Ultima oră

ENET a omis sa treaca in domeniul public investitiile

Ziarul de Vrancea
11 feb 2008 1008 vizualizări
Potrivit Camerei de Conturi, ENET a pagubit patrimoniul domeniului public cu aproape doua milioane de lei u in pofida acestei evidente, ENET a contestat concluziile inspectorilor Camerei de Conturi Vrancea u directorul Popescu declara ca este in datoria CL sa treaca aceste bunuri in domeniul public, ENET numai le-a evidentiat

Controlul Camerei de Conturi Vrancea pentru acordarea descarcarii de gestiune pe 2006 la Primaria Focsani, realizat in 2007, s-a incheiat cu un raport nu tocmai pozitiv pentru administratia publica locala. In urma verificarilor facute, inspectorii au descoperit deficiente cu duiumul, incepind de la inventarirea unor bunuri din patrimoniul public, lipsuri in inregistrarile din evidenta contabila, concesionari de terenuri catre diverse persoane pentru care nu s-au platit taxe si impozite si o prea mare usurinta in decontarea lucrarilor raportate de citeva firme de constructii. Printre institutiile subordonate Consiliului Local Focsani controlate de Camera de Conturi s-a numarat si SC ENET SA, unde s-a descoperit insusirea nelegala a unor bunuri platite din bani publici si care ar fi trebuit sa intre in patrimoniul public al municipalitatii. Societatii i-au fost incredintate bunuri mobile si imobile apartinind domeniului public al Consiliului Local Focsani, utilizate pentru efectuarea serviciului.


Prin Legea 511 s-a prevazut alocarea catre ENET a unor fonduri destinate retehnologizarii, modernizarii sistemelor centralizate de productie a energiei termice, provenind din sumele defalcate din TVA pentru bugetele locale. Asa se face ca societatea furnizoare de energie in Focsani a dat un "tun" de aproape 2 milioane de lei patrimoniului local, crescindu-si astfel valoarea pentru eventualitate in care va fi vreodata privatizata. "In fapt, alocarea fondurilor s-a realizat in conturile de cheltuieli bugetare deschise la Trezorerie pe numele SC ENET SA, pe baza de dispozitii bugetare intocmite de primarul municipiului. Cheltuielile cu modernizarea si retehnologizarea bunurilor din domeniul public concesionate societatii, finantate din surse bugetare exclusive TVA, au fost inregistrate ca bunuri de capital in folosul SC ENET SA Focsani si au fost supuse amortizarii liniare. In urma verificarii efectuate s-a constatat de catre inspectorii Camerei de Conturi ca achizitionarea din fondurile bugetului local a bunurilor, serviciilor si lucrarilor a fost declarata nelegala. Din deconturile lunare din perioada ianuarie 2005 - decembrie 2006, TVA in suma de 1.818.075 lei a fost dedusa nelegal, intrucit achizitiile nu sint destinate realizarii unor operatii taxabile", se arata in raportul Camerei de Conturi. Cu alte cuvinte, SC ENET SA a incalcat foarte multe legi, inclusiv Legea contabilitatii, Legea 215/2001, Legea 571/2003 privind Codul fiscal si Ordonanta de Urgenta 73/2002 privind organizarea si functionarea serviciilor publice alimentare cu energie, pentru a-si majora patrimoniul propriu in detrimentul celui public, uitind ca retelele sint ale noastre si numai serviciul este concesionat de la Consiliul Local. Abaterile constatate au avut drept consecinta nemajorarea valorilor care apartin de drept patrimoniului Consiliului Local cu partea aferenta de TVA dedusa ilegal in suma de 1.818.075 lei. Cu toate acestea, conducerea ENET a contestat concluziile puse de inspectorii Camerei de Conturi si a precizat ca este in atributia Consiliului Local Focsani sa faca trecerea bunurilor in domeniul public. Directorul SC ENET SA Focsani, ing. Valter Poescu, spune ca cei de la Curtea de Conturi s-au pripit si ca trecerea bunurilor rezultate dupa modernizare in patrimoniul municipiului trebuie facuta de consilierii locali. "Noi le-am evidentiat, insa nu intra in atributia noastra sa trecem aceste bunuri in domeniul public. Consiliul Local poate face oricind aceasta trecere prin proiect de hotarire. De fapt, Camera de Conturi nu a gasit nici o neregula la noi", ne-a declarat directorul societatii de termoficare din Focsani.


"Sub neprofesionisti misuna nelegiuitii"


Referindu-se la acest aspect, consilierul democrat-liberal Mioara Lazar sustine ca asa se intimpla atunci cind in fruntea unor societati sint pusi neprofesionistii. "Raportul spune ca, fata de cele constatate, Camera de Conturi a dispus si unele masuri care trebuiau luate de cei din conducerea ENET. Surprinzator este ca ele nu sint luate, desi sint recomandate de un organ abilitat sa faca astfel de controale si sa faca recomandari. Ba mai mult, ENET a formulat o intimpinare si a respins abaterile Camerei de Conturi. Asa se intimpla cind in frunte stau neprofesionistii. Sub ei misuna nelegiutii", a fost concluzia consilierului Mioara Lazar. In replica directorul SC ENET SA Focsani, Valter Popescu declara ca sarcina trecerii modernizarilor de 2 milioane de lei in domeniul public apartine exclusiv Consiliului Local Focsani. "Noi facem numai evidentierea acestor bunuri. Se fac inventare, iar probabil Consiliul Local a considerat ca va stabili ce face abia dupa ce se termina modernizarea. Este vorba de nereguli in opinia Camerei Curtii de Conturi", ne-a mai declarat ing. Valter Popescu, directorul SC ENET SA Focsani. (Doina GANEA, Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.