Ultima oră

Balamuc la Garda de Mediu

Iulia Crețu
27 feb 2008 1011 vizualizări
Brambureala din interiorul Garzii de Mediu nu s-a sfirsit, controalele facindu-se cu numai doua masini u conducerile la zece comisariate judetene, printre care si la Vrancea, sint scoase la concurs in martie u Aurel Cristian a contestat in instanta decizia de demitere a sa si spune ca functia de comisar sef nu este vacanta pentru a fi scoasa la concurs u interimarul Neculai Manea nu este interesat de concurs

Situatie fara sens la Garda de Mediu Vrancea. Dupa ce la inceputul acestui an comisarul sef Aurel Cristian a fost demis, iar interimatul a fost predat comisarului Neculai Manea, Garda Nationala de Mediu anunta pe site-ul oficial scoaterea la concurs a functiei publice de conducere de comisar sef la 10 Comisariate, printre care si la Vrancea. Paradoxal, postul nu este liber, acesta fiind ocupat de Aurel Cristian, cel care a contestat in instanta decizia de inlaturare a sa din fruntea institutiei. La momentul acela, Aurel Cristian acuza imixtiuni politice in luarea hotaririi si a "sarit" la gitul comisarul general Marius Octavian Popa, pe care l-a facut responsabil pentru degringolada din GNM. Ulterior, numeroase aspecte negative au fost sesizate si la alte comisariate din tara, activitatea inspectorilor de mediu fiind paralizata din pricina lipsei masinilor, dar si a actelor constatatoare sau de contraventie. Ba mai mult, harababura totala din interiorul Garzii poate atrage sanctiuni dure din partea Uniunii Europene. Exista pericolul deschiderii unei noi proceduri legata de planurile de conformare ale marilor poluatori industriali care nu trebuie sa se mai conformeze normelor europene atita timp cit nicio institutie nu-i mai controleaza. La capitolul de mediu Romania are deja proceduri de infringement (incalcare a prevederilor Tratatului UE) deschise: taxa auto, doua proceduri pe schimbari climatice, conservarea speciilor de pasari salbatice. La capitolul 22 din Tratatul de Aderare, intreprinderile romanesti care nu se conformeaza standardelor au primit o perioada de tranzitie, timp in care sa se puna la punct. Investitiile fiind mari, poluatorii nu arata nicio graba in a se conforma. Iar Garda de Mediu se multumeste cu amenzi de ochii lumii date la taximetristi care-si arunca paharele de cafea pe geamul masinilor.


"Cum scot ei postul la concurs cind e ocupat de mine?"


In acest moment, Garda de Mediu face controale de ochii lumii, cu tiriita, in timp ce marii exploatatori de paduri si poluatorii isi vad de treaba linistiti pentru ca nu mai au frica celor de la mediu. La Vrancea, controlul in zona montana a fost oprit dintr-un motiv absurd: bugetul dat institutiei nu a ajuns decit pentru inscrierea a numai doua masini de control. Pina luna aceasta acestea au zacut in parcare fara rovignete sau benzina. Iar acum nebuloasa se indreapta si spre functia de conducere. Este sau nu vacanta? Potrivit datelor de pe site-ul Garzii Nationale de Mediu, "concursul pentru comisari sefi ai Comisariatelor Judetene ale Garzii Nationale de Mediu va avea loc in datele 10 martie, ora 11.00 proba scrisa, iar interviul pe data de 11 martie, ora 14.00. Concursul pentru ocuparea functiilor publice specifice de comisar sef, vacante pentru Comisariatele Judetene ale Garzii Nationale de Mediu se va desfasura la sediul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Dosarele se vor depune in termen de 20 zile de la data publicari anuntului in Monitorul Oficial", scrie pe www.gnm.ro. Interesant este de vazut faptul daca se va prezenta cineva din partea Comisariatului Vrancea, acolo unde Aurel Cristian declara ca postul este ocupat de el. Mai mult, deocamdata nici comisarul care a ocupat interimatul, Neculai Manea, nu este interesat de acest concurs. "Nu ma intereseaza acest concurs la acest moment. Depinde de citiva factori daca ma voi razgindi sau nu. In primul rind trebuie sa ma consult si acasa. Anuntul l-am primit si noi si l-am afisat conform legii", ne-a declarat comisarul Neculai Manea. Colegul sau, Aurel Cristian, "matrasit" pentru ca e democrat-liberal, iar seful sau Marius Octavian Popa e liberal, a declarat ca toata situatia este confuza. "Nu stiu cum scot ei postul la concurs cind este ocupat de mine. Este o mare contradictie. Adica... s-a desfiintat postul de comisar sef al Comisariatului Judetean Vrancea si s-a infiintat postul de comisar sef? E o bazaconie. Eu am contestat in instanta decizia, vor urma niste proceduri. Eu spun in continuare ca a fost o decizie absurda. Eu ocup acest post de comisar sef. Cum sa ma duc la concurs?", ne-a spus uimit de anuntul sefilor de la Bucuresti si Aurel Cristian. Problemele Garzii de Mediu sint departe de a fi rezolvate. Potrivit datelor oficiale, in 2007, GNM nu a realizat numarul de inspectii prevazute in Planul de actiuni, inspectii si control pentru 2007, elaborat la finele lui 2006. Si din aceasta cauza, procedura de infringement a UE referitoare la planurile de conformare se poate declansa oricind. (Iulia CRETU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.