Ultima oră

Zeci de ciini masacrati la groapa de gunoi

Ziarul de Vrancea
1 mar 2008 635 vizualizări
60 de ciini au fost ochiti si ucisi la rampa de gunoi a municipiului u masura a fost luata ca urmare a declararii focarului de rabie pe strada Cotesti u autoritatile au folosit pusti cu alice, iar maidanezii morti au fost dusi la groapa de gunoi u presedintele Federatiei Romane pentru Protectia Animalelor spune ca legea interzice euthanasierea patrupedelor si ca strategia de eradicare a rabiei prevede vaccinarea tuturor animalelor suspecte, nicidecum uciderea

Autoritatile locale au trecut la masuri extreme in cazul instituirii carantinei privind focarul de rabie de pe strada Cotesti din cartierul CFR din Focsani. Ieri dimineata, mai multi vinatori de la Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vrancea si-au luat pustile si au pornit macelul impotriva maidanezilor suspecti de rabie, in urma masurilor stabilite de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), aprobate printr-un ordin emis de institutia Prefecturii. "Pentru a evita extinderea focarului de rabie s-a luat aceasta masura, de comun acord cu DSV", a spus Mircea Grosu, purtatorul de cuvint al AJVPS Vrancea, care are in administrare fondul in zona caruia s-a depistat focarul de rabie.Vinatorii au ucis aproximativ 60 de ciini fara stapin din zona focarului, exterminarea dovedindu-se nu tocmai usoara, dat fiind ca animalele s-au speriat si au fugit pe cimp pentru a se salva. Se pare ca acestea nu ar fi primele victime ale deciziei pripite a autoritatilor. Potrivit oamenilor din zona, uciderea ciinilor a inceput de citeva zile, dupa ce s-a descoperit rabia la vulpea din curtea lui Aurel Moldoveanu. Si mai mult, acestia spun ca niciun ciine nu a fost vaccinat si s-a facut supozitia ca ar fi mai simplu de omorit decit de imunizat. De asemenea, de duminica, de cind s-a depistat vulpea turbata, in Focsani nu a mai fost gasit nici un animal suspect sau mort din cauza turbarii. In timp ce autoritatile puneau pusca la ochi dupa ciinii neverificati daca au sau nu rabie, pe terenul celui care a gasit jivina erau miercuri vii, nevatamati si nevaccinati antirabic noua maidanezi obisnuiti ai locului. Gestul singeros al autoritatilor a contrariat pe toata lumea, in special din cauza cruzimii cu care s-a actionat. "Ucigasii » au folosit pusti cu alice pentru a extermina ciinii vagabonzi. Potrivit declaratiilor lui Filipache Sirbu, seful Directiei de Dezvoltare si Servicii Publice, care are in subordine si Serviciul de Ecarisaj, cadavrele au fost duse intr-o groapa sapata special la rampa de gunoi. "A fost o actiune desfasurata cu cei de la Asociatia Vinatorilor si Pescarilor, cu DSV-ul, Politia, Jandarmii si Politia Comunitara. Au fost impuscati 60 de ciini fara stapin in zona gropii de gunoi, aceasta fiind aproape de focarul de rabie. Toate cadavrele se ard la Groapa de gunoi intr-un loc special. Hotarirea de a-i omori a fost luata de DSV in urma discutiilor de la Prefectura Vrancea si Primaria Focsani. S-a actionat in conformitate cu declararea starii de carantina, a fost o masura obligatorie. Totul a fost legal", ne-a declarat Filipache Sirbu.


Solutia finala, pusca!


Dupa ce au fost ucisi, ciinii au fost indesati in saci de plastic si aruncati intr-o groapa. In urma insa au ramas urme de singe, oameni speriati si un semn de intrebare. Va mai continua macelul impotriva unor biete animale, lipsite de aparare si asupra carora nu s-au facut niciun fel de teste? Autoritatile cauta sa se justifice si sa se disculpe, spunind ca e mai importanta o viata de om decit una de ciine. "Ce se intimpla daca oamenii iau aceasta boala? A fost o masura obligatorie! Teste pentru depistarea rabiei se vor face numai pe cei care musca. Nu e corect sa se protesteze. Ce facem? Moare omul si traieste ciinele? Actiunile vor continua trei luni cit este carantina in zona", ne-a mai spus Filipache Sirbu. Medicul Cristina Botezatu, responsabilul sanitar-veterinar de pe raza municipiului Focsani spune ca alti ciini comunitari nu vor mai fi ucisi. "Noi ne-am asigurat ca animalele au fost euthanasiate, de incinerarea lor se va ocupa Primaria", a spus Botezatu. La rindul sau, directorul Directiei Sanitar Veterinare, invoca Ordinul numarul 4 al Agentiei Nationale Sanitar Veterinare din 31 ianuarie 2008, prin care, in caz de rabie, ciinii comunitari pot fi omoriti prin impuscare. Ionel Duta recunoaste ca nu s-a mai gasit nici un animal mort sau suspect in zona dupa depistarea vulpii si ca nu s-a facut nici o testare a animalelor inainte de a fi ucise. "Am omorit 49 de ciini din focar. Nu am facut teste pe ciini inainte, spune clar in Ordin ca toate animalele receptive din focar sa fie ucise. Cadavrele le-am depozitat intr-o groapa de 3 metri, peste care am aruncat pamint. In ultima saptamina nu am mai gasit in perimetrul focarului nici un animal mort, dar in alte comune, cum ar fi Racoasa, s-au descoperit alte cazuri de rabie", a declarat Ionel Duta, directorul DSVSA Vrancea.


Protectia Animalelor cere destituirea conducerii DSVSA


Reprezentantii Federatiei Romane pentru Protectia Animalelor sint revoltati de ce s-a intimplat ieri la Focsani si reclama mai multe ilegalitati in actiunea de exteminare a animalelor, care a avut loc cu girul autoritatilor. Mircea Serbanoiu spune ca Ordinul 4/2008, care este invocat, prin care prefectul poate dispune ucidera ciinilor si pisicilor fara stapin din focar, este un act abuziv, intrucit uciderea animalelor se poate face doar in anumite conditii. "Aceasta este o decizie abuziva a Prefecturii. Animalele se pot ucide doar in cazul in care exista un pericol iminent, doar daca s-au constatat foarte multe cazuri de imbolnaviri si rabia se extinde cu repeziciune, ceea ce nu este cazul la Focsani, unde focarul este unul izolat. Un semn de intrebare este faptul ca cei cinci ciini care au avut vulpea linga ei au scapat cu un vaccin, in timp ce restul, citeva zeci, au fost ucisi", ne-a declarat Mircea Serbanoiu, presedintele Federatiei Romane pentru Protectia Animalelor. Serbanoiu spune ca va sesiza Parchetul privind activitatea abuziva a DSVSA in acest caz si pentru permiterea functionarii fara autorizatie pina in 2007 a padocului de ciini de la Golesti. De asemenea, el cere destituirea conducerii Directiei Sanitar Veterinare, pe care o acuza de incompetenta si de subordonare Primariei. "Vom sesiza Parchetul pentru serviciul de gestionare al padocului de ciini, pentru lipsa justificarii fondurilor si pentru ilegalitatile care s-au facut in acest caz cu banii publici. De asemenea, vom reclama faptul ca desi are abilitati de control, DSV-ul nu a interzis functionarea fara autorizatie a padocului, ceea ce a reprezentat un abuz, de aceea cerem si destituirea conducerii DSV pentru incompetenta. In plus, legea protectiei animalelor interzice euthanasierea animalelor. In programul privind strategia de eradicare a rabiei se prevede vaccinarea tuturor animalelor suspecte, nicidecum uciderea, fapt ce a fost trecut abuziv in acest ordin al prefectului. Fom face plingere si pentru faptul ca s-a folosit armament in zona locuita", a completat Mircea Serbanoiu. Acesta a spus ca rabia si instituirea carantinei este doar un pretext pentru ca primarul Bacinschi, cu girul reprezentantului Guvernului in teritoriu, sa rezolve problema ciinilor fara stapin din Focsani prin ucidere. (Iulia CRETU, Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 55 minute, 50 secunde
Nu stiu ce fel de oameni pot face asa ceva.Cred ca numai oamenii care au probleme de personalitate si care se simt puternici doar in felul acesta.Romania e tara membra a Uniunii Europene nu a Comunei citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.