Ultima oră

Mieii de Paste scapa de asomare si in acest an

Mihaela Beșleagă
27 feb 2008 675 vizualizări
Sacrificarea mieilor se va face in spatii special amenajate, avizate sanitar-veterinar, numai pentru o perioada de 10 zile premergatoare Pastelui u sacrificarea animalelor in alte spatii decit cele autorizate va fi sanctionata cu amenzi intre 200 si 300 lei

Si in acest an se va permite sacrificarea traditionala a mieilor de Paste, in spatii avizate sanitar-veterinar. Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) doreste sa obtina o derogare din partea Uniunii Europene privind asomarea, numai pentru perioada sarbatorilor pascale. Astfel, se va aviza functionarea unor spatii pentru sacrificare numai pentru o perioada de 10 zile, in perioada premergatoare Pastelui, iar carnea rezultata poate fi valorificata numai pe raza judetului. Cetatenii care achizitioneaza miei vii din tirguri de animale ii pot sacrifica in astfel de spatii, centre care trebuie dotate cu apa curenta rece si calda. In gospodarii, proprietarii trebuie sa anunte medicul veterinar inainte de sacrificarea animalelor, iar carnea rezultata poate fi utilizata numai pentru consumul propriu. "Am dat deja dispozitii pentru amenajarea spatiilor speciale pentru sacrificarea mieilor, iar noi vom asigura supravegherea acestor spatii. Cetatenii care vor sa sacrifice miei trebuie sa ceara in prealabil acordul medicului veterinar concesionar. Toti mieii care vor ajunge pe piata, la cetatenii din Vrancea, vor fi verificati sanitar-veterinar", a asigurat ieri, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, dr. Ionel Duta, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vrancea. Oile pot fi sacrificate doar in abatoare special amenajate si autorizate, intrucit exista un grad ridicat de risc privind contaminarea cu o boala asemanatoare bolii vacii nebune. Sacrificarea animalelor in alte spatii decit cele autorizate va fi sanctionata cu sume cuprinse intre 200 si 300 lei. Inspectorii DSVSA atentioneaza cetatenii ca daca vor cumpara produse din spatii improvizate sau din "sistemul stradal", se expun riscului toxiinfectiilor alimentare. Subprefectul Ion Oprea a propus Colegiului Prefectural adoptarea unei hotariri care sa specifice ca in luna aprilie autoritatile cu raspunderi de control, in special DSVSA, dar si ASP si OJPC sa asigure zilnic monitorizarea locurilor avizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor, iar saptaminal, institutiile mentionate sa prezinte o informare Colegiului Prefectural. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.