Ultima oră

31 de ani de la devastatorul cutremur din 1977

Dan Chiriac
4 mar 2008 2708 vizualizări
De atunci, in Vrancea s-au produs alte patru cutremure cu magnitudinea de cel putin sase grade pe scara Richter

Astazi se implinesc 31 de ani de la devastatorul cutremur din 4 martie 1977, care a produs in tara noastra cele mai multe victime din ultimii o suta de ani. Atunci, 1570 de oameni au murit si 11.300 au fost raniti, iar 33 de cladiri inalte s-au prabusit. De asemenea, s-au inregistrat pierderi economice in valoare de aproximativ doua miliarde de dolari. Epicentrul cutremurului s-a situat in Muntii Vrancei, la o adincime de 94 de kilometri, iar magnitudinea acestuia a fost de 7,5 grade pe scara Richter. Intrucit era perioada "epocii de aur", autoritatile comuniste nu au dat publicitatii un raport amanuntit al distrugerilor.

Din cauza lipsei de informatii, oamenii aflau ce se intimpla de la martori si de la ce se transmitea din gura in gura. Cutremurul din 1977 este considerat cel mai cumplit dezastru natural suferit vreodata de romani. Printre victimele cutremurului s-au numarat si multe personalitati ale vietii culturale, printre care Toma Caragiu, Alexandru Bocanet si Doina Badea. In ultimii 100 de ani, in regiunea Vrancea s-au produs patru cutremure majore. Astfel, pe 10 noiembrie 1940, un seism cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter a afectat puternic constructiile din orasul Panciu, unde aproape toate cladirile s-au prabusit, Focsani, Galati, Birlad, Braila si Buzau. In Bucuresti s-a prabusit blocul Carlton, cel mai inalt din aceea perioada, si au suferit avarii grave zeci de cladiri inalte. Pe 30 august 1986, in zona Vrancei s-a produs un alt seism cu magnitudinea de sapte grade, care din fericire nu s-a soldat cu pierderi de vieti omenesti si nici cu prabusiri de cladiri. In 1990, pe 30 si 31 mai, pamintul Vrancei a fost zguduit de doua seisme produse la interval de 12 ore, cu magnitudinile de 6,7 grade si 6,1 grade Richter. Nici atunci insa nu s-au inregistrat pagube sau pierderi de vieti omenesti. Ultimul cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter a avut pe 27 octombrie 2004, la orele 23.34, fara a avea cauza probleme deosebite. Seismologii romani nu se asteapta pe termen scurt la miscari telurice de intensitate maxima in zona Vrancea, insa hazardul seismic ne poate oferi surprize neprevazute. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.