Ultima oră

Greva foamei pentru pamintul mostenit

Doina Ganea
8 mar 2008 691 vizualizări
Ion Bratu din Bolotesti vrea sa faca greva foamei pentru 6 hectare de pamint u primarul Stefan Sichin sustine ca petentul nu poate face dovada proprietatii u "Sa faca greva foamei. Avem dispensar in sat!", a fost raspunsul sec al primarului

Unul dintre liderii sindicatului taranilor PROPACT Bolotesti, Ion Bratu, intentioneaza sa intre de luni in greva foamei pentru drepturile sale de proprietate. Sindicalistul din satul Gagesti ne-a declarat ca a facut o cerere la Primaria Bolotesti prin care solicita retrocedarea unei suprafete de 6 hectare de vie si padure confiscate de comunisti dupa 1945. "Am incercat si pe Legea 10/2001 si pe Legea 247/2005. Nu s-a putut nimic pentru ca cei care stiu unde a avut bunicul meu vie si padure se tem sa se puna martori. Le e frica de primar. Nu vor sa se puna rau cu el, ca nu cumva sa nu mai primeasca nici ei teren. Eu am depus o cerere la primarie pe 10 februarie si astept cele 30 de zile ca sa primesc raspuns. Daca nu primesc raspuns in termenul legal, atunci dupa 10 martie ma duc la Primaria Bolotesti, ma asez acolo si fac greva foamei. I-am spus si primarului (Stefan Sichin- n. r.) si el mi-a spus ca nu il deranjeaza citusi de putin, chiar ii face placere sa stau la primarie", ne-a declarat Ion Bratu. Primarul Stefan Sichin ne-a spus insa ca petentul nu are drept la nici un fel de teren, deoarece nu poate face dovada nici cu acte si nici cu martori. "Nu are nici un fel de teren. Ei au fost multi copii si ce-au avut s-a impartit intre ei. Daca avea pamint, noi ii dadeam, asa cum am dat la toata lumea. Mai sint multi care fac asa. Vin cu actele bunicului din 1938, cind terenul era intreg si cer retrocedarea. Dar intre timp terenul a fost impartit copiilor, dat zestre fetelor. El pretinde ca a avut familia lui 10 hectare de arabil. Acuma vrea sa fac eu ceva si sa-i dau macar 6 hectare. Dar eu nu pot sa fac nimic ca n-am de unde sa-i dau pamint. Pai daca faceam asa la fiecare care mi-a cerut sa fac o ilegalitate, nu ma legau pina acum? Daca ar fi avut teren, ar fi venit sa-l ia conform Legii 18/1991 sau Legii 1/2000. Dar a gasit acum o oportunitate cu Legea 247/2005 care permite reconstituirea cu martori si crede ca poate asa sa faca ceva. Cit priveste scrisoare, eu i-am raspuns si i-am explicat ce spune legea. Daca vrea sa faca greva foamei n-are decit. Noi avem dispensar in comuna", a conchis primarul Stefan Sichin. Din pacate, in situatia lui Ion Bratu sint insa multi tarani de la Bolotesti care nu pot dovedi cu acte fostele proprietati si asteapta de ani de zile sa fie pusi in posesie, batatorind intre timp cararile intre Primarie, Tribunal si Prefectura, la Comisia de aplicare a fondului funciar. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.