Ultima oră

Viticultorii vor eliminarea accizelor la tuica romaneasca

Doina Ganea
20 feb 2008 1413 vizualizări
Producatorii de vinuri vor inregistrarea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) a tuicii de Dumitresti, a palincii ori a turtului

Alexandru Cotea, presedintele Federatiei Viticultorilor Vrinceni, precum si vicepresedintele Tudor Manole doresc modificarea Legii viei si vinului, pe care o considera extrem de restrictiva pentru producatorii romani. "Ministerul Finantelor cit si ministerul Sanatatii sa ne lase dreptul de a ne valorifica productia asa cum consideram noi. Sa modifice Codul fiscal si sa armonizeze Legea viei si vinului cu normele europene cit mai rapid. E suficient ca de trei ani am adunat prin cramele noastre 5.600 de vagoane de vin pe care nu-l putem valorifica. Potrivit Codului comercial, care dupa cite stim noi n-a fost abrogat, noi putem sa comercializam orice produs, dar potrivit Codului fiscal nu!", a precizat inginerul, doctor in oenologie, Tudor Manole. In acelasi context, presedintele Federatiei Viticultorilor Vrinceni, Alexandru Cotea a pledat pentru eliminarea accizelor la produsele autohtone cum ar fi tuica (de Dumitresti, Pitesti, Maramures etc.) si palinca. Ambele fiind produse naturale din prune, care nu se mai produc in alt tari, ar trebui ca Romania sa-si inregistreze marca. "Francezii au coniacul, grecii au Uzo, bulgarii au Rachie, noi de ce nu avem protejat produsul nostru traditional tuica? Sa se dea voie taranului ca tot ce produce peste 360 de litri pe an sa fie preluat de stat si prin antrepozitarii fiscali productia de tuica sa fie imbuteliata in unitati specializate. Nu inteleg de ce, atita timp cit cheltuim bani cu producerea ei, cit ne platim taxele si impozitele, sa nu putem sa ne valorificam produsele?" s-a intrebat retoric inginerul Alexandru Cotea. Potrivit celor doi specialisti, in mod ciudat, statul roman este extrem de permisiv cu producatorii de alcool si cu cei care prepara bauturi aromatizate, pentru cel din urma produs neexistind plata unor accize, spre deosebire de tuica romaneasca supusa accizarii. "Este ciudat cum statul nu cere marilor producatori de alcool sa-si prezinte cantitatea de alcool produsa anual. Ce se face cu acest alcool produs, pentru ca marile fabrici de lacuri si vopsele nu mai functioneaza. Nu-i asa ca acest alcool poate fi folosit la fabricarea unor bauturi aromatizate, neaccizate? Sau poate a unor vinuri, pentru ca din 2,5 kg de porumb se poate obtine alcool de 96 de grade, din care se pot face 9,6 litri de vin. Pai, ce cheltuieli avem noi viticultorii pentru producerea unui litru de vin natural si ce cheltuieli au cei care fabrica asa zisele bauturi aromatizate? De 10 ori mai mari sint cheltuielile", a precizat inginerul Tudor Manole. Liderii Federatiei Viticultorilor Vrinceni au facut un apel catre toti producatorii de vin particulari, cit si catre toate asociatiile si organizatiile viti-vinicole din Vrancea, sa stringa rindurile pentru apararea acestei cauze comune. Potrivit presedintelui Alexandru Cotea, in prezent Federatia numara peste 2.000 de membrii viticultori din Vrancea. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.