Ultima oră

Un viitor mai bun, prin observarea naturii

Camelia Stănilă
22 mar 2008 731 vizualizări
Incalzirea globala a fost observata si in Vrancea, anul 2007 aducind mult mai multe zile si nopti tropicale u la precipitatii, anul trecut a fost usor excedentar

Data de 23 martie marcheaza, ca in fiecare an, Ziua Mondiala a Meteorologiei ce atrage atentia asupra schimbarilor climei la nivel global si national. In acest an, tema lansata spre dezbatere vizeaza "Observarea planetei noastre pentru un viitor mai bun", mai ales ca de la ultima aniversare si pina astazi au avut loc fenomene meteo spectaculoase. Observatiile sistematice au o importanta deosebita atit in deciziile legate de clima globala si emiterea avertizarilor, iar tehnologia actuala permite transmiterea in timp real a informatiilor din intreaga lume. Cresterea intensitatii si frecventei fenomenelor meteo extreme i-a pus pe ginduri pe specialisti, astfel ca se justifica nevoia de cit mai multe informatii. Incalzirea globala a fost observata si in Vrancea, pe parcursul lui 2007, care a continuat seria anilor calzi si foarte calzi inceputa inca din 1999. In 2007 s-a inregistrat cea mai ridicata temperatura medie anuala, respectiv 12,5 grade Celsius, dar si cea mai ridicata temperatura maxima zilnica din ultimii 32 de ani - 41,1 grade Celsius, inregistrata pe 22 iulie. "Abaterile de la norma locului privind temperatura medie lunara a aerului s-a mentinut din martie si pina in septembrie, dar cele mai pronuntate, de pina la 3 grade Celsius, s-au produs in lunile iunie si iulie. In 2007 s-au inregistrat 70 de zile tropicale, cu temperaturi maxime de peste 30 grade C si 14 nopti tropicale, cu temperaturi minime de peste 20 grade C, cu 23 de zile si 3 nopti mai mult decit in 2006. In 2007 s-a inregistrat si o crestere a temperaturilor minime, cea mai scazuta temperatura a anului fiind de -13,5 grade C, pe 25 februarie", a specificat Mariana Cucoli, seful Statiei Meteo Focsani. Anul trecut s-au inregistrat 4 valuri de canicula asociate cu o severa seceta si frecvente intensificari de vint, ce a deteriorat confortul zilnic. Insa, din punct de vedere al precipitatiilor, 2007 a fost usor excedentar, intrucit cantitatile cazute au fost peste media multianuala (MMA). La Focsani s-au inregistrat 736 l/mp fata de 550 MMA, la Tulnici au fost 872 l/mp fata de 661 MMA, la Maicanesti 550 l/mp fata de 441 MMA, la Adjud 765 l/mp fata de 521 MMA. "Cea mai ploioasa luna a anului a fost septembrie, cu 118,8 l/mp, atunci cind intr-o singura zi a cazut 71,7 l/mp, iar cea mai secetoasa a fost luna iulie cu 22 l/mp", a completat Mariana Cucoli. Perioadele de seceta au cuprins intervalele 7-20 mai, 6-16 iunie, 29 iunie- 12 iulie, 13-31 iulie, 11-25 august, 21 septembrie-12 octombrie 2007. Potrivit previziunilor facute de specialisti, se pare ca si 2008 va fi un an al extremelor, seceta din anumite perioade fiind "contracarata" cu inundatii, fenomen deja aparut in unele parti ale tarii. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.