Ultima oră

Singurul produs de decontaminare radioactiva din tara, realizat la Marasesti

Camelia Stănilă
28 feb 2008 4238 vizualizări
Fostul director al Chimica Marasesti a inceput din 2005 demersurile de omologare a inventiei, realizata la solicitarea NATO u produsul are o putere de decontaminare de 99% si este 100% biodegradabil u inginerul Iulian Mocanu va semna luni contractul pentru asigurarea produsului pentru Summitul NATO, organizat pe 2-4 aprilie la Bucuresti

Singurul produs de decontaminare radioactiva din Romania, dar si din tot sud-estul Europei, este fabricat in Vrancea, la Marasesti. Productia ii apartine firmei fostului director de la Chimica, Iulian Mocanu, care a demarat din 2005 procedurile de omologare a produsului la OSIM. Desi vedem mai mult in filme dezlantuiri de forte care intervin in cazul unor incidente nucleare sau in caz de contaminari biologice si chimice, odata cu aderarea la NATO Romaniei i s-a cerut sa realizeze produse care sa asigure securitatea nationala, dar mai ales sa previna catastrofe de aceasta natura. Astfel s-a ajuns la brevetarea unui "produs de decontaminare radioactiva, generator de spuma fierbinte". Un produs 100% biodegradabil si care asigura o decontaminare in proportie de 99%, conform cercetarilor realizate pentru omologare. "La cererea NATO, ca Romania sa faca produse de decontaminare pentru regiunea de est a Europei, s-a demarat un program de cercetare al guvernului, RELANSIN - Relansarea economica prin cercetare si inovare. Acesta a fost dat spre implementare catre NBC, s-a solicitat cercetare civila si realizarea produsului intr-o firma. Astfel s-a ajuns ca eu sa pun la dispozitie tot ceea ce inseamna materie prima", ne-a declarat inginerul Iulian Mocanu, care pina in 2002 a fost director la Chimica Marasesti. Acesta a primit brevetul de inventie abia in august anul trecut, insa de atunci a trecut si la productie efectiva. "Produsul exista pe piata si poate fi utilizat pe orice utilaj de decontaminare NATO. Poate fi folosit pentru decontaminarea tehnicilor de lupta, cladirilor, terenurilor si in orice zona civila. Fiecare lot este testat in poligonul special de decontaminare al Ministerului Apararii, cu care am drepturi egale de folosinta a produsului. Trebuie spus ca produsul se realizeaza in paralel cu solicitarea autorizatiei de functionare de la Agentia de Mediu", a mai spus Iulian Mocanu, ce detine 49% din drepturi de autor asupra inventei.


De la Marasesti la Summitul NATO


Cum inventia poarta marca NATO, nu se putea ca produsul sa nu fie asigurat si pentru apropiatul Summit NATO, organizat intre 2-4 aprilie la Bucuresti. Inginerul Iulian Mocanu va semna chiar luni contractul de furnizare a produsului, in urma licitatiei cistigate recent. Pentru organizarea Summitului NATO s-au alocat sume importante, avind in vedere ca in Romania sint asteptati cei mai importanti oameni ai lumii, presedinti de state si sefi de guverne, din SUA, Rusia, Franta, Marea Britanie etc. Iar produsul de decontaminare, care va da un plus de garantie asupra securitatii evenimentului, a fost utilizat de MApN si intr-un teatru de operatiuni. "Vreau sa ma extind cu acest produs, pentru ca el nu se mai face nicaieri in tara. Pentru tarile din estul Europei se produce doar la noi. Produse de decontaminare se mai realizeaza in Franta si Germania, dar cu costuri duble", a mai mentionat fostul director al Chimica Marasesti. Produsul are o garantie de 3 ani, dupa care trebuie retras de pe piata, dupa cum ne-a precizat producatorul. Iulian Mocanu se gindeste insa si la o alta utilizare a acestuia. "Acum lucrez la o tehnologie de reconditionare a produsului, dupa expirarea garantiei de 3 ani. Daca rezultatele sint cele scontate, produsul poate fi in continuare folosit pentru decontaminare, daca nu, ii voi da o alta intrebuintare", a precizat Iulian Mocanu.


"Vreau sa extind vinzarea si pe piata civila"


Desi in Romania nu exista, inca, prevedere guvernamentala care sa impuna decontaminarea in spatiile civile unde se lucreaza cu izotopi radioactivi, inginerul vrincean e hotarit sa propuna acest produs tuturor celor care lucreaza cu radiatii. Nemaivorbind de Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta (ISU), care intervin primele in caz de calamitati de orice fel. Propunerea lui este in acord cu normele europene care prevad ca acolo unde se lucreaza cu izotopi radioactivi sa existe si produse de decontaminare. "Vreau sa extind vinzarea si pe piata civila. Acest produs poate fi folosit oriunde se lucreaza cu izotopi radioactivi, cum ar fi spitalele, cabinetele stomatologice, centrele nucleare, oriunde se folosesc izotopi pentru masurare si control, fie ei gama, alfa sau beta", ne-a mai spus inginerul Mocanu. De asemenea, inginerul ne-a dezvaluit ca, in viitorul nu foarte indepartat, doreste sa beveteze toata gama de produse decontaminare, chimica, biologica si nucleara. (Ana-Maria CANTIA, Camelia STANILA)









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.