Ultima oră

Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor

Mihaela Beșleagă
12 mar 2008 620 vizualizări
Inspectorii Protectiei Consumatorilor sarbatoresc simbata, 15 martie, Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor, ocazie cu care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) dedica perioada 10 - 15 martie cunoasterii si respectarii drepturilor cetatenilor, în calitate de cumparatori de produse sau de beneficiari ai unui contract.

15 martie 1962 este considerata data istorica a nasterii miscarii consumatoriste mondiale

Astfel, in acest interval se vor organiza in intreaga tara intilniri cu micii consumatori in cadrul programului ANPC Junior, puncte de informare in marile centre comerciale, sondaje de opinie, faza judeteana a concursului "Alege! Este dreptul tau". De asemenea, va continua campania de informare "E dreptul tau sa stii ce cumperi!", care incurajeaza consumatorii sa citeasca eticheta produselor inainte de cumparare, contractele inainte de semnare si sa ceara informatii suplimentare, pentru a putea alege in cunostinta de cauza. Istoricul Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor incepe la 15 martie 1962, cind J. F. Kennedy, presedintele Statelor Unite ale Americii, rostea catre Congresul American mesajul care sustinea, pentru prima data, existenta a patru drepturi fundamentale ale consumatorilor: securitate, informare, dreptul de a fi ascultat, dreptul de a alege produse si servicii, reprezentind momentul istoric al nasterii miscarii consumatoriste mondiale. "Cele patru drepturi fundamentale ale consumatorilor sint extinse de Organizatia Internationala a Uniunilor de Consumatori la opt, adaugindu-se: dreptul la despagubire, dreptul la un mediu inconjurator sanatos, dreptul la asigurarea necesitatilor si nevoilor vitale, dreptul la educare", se mentioneaza pe site-ul ANPC. Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor a fost marcata pentru prima oara in 1983 si a devenit, incepind din acel an, prilej important pentru implicarea si mobilizarea cetatenilor. (Mihaela BESLEAGA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.