Ultima oră

Consilierii locali voteaza bugetul Focsaniului

Iulia Crețu
14 feb 2008 769 vizualizări
Municipiul de pe Milcov va beneficia in acest an de un buget de 203.910 mii RON, putin mai mic decit in 2007 u din fondul de rulment municipalitatea vrea sa faca investitii de 1,8 milioane RON pentru televizoare LCD, infochioscuri si postarea pe internet a sedintelor de CL u din bugetul local de 151.441 mii RON, aproape 5.000 mii RON sint pentru datorii la banci

Consilierii locali focsaneni se vor reintilni astazi, incepind cu orele 16.00, pentru o scurta, dar concentrata si foarte valoroasa sedinta extraordinara. Pe ordinea de zi figureaza patru proiecte de hotarire, primele doua dintre ele fiind de altfel cele mai interesante. Acestea dezbat modul in care vor fi impartiti banii de la buget pentru 2008, dar si fondurile de rulment ale municipalitatii. De asemenea, consilierii locali vor avea in fata si o lista cu investitii si lucruri considerate necesare pentru Primaria Focsani. Astfel, alesii municipali vor decide astazi pe ce dau cei 3.464 mii RON rezultati la finele anului 2007 din fondul de rulment si cum vor dramalui cei 203.910,87 mii RON prevazuti la bugetul local pentru 2008. Fondul de rulment s-a acumulat in visteria Primariei din fonduri de la bugetul de stat necheltuite in 2006. Potrivit legislatiei insa acesti bani nu pot fi utilizati decit in directia pentru care Guvernul i-a alocat, adica investitii la unitati de invatamint. "Mai sint sume neutilizate de 1.200 mii RON din care: 1.000 mii RON destinati finantarii lucrarilor de alimentare cu gaze si 200 mii RON pentru lucrari de investitii la Gradinita 7 si sala multifunctionala Grup Scolar Transport Auto Focsani", se arata in raportul semnat de directorul Economic al Primariei, Natasa Nemes. De asemenea, fondul de rulment va fi baza pentru pasul in era digitala al Primariei de pe Milcov. Potrivit proiectului de hotarire, 1.834 mii RON vor fi destinati pentru echipamente informatice la Serviciul de Taxe si Impozite, infochioscuri care sa lamureasca cetatenii de activitatile municipalitatii, dar si pentru 3 monitoare de mari dimensiuni ce vor fi montate in Centrul de comunicare. De asemenea, Primaria, care este condusa de un edil sef - Decebal Bacinschi care nu stie sa deschida calculatorul, mai vrea sa puna la punct si un sistem de monitorizare si publicare a sedintelor Consiliului Local pe internet. 1.000 mii RON vor fi alocati pentru lucrari de alimentare cu gaze naturale a SC Distrigaz SA. Diferenta de 630 mii RON "se propune a fi utilizata pentru acoperirea temporara a golurilor de casa provenite din decalaje intre veniturile si cheltuielile anului curent, precum si pentru acoperirea definitiva a eventualului deficit bugetar".


Bugetul pe 2008, mai mic decit in 2007


Propunerea de buget general pentru anul in curs, de 203.910.87 mii RON este sensibil mai mica decit suma de care a beneficiat la buget municipiul de pe Milcov in 2007, de 210.404 mii RON. Contul din acest an va fi impartit astfel, potrivit raportului prezentat consilierilor locali focsaneni de aparatul Primariei: 151.441 mii RON - proiectul bugetului local, 12.785 mii RON - proiectul bugetelor institutiilor finantate partial din bugetul local, 3.594 mii RON merg la institutiile integral finantate din venituri proprii, 4.779,87 mii RON sint programati pentru taxe speciale, fond de rulment si depozite pentru constructia de locuinte iar restul de 39.135 mii RON vor fi programati pentru datoriile imprumuturilor externe. Bugetul local va sustine cu 81.647 mii RON sectorul Activitati social-culturale, aici un capitol important fiind reprezentat de invatamint, pentru care va fi alocata pe 2008 suma de 61.060 mii RON. Sanatatea va primi 20 mii RON, iar domeniul Culturii, recreerii si religios alti 8.715 mii RON. Pentru asistenta sociala sint rezervati 11.852 mii RON. Al doilea mare capitol care va primi bani de la buget este sectorul Servicii Publice, acesta avind rezervata pentru 2008 suma de 64.926 mii RON. Defalcat, Directia de Dezvoltare primeste 10.688 mii RON, Administratia Pietelor 3.763 mii RON, CUP RA Focsani 2.182 mii RON si Primaria Focsani 48.293 mii RON. Municipalitatea si-a prevazut o cota parte din bugetul lui 2008 si pentru returnarea datoriilor la investitii. La acest capitol au fost rezervati 4.868 mii RON, din care 200 mii RON pentru imprumutul cu finantare externa BERD pentru investitia "reabilitarea sistemului de alimentare cu apa", scadent in 2013, 3.034 mii RON pentru imprumutul la strazi si 1.634 mii RON pentru garantarea imprumutului BERD al celor de la CUP. (Iulia CRETU)


Ce primeste cultura si asistenta sociala


Caminul pentru persoane in virsta va primi in primul sau an de activiate suma de 580 mii RON, administratia locala estimind ca va stringe 60 mii RON din venituri proprii, incasate din contributiile persoanelor care vor apela la serviciile azilului. Banii de la buget merg si inspre activitatile sportive, Clubul Sportiv Municipal Focsani 2007 obtinind 1.368 mii RON. Suma va fi folosita de echipele de handbal, baschet, volei, atletism, tenis, judo si fotbal. Nici cultura nu este uitata la impartirea bugetului, Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia" avind rezervata suma de 778 mii RON. Institutia isi propune pe acest an sa scoata mai multi bani din vinzarea biletelor decit in 2007, adica in jur de 120 mii RON. Ansamblul Folcloric "Tara Vrancei" va primi de departe cei mai multi bani, 1.152 mii RON, spre deosebire de cei 353 mii RON rezervati Formatiei Corale Traditionale "Pastorala" sau de cei 558 mii RON pentru Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia". Toate aceste institutii promit sa atraga din ce in ce mai multi oameni la spectacole in 2008. (I. C.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 7 ore, 9 minute, 9 secunde
Am citit cum va fi cheltuit bugetul Focsaniului in 2008. Niciun cuvant despre liftul care nu exista in blocul 65 de pe strada MARASESTI . De ce? Sa fi uitat oare domnul Primar de oamenii care abia mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.