Ultima oră

Taranul sarac a ajuns la Senat

Doina Ganea
1 mar 2008 805 vizualizări
Fermierul european Constantin vrea eliminarea accizelor la tuica si legea muncitorului agricol u pentru sustinerea cauzei fermierilor romani, "taranul sarac" a stat de vorba cu patru fosti sau actuali ministri ai agriculturii

Constantin Craciun din Cimpineanca, autointitulat "taranul sarac din Uniunea Europeana", s-a intilnit saptamina trecuta cu fostul ministru al Agriculturii, senatorul PSD Ilie Sirbu si cu actualul ministru, Dacian Ciolos. Calatoria la Senatul Romaniei a facut-o la invitatia senatorului Ilie Sirbu impresionat de dragostea lui Constantin Craciun pentru agricultura. "Taranu sarac", le-a cerut celor doi modificarea Legii alcoolului, prin eliminarea accizei la tuica romaneasca, Legea muncitorului agricol, dupa modelul spaniol si infiintarea Legii grupului de producatori, in care taranii sa poata avea banca lor agricola de unde sa se poata imprumuta cu dobinzi reduse si pe o perioada mai mare de timp. "Am inteles ca legea alcoolului va fi modificata saptamina viitoare si ca cei trei europarlamentari PSD de la Bruxelles pe probleme de agricultura vor avea o interventie in acest sens. De asemenea, am inteles ca proiectul de lege a plecat la Ministerul Finantelor si Ministerul Agricultrii pentru a fi analizat. Vrem ca tuica noastra autohtona sa nu fie accizata. Pai, daca trebuie sa-i dau statului 4 lei acciza pe litrul de tuica, eu cu cit sa o vind? Tuica este un produs romanesc. Ea trebuie protejata ca orice produs traditional. Asa cum fac Gercii cu «UZO» sau Bulgarii cu «Rachiu»", a fost de parere Constantin Craciun. Cit priveste legea muncitorului agricol, "taranul sarac" sustine ca aceasta ar trebui infiintata pentru a crea posibilitatea fermierilor sa-si angajeze oameni cu ziua la muncile cimpului de unde vor ei si sa le apere interesele. "Pai, eu daca vreau sa iau niste muncitori de la Botosani, sa-i pot lua fara sa ma gindesc la faptul ca le-am dat uneltele pentru o zi de munca si seara nu se mai intorc. Ar trebui sa avem si noi o garantie. Ca doar ne costa un muncitor cu mincare si bautura, 50 de lei/zi. Sa se faca un contract pentru zilieri, dar fara o mie de formalitati pe la ITM sau AJOFM. Daca un roman munceste inSpania 12 ore/zi, sa munceasca si in Romania. Dar el munceste teoretic 10 ore, pentru ca practic o ora sta la masa, fumeaza cam 90 de minute si se mai odihneste la fiecare capat de rind cite juma\' de ora. Pai ce-am facut? Unde-i randamentul? Ca banii\'s buni, nu?", a mai spus Craciun Constantin. « Taranul european » a promis ca va trimite o caseta video la Bruxelles pentru a vedea si europarlamentarii cum traieste un fermier din Romania. (Doina Ganea)


CASETA


De vorba cu patru ministri ai agriculturii


Nea\' Craciun, cum ii spun vecinii, este un om gospodar, avind trei

mori de macinat, din care una ecologica, 25 ha de pamint, din care

8 ha de vie, magazine si un apartament la Bucuresti, din care

scoate o chirie de 300 de euro pe luna. Fost mecanic de

locomotiva, fermierul din Cimpineanca aduna din pensia sa si a

nevestei aproximativ 2000 lei lunar. Si cu toate acestea, Craciun

spune ca toti banii se duc in agricultura. Constantin Craciun este

absolvent al tuturor cursurilor de agricultura organizate de Oficiul

Judetean de Consultanta Agricola Vrancea si abonat la toate

publicatiile de profil. Acesta s-a intilnit pina acum cu aproape toti ministrii agriculturii din 2000 si pina in prezent. "Taranul sarac" a protestat la una din vizitele in Focsani ale ex-ministrului Gheorghe Flutur, a dat mina cu Traian Remes aflat in trecere prin Vrancea sI, cel mai recent, s-a intilnit la Senat cu ex-ministrul Ilie Sirbu si cu actualul ministru al Agriculturii, Dacian Ciolos. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 15 ore, 23 minute, 11 secunde
Taran este cel care s-a nascut si a trait la tara si care se ocupa cu munca campului. Nu cu apartamente date in chirie. Rusine sa-i fie ca reprezinta taranii!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.