Ultima oră

Bisericile Focsanilor

Valentin Muscă
13 feb 2008 2290 vizualizări
Cu acest material, jurnalul nostru inaugurează un serial prin care vor fi prezentate bisericile municipiului Focsani. Demersul nostru este să descoperim focsănenilor lacasurile de cult din cele două orase de pe Milcov, cu povestile lor, cu preotii care au slujit la aceste altare, dar si cu aducerea în actualitate a vechilor familii focsănene care au ctitorit aceste biserici. începem proiectul nostru cu biserica "Adormirea Maicii Domnului", cunoscută sub numele de Capela Militară. Dorim să revelăm cititorilor nostri că dincolo de mizeriile cotidiene, orasul Unirii are si colturi în care merită să poposim cu iubitele si pruncii nostri, pentru a simti aerul nostalgic al Focsanilor de altădată.

Capela Militară, ctitoria Familiei Robescu

Este biserica unde soldatii Armatei Romane s-a cuminecat inainte sa plece la bataliile din cele două războaie mondiale u intre 1899 si 1948 a fost biserica militara

Biserica "Sfintii împărati Constantin si Elena" din Focsanii Munteniei este singura biserică din fostul judet Putna unde, in ajunul celor două războaie mondiale, soldatii si ofiterii care plecau pe front veneau si se cuminecau cu Trupul si Singele lui Hristos. Nicăieri ca in acest sfint locas rugăciunile celor care se apropiau de Sfintul Potir nu au fost mai profunde si niciunde emotiile celor care-l primeau pe Hristos euharistic nu erau mai mari. în nici o biserică din orasul Unirii credinciosii care veneau si se mărturiseau inaintea plecării pe front nu aveau mai aproape gindul mortii, dar si speranta învierii. Capela Militară din actualul Bulevard al Unirii, asa cum o cunosc focsănenii de mai bine de un secol, este martora acestor trăiri nemărturisite a două generatii de bărbati din fostul judet Putna, din care multi au plecat la război si nu s-au mai intors. Ca multe din cele 50 de biserici din Focsani, Capela Militară a fost zidită de dregători de seamă din acest tirg de granită. Asa cum scrie in Pisania bisericii, ctitorii acestui lăcas au fost Marele Serdar Costache Robescu si sotia sa Măriuta, la anul 1815, fiind inchinată "Nasterii Maicii Domnului" si "Sfintilor împărati Constantin si Elena". In 1899 biserica a devenit Capela Militara pentru Garnizoana Militara din Focsani, situatie care s-a schimbat in 1948, cind a redevenit biserica parohiala.


Biserica parintelui Balanuta


Acest sfint lacas de rugaciune era cunoscut pina acum citiva ani ca biserica parintelui Balanuta. Aceasta pentru ca, ani buni, slujitor al acestei biserici a fost preotul Balanuta, tatal regretatei Leopoldina Balanuta. Biserica a fost consolidata de actualul paroh, preotul Costica Popa. In premiera, se va realiza si pictura. "Ne aflam in ultima etapa cu lucrarile de restaurare a bisericii dupa ce in ultimii ani, cu ajutorul credinciosilor si cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, am consolidat ctitoria familiei familiei Robescu din Focsani. De numele Robestilor se leaga si biserica Manastirii Rogozu, din Slobozia Bradului. Este vorba despre biserica «Nasterea Sfintului Ioan Botezatorul», construita la 1820 de Constantin si Gheorghe Robescu. în 2007 am inceput pictura Bisericii si cu ajutorul lui Dumnezeu speram sa o terminam pina la sfirsitul acestui an", ne-a spus preotul Costica Popa. Monument de arhitectura so martor al istoriei Focsanilor de altadata, biserica este unul din edificiile reprezentative ale urbei. In partea dreapta a pronaosului se gaseste mormintul ctitorilor. Cu acest material, jurnalul nostru inaugurează un serial prin care vor fi prezentate, in citeva rinduri, bisericile Municipiului Focsani. Demersul nostru este să prezentam focsănenilor locasurile de cult din orasul de pe Milcov si sa le redescoperim gustul pentru obiectivele monument istoric din Focsani, un oras invadat de constructii religioase de prost gust, realizate dupa 1989 cu bani de la Ministerul Culturii si de la bugetul local. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 15 ore, 56 minute, 53 secunde
Laudabila initiativa D-lui Valentin Musca. Va fi o bucurie nu numai pentru cei din Focsani, ci si pentru cei plecati din oras sau pentru cei care vor sa cunoasca mai multa istorie despre biserica citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.