Ultima oră

Prunache ar putea pierde Beciul Rabinovici

Andrei Milcoveanu
14 feb 2008 1713 vizualizări
Familia Rabinovici revendica beciul construit în 1895, nu Vinoteca construita de fostul IAS dupa 1975 u afaceristul focsanean Corneliu Prunache a intrat în posesia Beciului cumparînd în 2002, pe nimic, Vinoteca de la Casa de Pensii

Celebrul Beci Rabinovici din Odobesti, primit cadou in 2002 de Corneliu Prunache, in urma unei licitatii dubioase, odata cu Vinoteca, ar putea reveni fostilor proprietari. Reprezentantii familiei Rabinovici revendica atit beciul, cit si cele 7,5 hectare de vie care se gasesc in jurul constructiei. "Noi nu revendicam imobilul construit de fostul IAS deasupra beciului, ci constructia inginerului Rabinovici, care ii poarta si numele. De asemenea, revendicam cele 7,5 hectare din jurul beciului. Am facut contestatie la hotarirea Comisiei Judetene si asteptam pronuntarea instantei", ne-a spus avocata Elsa Sara Feciuc-Nadler, reprezentanta familiei Rabinovici.

Din cauza unor datorii a Romvitis (fosta întreprindere Agricola de Stat) catre Casa de Pensii, Vinoteca societatii a fost scoasa in 2002 la licitatie publica. Evaluata la 220 de mii lei, dupa trei licitatii la care a participat in mod bizar un singur candidat, in speta aspiratoarea de licitatii Aispa Stars 95, Prunache a achizitionat-o cu doar 28 de mii lei, adica la 10% din valoarea sa. Odata cu Vinoteca, afaceristul a pus mina si pe comoara din Beciul Rabinovici si din Vinoteca, respectiv mii de sticle de vin, care valorau conform specialistilor, ele singure, pretul dat pe imobil. Obiectele de inventar ale Vinotecii, evaluate la 93,8 mii lei, au intrat si ele pe mina afaceristului. La scurt timp, Prunache a garantat un credit de la BCR in valoare de 300 de mii lei tocmai cu Vinoteca pentru care platise doar 28 de mii lei. Cind totul parea istorie, iata ca a aparut unul din mostenitorii negustorului Rabinovici, care ar putea sa intre in posesia beciului.

Beciul Rabinovici, mindria Odobestilor

Una din cele mai vestite hrube din Odobesti a ajuns astazi o ruina. Cel putin asa sustin cei care au avut privilegiul sa viziteze beciul in ultimul timp. Fiind proprietate privata, beciul nu poate fi la indemina turistului. Istoria Beciului Rabinovici este legata de intrarea Odobestilor in epoca moderna. Constructia sa a inceput cu putin inainte de initierea proiectului caii ferate Focsani-Odobesti, in 1883. Beciul a fost terminat in 1885, iar pamintul scos a fost vindut societatii care construia calea ferata Focsani-Odobesti si folosit la terasamente. Confiscat dupa nationalizarea din 1948 si trecut la fostul IAS, Beciul a continuat sa fie mindria Odobestenilor pina in zilele noastre. în 1985 au fost demolate vechile cladiri care se gaseau deasupra beciului si a fost ridicata actuala cladire, cunoscuta sub numele de Vinoteca. Revendicarea familiei Rabinovici nu priveste Vinoteca, ci beciul construit de inginerul Rabinovici, iar procesul reconstituirii dreptului de proprietate pe acest imobil va crea, cu siguranta, un precedent si pentru alte cazuri similare cu beciuri si crame din judet. (Andrei MILCOVEANU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.