Mieii de Paste scapa de asomare si in acest an
Si in acest an se va permite sacrificarea traditionala a mieilor de Paste, in spatii avizate sanitar-veterinar. Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) doreste sa obtina o derogare din partea Uniunii Europene privind asomarea, numai pentru perioada sarbatorilor pascale. Astfel, se va aviza functionarea unor spatii pentru sacrificare numai pentru o perioada de 10 zile, in perioada premergatoare Pastelui, iar carnea rezultata poate fi valorificata numai pe raza judetului. Cetatenii care achizitioneaza miei vii din tirguri de animale ii pot sacrifica in astfel de spatii, centre care trebuie dotate cu apa curenta rece si calda. In gospodarii, proprietarii trebuie sa anunte medicul veterinar inainte de sacrificarea animalelor, iar carnea rezultata poate fi utilizata numai pentru consumul propriu. "Am dat deja dispozitii pentru amenajarea spatiilor speciale pentru sacrificarea mieilor, iar noi vom asigura supravegherea acestor spatii. Cetatenii care vor sa sacrifice miei trebuie sa ceara in prealabil acordul medicului veterinar concesionar. Toti mieii care vor ajunge pe piata, la cetatenii din Vrancea, vor fi verificati sanitar-veterinar", a asigurat ieri, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, dr. Ionel Duta, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vrancea. Oile pot fi sacrificate doar in abatoare special amenajate si autorizate, intrucit exista un grad ridicat de risc privind contaminarea cu o boala asemanatoare bolii vacii nebune. Sacrificarea animalelor in alte spatii decit cele autorizate va fi sanctionata cu sume cuprinse intre 200 si 300 lei. Inspectorii DSVSA atentioneaza cetatenii ca daca vor cumpara produse din spatii improvizate sau din "sistemul stradal", se expun riscului toxiinfectiilor alimentare. Subprefectul Ion Oprea a propus Colegiului Prefectural adoptarea unei hotariri care sa specifice ca in luna aprilie autoritatile cu raspunderi de control, in special DSVSA, dar si ASP si OJPC sa asigure zilnic monitorizarea locurilor avizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor, iar saptaminal, institutiile mentionate sa prezinte o informare Colegiului Prefectural. (Mihaela BESLEAGA)