Ultima oră

Cartierul Sud ramine fara cimitir

Doina Ganea
22 feb 2008 945 vizualizări
Municipalitatea a renuntat la amenajarea unui cimitir in Cartierul Sud u terenul va fi trecut in domeniul privat al Focsaniului si va face obiectul unor retrocedari, concesiuni sau schimburi de terenuri u beneficiarul unui astfel de schimb va fi si liberalul Gheorghe Stan

Locuitorii cartierului Sud isi pot lua adio de la speranta ca pe linga atitea biserici vor avea parte in zona si de un loc unde sa-si petreaca rudele plecate spre cele vesnice. Aceasta pentru ca in atentia alesilor locali focsaneni va intra cit de curind un proiect de hotarire, prin care cele 3,5 ha de teren destinate amenajarii unui cimitir in Cartierul Sud al orasului vor fi trecute din domeniul public in cel privat al orasului si vor fi retrocedate sau concesionate bucata cu bucata. Printre beneficiarii unui teren in aceasta locatie se va numara si consilierul liberal Gheorghe Stan, care va ceda cei 3.000 mp de teren pe care ii detine in vecinatatea Cimitirului Nordic si va primi o suprafata aproximativ egala pe linia de centura a Focsaniului. Proiectul nu este insa pe placul consilierilor PD-L care sustin ca cele 3,5 hectare au acum alta valoare, dupa ce municipalitatea a investit in utilitati si imprejmuirea terenului. "Am informatii ca sint unele persoane care vor da la schimb 3.000 mp de teren si vor primi o suprafata de doua-trei ori mai mare pe acest amplasament. Dupa ce cheltuim banii cu el ajungem la concluzia ca e mai profitabil sa-l scoatem la vinzare decit sa facem un cimitir. Cred ca acest teren nu trece in domeniul privat pentru alt motiv", a precizat consilierul PD-L, Mirela Bizna. Democrat-liberala a confirmat ca printre acele persoane care vor primi teren pe locul unde trebuia sa fie amenajat un cimitir se numara si consilierul liberal Gheorghe Stan.


"Nu am nimic de ascuns"


Consilierul liberal Gheorghe Stan a declarat ca se face prea mare caz pentru acest schimb de terenuri si ca nu-si explica de ce, in conditiile in care si-a exprimat de multa vreme dorinta de a lasa cei 3.000 mp de linga Cimitirul nordic in administrarea municipalitatii pentru sporirea suprafetei cimitirului. Cit priveste acordarea unei suprafete de doua sau trei ori mai mari decit cea detinuta in proprietate, Gheorghe Stan spune ca este un neadevar si ca, de fapt, primeste chiar mai putin decit da la schimb. "Eu nu am nimic de ascuns. Se stie de la inceputul mandatului meu ca am un teren in proprietate linga Cimitirul Nordic si ca vreau sa fac un schimb cu Primaria Focsani. Am un teren linga cimitir, iau un teren linga cimitir. Mi se pare un schimb corect. Fac acest gest pentru ca municipalitatea sa poata extinde Cimitirul Nordic, foarte aglomerat la ora actuala. Asa am convenit: cedez eu 3.000 mp, cedeaza si Transportul Public inca 4.500 mp si se largeste suprafata cimitirului. Potrivit evaluatorilor, insa, primesc pe linia de centura aproximativ 2.700 mp, nu 3.000 mp, pentru ca se pare e o diferenta de pret in zona. Nu fac nici o afacere, nu este nici un profit, eu sint multumit ca atunci cind ma voi duce la locul meu, va fi ramas ceva dupa mine. Ce afacere sa fac? Am auzit ca o buna parte din teren este revendicata de un cetatean care are un ultim termen de judecata luna aceasta si Primaria se pregateste sa-i retrocedeze terenul. Ba chiar, daca nu eram atent, ma trezeam ca imi da o parcela de teren pe o suprafata revendicata", s-a explicat liberalul Gheorghe Stan. (Doina GANEA)


CASETA

Un proiect retras acum doi ani


In luna octombrie a anului 2006, primarul Decebal Bacinschi a retras de pe ordinea de zi a sedintei ordinare din luna respectiva un proiect de hotarire ce viza tocmai retragerea investitiilor de la cimitirul Cartierului Sud. Potrivit raportului care insotea hotarirea, proiectul de amenajare a cimitirului a fost elaborat inca din anul 1992. Investitia a fost aprobata in 1993 de catre Consiliul Local, iar lucrarea a fost contractata de SCCM Vrancea in 1994. La acea data s-au executat retelele de canalizare, de alimentare cu apa, lucrari de umplutura generala de cca. 80 cm, pentru a se asigura o adincime uscata de inhumare doar pe perioadele cu precipitatii moderate, si imprejmuirea terenului in suprafata de 3,5 ha, urmind ca lucrarile de parcelare si amenajare a aleilor, sistematizarea pe verticala si constructia capelei, cit si a casei mortuare, sa se execute in limita fondurilor alocate. Datele geotehnice ale amplasamentului au relevat faptul ca pinza freatica se afla la 2,5-2,8 m de la suprafata, iar in perioada precipitatiilor se afla la 1,5 m de la nivelul solului. Mai mult decit atit, autorii raportului au precizat ca pentru a accede in cimitir, coloana mortuara ar trebui sa traverseze centura de ocolire a Focsaniului, clasificata ca drum european. "In acest fel se influenteaza in mod negativ circulatia din zona care este clasificata ca fiind «Punct Negru», deoarece in acest sector s-au produs foarte multe accidente rutiere cu consecinte foarte grave", se arata in raportul Serviciului de urbanism din cadrul Primariei Focsani. La rindul sau, Agentia de Protectia Mediului Vrancea a recomandat o reluare a analizei amplasamentului, tinindu-se cont ca exista posibilitatea ca apa potabila a proprietarilor din zona sa fie infestata. Asa stind lucrurile nu poate fi neglijat aspectul in care cele 3,5 hectare de teren dotate cu toate utilitatile devin cel mai bun amplasament pentru constructia de locuinte sau a unui nou supermarket. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 4 ore, 11 minute, 21 secunde
Gheorghe Stan se afla intr-un conflict de interese mai mare decit Himalaya. In momentul cind faci afaceri cu Consiliul local din care tu insuti faci parte trebuie sa cedezi locul altuia. Acest lucru citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.