Ultima oră

Programul national de sanatate nu a ajuns la 22.000 de vrinceni

Ana-Maria Cantia
1 mar 2008 548 vizualizări
Mai marii sanatatii vrincene se declara nemultumiti de numarul mare de taloane returnate la CAS, mai exact 22.400 u potrivit contractului incheiat intre CNAS si Posta Romana, factorii postali nu pot pastra talonul decit doua zile u in cele 6 luni de la demararea programului, 83.800 de vrinceni au beneficiat de analize gratuite u 60% dintre ei au fost batrini u

La jumatate de an de la inceperea Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, doar 83.800 de vrinceni si-au facut analizele gratuite. In procente, acest lucru inseamna doar 21% din populatia Vrancei. Principala nemultumire a reprezentantilor prefecturii, cit si a mai marilor din sistemul sanitar este legata de faptul ca un numar asa de mare de taloane s-au intors la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS). Potrivit datelor prezentate ieri intr-o conferinta de presa sustinuta la Prefectura, 22.400 vrinceni nu au intrat inca in posesia taloanelor pentru analize. "Dupa sase luni de aplicare a acestui program am constatat ca nu am ajuns acolo unde trebuie. Un numar de 22.400 de taloane adresate cetatenilor s-au intors la Casa de Asigurari de Sanatate, ceea ce este foarte mult pentru acest judet", a declarat ieri subprefectul Mioara Flenchea. Nemultumita de aceasta situatie s-a aratat si noul director al CAS, Emanuela Georgescu. Aceasta a anuntat ca este in discutii cu medicii de familie, cu reprezentantii Postei si cu cei ai institutiei Prefecturii, pentru a gasi solutii prin care oamenii sa intre cit mai repede in posesia taloanelor. "Incercam impreuna cu reprezentantii Postei si cu medicii de familie sa gasim solutii ca oamenii sa intre in posesia acestor taloane. Un prim pas este acela de a identifica, dupa codul de bare, titularii si sa facem liste pe care sa le comparam cu cele ale medicilor de familie si prin intermediul lor, oamenii sa afle ca taloanele sint la noi si sa vina sa le ridice. Ele nu se inmineaza decit nominal si in baza actului de identitate. Incercam cu ajutorul reprezentantilor Postei sa identificam, pe zone, de unde ne-au venit cele mai multe taloane. Aceasta ar fi o prima masura care ar eficientiza ridicarea acestora. Populatia, din diverse motive, nu reuseste sa ajunga la Casa", a declarat Emanuela Georgescu. Aceasta a precizat ca, din totalul taloanelor returnate, doar 640 au fost ridicate pina acum de la sediul CAS, din str. Cuza Voda.


O problema la nivel national


Problema numarului mare de taloane care nu au ajuns la beneficiari este o caracteristica a programului, la nivel national. "Situatia nu e numai la noi in judet. Mi s-a comunicat ca aceasta problema este si in atentia celor de la Ministerul Sanatatii Publice. Cred ca numarul de doua zile este foarte mic pentru ca un factor postal sa reusesca sa gaseasca pe toata lumea. De acum incolo cred ca va fi la fel de greu, tinind cont de faptul ca, mai ales in mediul rural, va incepe munca la cimp si cu atit mai putin vor fi de gasit oamenii. In acest fel va scadea adresabilitatea lor de a se prezenta la medic si laborator. Acestea sint probleme care apar dar trebuie sa facem ceva in sensul acesta", a declarat directorul Autoritatii de Sanatate Publica, Cornelia Draguna. Aceasta a mai adaugat ca din momentul in care o persoana pimeste taloanele, tine de educatie daca alege sa se prezinte sau nu la medic, iar odata ce s-au adresat medicului este obligatorie pezenta la laboratorul de analize. "Este in avantajul persoanelor, indeosebi a celor neasigurate, sa-si evalueze starea de sanatate", a mai adaugat medicul Cornelia Draguna. Aceasta a precizat ca recoltarile de probe biologice si consultul se fac in localitatile de unde sint beneficiarii, astfel ca nu mai sint necesare cheltuieli cu deplasarea pentru realizarea acestor investigatii medicale.


400.004 vrinceni beneficiaza de analize gratuite


In judetul Vrancea, un numar de 400.004 pacienti isi pot face analizele in mod gratuit, prin Programul National. Acesta a inceput in luna iulie a anului trecut si presupune un consult gratuit la un medic de familie si un set de analize, gratuite si ele. De acest program beneficiaza si persoanele care nu sint asigurate in sistemul sanitar de stat. Cu taloanele primite, pacientul se prezinta la medicul de familie, care in urma unui prim consult ii prescrie pacientului un set de analize. Analizele se fac de catre un laborator cu care CAS are contract, la nivelul judetului existind cinci astfel de locatii. Fisa cu rezultatul analizelor se intoarce la medicul care a prescris analizele, iar acesta are obligatia de a intocmi o "riscograma", in care sint mentionati factorii cu risc de imbolvire la care este supus pacientul. Ulterior, datele sint raportate la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Programul a fost demarat la initiativa ministrului Eugen Nicolaescu pentru a identifica, pe zone, predispozitiile de imbolnavire ale cetatenilor si a redirectiona fondurile acolo unde este cea mai mare nevoie.


Vrincenii sint predispusi la diabet si boli de inima


Riscurile de imbolnavire la care sint predispusi vrincenii vizeaza diabetul zaharat de tip 2 si bolile cardiovasculare, in procent mai mare fata de media nationala, se arata in raportul ministerului pentru judetul Vrancea. Numai anul trecut, CAS a decontat retete in valoare de 1,262 milioane de lei, doar pentru un singur medic, medicamentele fiind prescrise pentru tratarea bolnavilor de diabet. O bila alba in raportul Ministerului pentru judetulul Vrancea este data de o foarte buna mobilizare a persoanelor din mediul rural. Acestea au inregistrat un procent de 60% din persoanele care s-au prezentat la medic. In ceea ce priveste prezentarea in functie de sex, s-au constatat rezultate aproximativ egale. Ceea ce este important pentru judetul nostru este prezenta mare a persoanelor neasigurate care s-au prezentat la medic pentru control, in procent de 17%, fata de media nationala de 11%. (Ana-Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.