Ultima oră

Strainii si-au umplut tolba cu vinat din Muntii Vrancei

Mihai Boicu
12 feb 2008 2132 vizualizări
In sezonul 2007-2008, vinatorii au adus in visteria DS Focsani nu mai putin de 120.000 euro u cel mai scump si mai rivnit vinat este ursul, al carui valoare ajunge la 7.000 euro u 150 de iepuri vii au fost exportati in Italia, cu 110 euro bucata u in tinta vinatorilor sint si exemplare din speciile strict protejate, cum ar fi lupul, risul, pisica salbatica, insa doar acolo unde produc pagube

Padurile Vrancei, populate cu numeroase specii de animale, de la cocosi de munte, la ursi si capre negre, au fost in 2007 si inceputul lui 2008 o atractie in special pentru vinatorii straini. De la o vreme, autohtonii par sa nu mai guste acest sport costisitor sau poate s-au reprofilat spre alte tinuturi. "Au venit in principal vinatori straini, din Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Italia, Germania. Nu am avut vinatori «de top» de la noi, sa spunem ca au fost oameni normali, putin mai instariti", ne-a spus George Capatina, seful compartimentului de vinatoare de la Directia Silvica Focsani. Pe cele 14 fonduri de vinatoare administrate de DS Focsani, insumind o suprafata de 140.000 hectare, pasionatii de vinat pot sa isi incerce abilitatea de a ochi pe exemplare precum: prepelite, fazani, cocosi de munte, iepuri, capriori, ursi, capre negre, acestea fiind si cele mai rivnite specii. In acest sezon care se apropie de sfirsit, au cazut in bataia pustii 6 cerbi, 50 de mistreti, 10 capre negre, 10 capriori, dar si 6 ursi. Cei 30 de vinatori straini care si-au incercat norocul la vinat in padurile noastre, dar si cei romani, au adus in visteria DS Focsani nu mai putin de 120.000 euro, suma care, spun reprezentantii DSF, acopera cheltuielile privind actiunile de ocrotire ale vinatului si plata personalului care pazeste fondul de vinatoare. Taxele de impuscare pornesc de la citeva zeci la citeva mii de euro, in functie de trofeul animalului doborit. Astfel, cel mai scump exemplar este ursul, pentru care se percepe o taxa cuprinsa intre 5.000 - 7.000 euro, dupa care urmeaza, in ordinea valorii, capra neagra si cerbul, pentru care taxa este de 1.500 - 3.000 euro, mistretul si cocosul de munte, pina la 1.000 euro fiecare, lupul 500 euro, fazanul 10 euro. Pe linga aceste taxe de impuscare, vinatorii trebuie sa fie pregatiti sa mai scoata din buzunar bani si pentru cazarea in cabanele DSF, respectiv Lepsulet si Dragomira, fostele cabane de vinatoare ale lui Nicolae Ceausescu.


3.600 de urechiati in tolba vinatorilor


Pina la sfirsitul lunii ianuarie, din fondurile DSF s-au recoltat la plasa 150 iepuri vii, destinati exportului. Urecheatii au fost vinduti in Italia cu 110 euro bucata, in comparatie cu cit ar fi valorat impuscati, respectiv 35 euro. "Din cauza lipsei de interes a vinatorilor romani privind participarea la vinatoarea de iepuri, sintem obligati sa-i prindem si sa-i valorificam vii in strainatate. Necesita mai mult efort, dar asa cistigam bani frumosi", a spus George Capatina, seful compartimentului de vinatoare de la Directia Silvica Focsani. Pe de alta parte, de pe fondurile de vinatoare administrate de Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJPS) Vrancea vinatorii au realizat integral cifra de recolta, cu toata agerimea urechiatilor, umplindu-si tolba cu 3.600 de exemplare. Pina pe 15 februarie, sezonul de vinatoare este deschis pentru cerb femela si caprior, pina la 28 februarie se vineaza fazani, rate, sezonul incheindu-se pe 15 aprilie cu vinatoarea la cocos de munte. "In paralel cu actiunile de recolta a vinatului, membrii vinatori au avut grija pentru asigurarea hranei suplimentare a vinatului", mentioneaza reprezentantii AJVPS Vrancea. Din fondurile de vinatoare gestionate de Asociatie urmeaza sa intre in tinta vinatorilor exemplare din speciile strict protejate, cum ar fi lupul, risul, pisica salbatica, acolo unde produc pagube. Insa, in aceasta iarna au mai cazut prada lupilor doi cerbi, trei ciute, sase caprioare si patru mistreti, toate aceste exemplare fiind descoperite de paznicii de vinatoare. Pina in prezent s-au recoltat deja cinci lupi. Cit despre braconaj, in ultima perioada nu au mai fost semnalate astfel de cazuri. "Am continuat actiunile de patrulare pe linia combaterii braconajului, pentru perioada expirata nefiind semnalate cazuri", au specificat membrii AJVPS. (Mihaela BESLEAGA)


CASETA:

La fazani, inainte!


Vinatoarea la fazani continua si in aceasta perioada pe fondurile de vinatoare administrate de Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJPS) Vrancea, intrucit pina in acest moment nu s-a vinat numarul total planificat de pasari. "Pentru ca la fazan nu s-au recoltat integral cifrele pe unele fonduri de vinatoare, Consiliul AJVPS Vrancea a hotarit ca in 17 februarie 2008 sa aiba loc o actiune de recolta la fazan", spun reprezentantii Asociatiei. In acest sens, fondurile de vinatoare si punctele de adunare vor fi afisate la sediul AJVPS si al Clubului Adjud. (M. B.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.