatia ca Scarlat a cerut sa nu stea in celula cu ceilalti, pentru ca ar fi stiut ca se intentioneaza sa se evadeze, nu cunosc nimic. Nu mi-a ajuns la urechi o asemenea cerere din partea lui", a spus Cel-mare.


Parchetul cere mentinerea sanctiunii


Procurorul de sedinta, Nicolae Pircalabescu, a sustinut ca actiunea lui Scarlat trebuie respinsa deoarece s-a ajuns la NUP, in situatia celor patru colegi de celula, pe considerentul ca a existat o situatie dubioasa si neclara cu privire la actiunile sau inactiunile celor banuiti. "Vlad Scarlat a beneficiat de o prezumtie de nevinovatie si o situatie favorizanta, dubiul pe care l-au avut anchetatorii fiind in avantajul lui pina la urma, deoarece asa prevede legea. Chiar si asa, sanctiunea primita din partea judecatorului delegat este temeinica si legala", a punctat Pircalabescu. Instanta a ramas sa se pronunte cu privire la cererea formulata de catre Vlad Scarlat.


Explicatii privind evadarea


Ianuscovschi a explicat in fata instantei faptul ca Frincu a sapat tunelul de aproximativ 8,5 metri lungime si 1,50 metri adincime, iar el era cel care se ocupa de ascunderea pamintului in saci pe care i-a depozitat sub paturile din celula. "Lucram noaptea, sa nu fim auziti sau vazuti. Dupa ce am dat WC-ul la o parte, am inceput sa lucram. Frincu sapa, iar eu aduceam pamintul la suprafata si il depozitam in baie. Spre dimineata, pe la orele 5.00, il duceam sub paturile din dormitor. Am inceput sa sapam pe 28 decembrie, iar pe 3 ianuarie am fost prinsi, in urma controlului", a povestit Ianuscovschi. Intr-o alta speta, tot ieri, a fost programat si primul termen in dosarul in care Marius Frincu si Mihai Ianuscovschi vor fi judecati pentru ca au incercat sa evadeze. Tribunalul Vrancea a dat un nou termen deoarece Frincu nu a fost prezent, el fiind dus la Curtea de Apel Galati, la un alt proces. In conditiile lipsei de procedura, instanta n-a avut ce face si a anuntat ca infatisarea urmatoare va fi in luna aprilie. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.