Ultima oră

17 vrinceni italieni vor sa vina la munca acasa

Iulia Crețu
1 mar 2008 1320 vizualizări
In urma derulararii la Roma a Bursei Locurilor de Munca pentru romanii plecati peste hotare o echipa de muncitori in constructii s-a aratat interesata de o oferta de munca de acasa.

Potrivit declaratiilor directorului Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea, Marina Dantis, un agent economic din Vrancea a reusit sa vina cu o oferta tentanta pentru citiva concetateni plecati demult sa ridice case pentru urmasii Romei. In curind se vor perfecta actele si se va discuta cadrul legal pentru angajarea acestora in Vrancea. De asemenea, in urma completarii chestionarelor, alti 17 vrinceni vor intra in baza de date a institutiei care-i va anunta de posibilitatea unor joburi acasa, atunci cind acestea apar. "La Bursa Locurilor de Munca de la Roma, AJOFM a transmis 400 de oferte de slujbe valabile pina la sfirsitul lui 2008. In urma chestionarelor a reiesit faptul ca 17 persoane din Vrancea ar fi interesate de o slujba in judet. Persoanele respective sint de peste 10 ani in Italia, virsta acestora fiind cuprinsa intre 25 si 45 de ani, majoritatea fiind barbati. Aceste persoane sint active in domeniul constructiilor, unii calificati, dar si unii cu vasta experienta in domeniu, dar fara calificare", a precizat Marina Dantis. Potrivit declaratiilor oficialitatilor, majoritatea fortei de munca din Italia provine din comunele Milcovul, Suraia sau Vulturu. Neoficial, cifra vrincenilor care trag pentru salariile peninsularilor ajunge la 30.000. (I. CRETU)


Vrincenii invata arta vinului de la italieni


u pina in vara 14 vrinceni vor trebui sa devina asi in vinificatie si sa aplice ce vad in Italia la Vrancea


Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea anunta ca judetul nostru este prins in cadrul unui proiect pilot cu scopul imbunatatirii coordonarii si cooperarii in domeniul formarii profesionale si mobilitatea temporara a lucratorilor romani in Italia, in domeniul viticol. Alaturi de Vrancea, la program mai participa judetele Constanta si Mehedinti, zone unde domeniul viei si vinului este mai dezvoltat. Pina in vara, 30 de persoane vor participa la cursuri teoretice si practice si apoi vor incerca aplicarea metodelor folosite de italieni pentru cresterea calitatii vinului imbuteliat in Romania. "Activitatile principale ale proiectului sint selectionarea unui grup de 30 de lucratori romani din cele trei judete, formare lingvistica de baza in limba italiana, stagiu de formare, in cadrul unor societati viti-vinicole situate in Provincia Cuneo, Italia si activitate de formare profesionala la nivel inalt, cu implicarea unor consultanti cu pregatire specializata in domeniu, agronomi si enologi, in Italia", se arata intr-un comunicat de presa al AJOFM Vrancea. Din Vrancea vor lua parte la pregatire 14 persoane, cinci someri, dar cu experienta in acest domeniu, si noua ocupati. Potrivit declaratiilor date de Marina Dantis, directorul executiv al institutiei, persoanele neangajate, la terminarea acestui program, vor avea asigurate locuri de munca. "Persoanele sint asistate de AJOFM in programul de pregatire teoretica si exersare de vocabular pentru 120 de ore. La sfirsitul lui martie vor pleca pentru un stagiu de pregatire si activitati in domeniul viticol in regiunea Cuneo din Italia. Vor urma trei etape: de activitati in podgorie, in pivnita si calitatea vinului. Acest parteneriat urmeaza a fi multiplicat", a declarat directorul AJOFM Vrancea. (Iulia CRETU)



Detinutii de la Focsani, instruiti cu dalta si sucitorul


Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Vrancea a inceput acum 10 ani un program menit sa readuca atentia celor certati cu legea de la micile gainarii spre o meserie onorabila. Astfel, printr-un proiect derulat in parteneriat cu Directia Generala a Penitenciarelor, zeci de persoane care aveau pedepse usoare si pina la 9 luni pina la eliberare au fost instruite in diferite meserii precum cele din timplarie, brutarie, coafor sau constructii. Orele de cursuri s-au derulat in spatele gratiilor cu un furnizor acreditat de AJOFM pentru instruirea sa. Detinutii interesati au fost impartiti pe grupe de lucru, separat femei de barbati. Potrivit declaratiilor directorului executiv al Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea, Marina Dantis, cei care au obtinut o recalificare profesionala in timpul puscariei la Penitenciarul de Maxima Siguranta Focsani si-au gasit la eliberare un loc de munca. "Cursurile se deruleaza in inchisoare si, pe saptamina, se deruleaza 12 ore teorie si 24 ore practica. Nu au fost probleme cu detinutii. Printre cei care au participat la cursuri se numara femei si barbati cu virste si sub 20 de ani, dar si de peste 40 de ani. Conditia impusa a fost sa mai aiba sub 9 luni pina la eliberare. Multi detinuti, unii si din afara judetului Vrancea, si-au gasit de lucru dupa eliberare", a declarat Marina Dantis, director AJOFM. (I. CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 10 ore, 6 minute, 28 secunde
flacai stati acolo unde sunteti.patronii de pe aici sun NESERIOSI dupa ce da un salariu de mizerie daca il dau va disconsidera.pentru ei suntem zero taiat in patru
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.