Ultima oră

O vulpe a adus turbarea si la Focsani

Mihaela Beșleagă
26 feb 2008 418 vizualizări
In Vrancea au fost confirmate anul trecut 21 de cazuri de turbare, iar la nivel national a crescut alarmant numarul cazurilor de rabie u persoanele muscate trebuie sa se prezinte de urgenta la medic, intrucit boala evolueaza in 2-3 zile la deces

Amploarea pe care a luat-o fenomenul rabiei ingrijoreaza veterinarii vrinceni, care au depistat ieri, la Focsani, un nou caz de turbare, la o vulpe care a intrat in curtea unui localnic dintr-un canton marginas al orasului. Zona se afla momentan sub supravegherea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), care a luat toate masurile necesare pentru prevenirea raspindirii virusului. Anul trecut, la nivelul judetului Vrancea au fost confirmate 21 de cazuri de turbare la animale domestice si salbatice, dintre care 81% la vulpi, principalul izvor de transmitere a rabiei. In intreaga tara s-a constatat o crestere alarmanta a incidentei turbarii, in 2007 fiind confirmate 355 cazuri. Una dintre masurile de prevenire a raspindirii turbarii este uciderea ciinilor din raza focarului de rabie. Directorul DSVSA se plinge insa de opozitia pe care o manifesta deseori in acest sens asociatiile de protectia animalelor si de lipsa de sprijin din partea silvicultorilor pentru imunizarea vulpilor. "Ne confruntam cu existenta la nivelul fiecarei localitati a unui numar foarte mare de ciini comunitari, asupra carora cu greutate putem gestiona si controla starea imunologica. Ciinii din raza focarului trebuie impuscati, otraviti, pentru eradicarea tuturor surselor, insa avem probleme cu asociatiile de protectia animalelor. Vrem ca organele abilitate sa ne ajute sa distrugem tot ce se poate distruge, toti factorii care duc la rabie. Daca cei de la silvicultura nu ne sprijina, niciodata nu vom eradica rabia", a spus ieri, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, dr. Ionel Duta, directorul DSVSA Vrancea. Veterinarii sfatuiesc proprietarii de ciini, printre altele, sa ii vaccineze antirabic si sa nu ii lase liberi in afara curtilor. Persoanele muscate trebuie sa se prezinte de urgenta la medic, intrucit evolutia bolii este deosebit de grava, ducind, rapid, in 2-3 zile, la paralizie, coma si in final la deces, in chinuri groaznice. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.