Ultima oră

Bloc de 2 etaje intre sectiile Muzeului de Istorie

Ziarul de Vrancea
12 mar 2008 1270 vizualizări
Terenul de 760 mp a fost revendicat de fostii proprietari si apoi vindut unui pitestean care vrea sa faca biliard si restaurant pe doua nivele u barul ar urma sa fie construit intre cele doua cladiri ale Muzeului de Istorie de pe b-dul Garii u locuitorii sint revoltati pentru ca se strica arhitectura zonei u directorul de la Cultura spune ca dosarul nu poate fi oprit decit daca se descopera vestigii in urma sapaturilor

Municipiul Focsani a ajuns un oras al contradictiilor. Abia ce a spus primarul Bacinschi in plenul Consiliului Local ca nu se va mai construi pe spatiile verzi si ca se va incerca stoparea extinderilor si a constructiilor inutile, ca realitatea din teren e plina de buldozere, excavatoare si betoane. Nu mai departe, terenul liber dintre cele doua sectii ale Muzeului de Istorie Vrancea de pe bulevardul Garii. Locul unde timp de multi ani au stat marturie a istoriei de care sintem mindri si cu care defilam ca ne-ar preocupa celebrele vase de ceramica va fi ocupat in scurt timp de o cladire unde se vor juca bile! Deci, ca sa fim mai pe intelesul tuturor: elevii de liceu care nu au pus piciorul in viata lor in Muzeul de Istorie, vor fi obisnuiti ai locului pentru ca biliardul e cu mult mai interesant decit ceea ce a facut Cuza in istoria romanilor. Si asta se face cu concursul Primariei Focsani care a retrocedat terenul cind putea foarte bine sa gaseasca alt spatiu liber sau sa dea o suma de bani. Intrebari se ridica si asupra rapiditatii cu care Primaria a fost de acord sa restituie acest teren din moment ce zeci de cereri zac ani la rindul in birourile functionarilor incercindu-se alte amplasamente. Mostenitorul fostului proprietar, Costel Constantinescu, a vindut terenul dupa ce l-a primit de la Primaria Focsani unui cetatean din Pitesti, Vasile Danescu, care doreste sa scoata profit de pe urma investitiei sale. Acesta, la rindul lui, a semnat un contract de comodat pe 50 de ani cu SC Stefcons Construct 2004 SRL Pitesti, societate reprezentata de sotia acestuia, Victoria Danescu. Ieri, municipalitatea era in zona pentru a-si lua gardul imprejmuitor. Tot ieri, constructorul scormonea pamintul cu doua masini de mare tonaj, dar nu dupa vestigii antice, ci pentru a zimbi in curind in soare o constructie cu sticla, beton si fier. Potrivit actelor oficiale, obiectivul lucrarii este "un imobil P^2E, avind destinatia birouri, spatii comerciale si alimentatie publica, amenajare locuri de parcare si imprejmuire cu gard b-dul Garii, nr. 3, Focsani, aflata in zona de protectie a monumentului istoric, Casa Alaci, datare secolul al XIX-lea, si Casa Stefanescu, datare sfirsitul secolului XIX", se arata in dosarul de urbanism al beneficiarului Stefcons Construct SRL. De asemenea, potrivit contractului de vinzare-cumparare, buzoianul Constantinescu a primit pentru acest teren de peste 700 mp in zona istorica a Focsaniului suma de 304.000 RON din partea cumparatorului pitestean Vasile Danescu.


Cetatenii sint revoltati


Locuitorii din zona se declara in dezacord total cu aceasta constructie din mai multe motive. Potrivit declaratiilor Silviei Fenichi, vecina cu Muzeul de Istorie si, extrapolind, viitoare vecina cu barul cu biliard, cei de la blocurile din zona nu au fost intrebati daca sint de acord sa li se strice spatiul verde, sa li se obtureze vederea spre bulevard sau sa li se construiasca intr-o zona protejata. In schimb, dosarul pitesteanului Vasile Danescu este "beton", avind avize in regula de la Primarie, Inspectoratul de Stat in Constructii sau Directia pentru

Cultura. "Au venit de lunea trecuta, au imprejmuit zona cu un gard si s-au apucat de treaba. Au distrus spatiul verde si se pare ca vor face o cladire cu doua etaje. Pe noi nu ne-a intrebat nimeni, chiar nu se tine cont de opinia noastra, ca stam in zona si ne va lua verdeata, soarele si se va construi un bloc intre Muzee!", ne-a declarat revoltata Silvia Fenichi. Potrivit declaratiilor lui Puiu Usturoi, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, in momentul in care dosarul are toate avizele, nu prea se mai poate face nimic. Blocul cu doua etaje pentru birouri, sali de biliard si sali de mese a fost de doua ori intors de institutia sa pentru modificari. Singurul aspect la care mai pot spera cei din zona, pentru a nu se construi colosul de beton la Muzeul de Istorie, este sa se descopere in subsol vestigii.


Statia "Sala de biliard" in loc de "Muzeul de Istorie"


Avind in vedere destinatia viitoarei cladiri din preajma Muzeului de Istorie putem anticipa ca in curind statia de autobuze nu se va mai numi "Muzeul de Istorie" ci "Sala de biliard" sau "Muzeul cu bile". In ultimii ani municipalitatea a retrocedat terenuri in cele mai "ciudate" locuri din Focsani, fara sa mai tina cont ca sint locuri de parcare, spatii verzi ori terenuri de joaca pentru copii. Este vorba de retrocedarea a 600 mp din curtea Scolii "Duiliu Zamfirescu", 400 mp din parcarea de pe strada Scarlat Tirnavitu, 400 mp pe o alee intre blocurile din strada Duiliu Zamfirescu, Bl 1etc. Aceasta in timp ce majoritatea fostilor proprietari de imobile si terenuri din oras a imbatrinit, s-a imbolnavit si unii dintre ei chiar au murit asteptind sa-si primeasca inapoi terenul pe care au avut locuintele. Potrivit oficialilor Primariei Focsani pe rolul instantelor de judecata se afla 70 de dosare avind ca obiect legea 10/2001 si un numar de 43 de dosare pentru Legea 18/1991, toti cei aproximativ 120 de proprietarii vizind terenuri sau imobile din Focsani. De la aparitia Legii 10/2001 si pina acum municipalitatea a solutionat 75 de dosare motivate, 200 de dosare fiind inca verificate in vederea solutionarii si au mai ramas de solutionat 1.192 de dosare. Pe baza Legii 247/2005 au fost depuse la Primaria Focsani 290 de cereri, din care au fost solutionate aproape 230. Din numarul acestora s-a reconstituit dreptul de proprietate pe vechile amplasamente pentru sapte proprietari si o suprafata de 125 ha. Un numar de 56 de cereri cu o suprafata de 147 ha au fost propuse pentru despagubiri. (Iulia CRETU, Doina GANEA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.