Ultima oră

Amenzi si limitari pentru producatorii si comerciantii de tigari

Mihaela Beșleagă
23 feb 2008 866 vizualizări
Comercializarea tigaretelor la bucata, vinzarea de tigari tinerilor sub 18 ani, a tutunului cu aroma de bomboane, nedelimitarea spatiilor pentru nefumatori, au fost citeva dintre abaterile sanctionate de Protectia Consumatorilor

Fumatul, probabil viciul cu cei mai multi adepti, a intrat si in atentia Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Comercializarea produselor din tutun pe al caror ambalaj nu sint scrise avertismente privind pericolul la care se expun fumatorii si lipsa mentiunii cu privire la continutul de gudron, nicotina si monoxid de carbon sint abaterile constatate in timpul celui mai recent control al ANPC. Un alt aspect sanctionat de inspectorii Protectiei Consumatorilor a fost nedelimitarea spatiilor pentru fumatori in diverse localuri. Pentru deficientele constatate au fost retrase de pe piata, in vederea distrugerii, 3.460 pachete de tigarete si tigari de foi, in valoare de 15.107 lei si s-au aplicat 518 amenzi, totalizind 1.102.000 lei. Totodata, a fost suspendata temporar activitatea unitatilor de alimentatie publica unde nu exista o delimitare si marcare a spatiilor pentru nefumatori si nu se asigura o ventilatie corespunzatoare. Si in Vrancea au loc controale periodice. "Noi efectuam controale permanente privind comercializarea tigarilor si delimitarea spatiilor de fumat, in special in baruri, restaurante si acolo unde este cazul aplicam si sanctiuni", a spus Dumitru Dila, inspectorul sef al OJPC Vrancea. Controalele au evidentiat si alte abateri, cum ar fi vinzarea tigaretelor la bucata, comercializarea pachetelor care contin mai putin de 20 de bucati, vinzarea de tigarete tinerilor sub 18 ani. Pentru a atentiona consumatorii de tutun asupra riscurilor la care se supun si pentru a-i convinge sa renunte la acest viciu, Romania va fi a doua tara membra UE care va incepe sa utilizeze pictogramele pe pachetele de tigari. "In ceea ce priveste avertismentele suplimentare, sub forma imaginilor color, Belgia a fost primul Stat Membru al UE care a introdus avertismentele combinate in luna noiembrie 2006. Urmatoarea tara care va urma acest exemplu va fi Romania, unde utilizarea pictogramelor va deveni obligatorie in iulie 2008", mentioneaza inspectorii ANPC. O alta problema identificata a fost aceea a extinderii comercializarii tigarilor cu aroma de bomboane, care plac tinerilor si pot sa-i incite sa inceapa sa fumeze. Pentru a convinge oamenii sa nu se apuce de fumat, in toate statele europene se analizeaza posibilitatea introducerii ambalajelor in alb si negru, standardizate pentru toate produsele, pentru a le reduce atractivitatea. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.