Ultima oră

Padure mutilata, la Naruja

Mihaela Beșleagă
11 feb 2008 2449 vizualizări
Un inginer silvic este urmarit penal si risca inchisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru ca a marcat ilegal 52 de arbori, din care s-au "ras" 17 u pentru ca s-au taiat 6.000 mc de lemn peste ce era prevazut in cota de masa lemnoasa, seful Ocolului silvic privat Naruja a primit 2.000 lei amenda

Ocolul silvic privat Naruja este in neregula cu marcarea si recoltarea masei lemnoase, lucru descoperit de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV) Focsani, in urma sesizarilor primite si a controalelor efectuate pe teren la sfirsitul anului 2007. Intr-un caz s-a dispus urmarirea penala, iar pentru cel de-al doilea s-a aplicat o amenda. In prima situatie, intr-o padure proprietate privata din obstea Spinesti s-au marcat in plus 52 de arbori si s-au taiat ilegal din acestia un numar de 17. "Conducerea ocolului silvic privat Naruja s-a sesizat si ne-a adus la cunostinta, in august anul trecut, faptul ca intr-un parchet de exploatatie apartinind obstii Spinesti s-a revenit cu marcarea. In urma verificarilor efectuate de ITRSV Focsani s-a constatat ca s-au marcat suplimentar, fata de prevederile punerii in valoare, 52 de arbori, dintre care 17 au fost taiati", ne-a relatat Florin Murgu, purtatorul de cuvint al ITRSV Focsani. Pentru ca faptasul nu a fost prins in flagrant delict, inspectorii au presupus ca marcarea ar fi fost facuta de aceeasi persoana care a marcat initial, adica inginerul Gheorghe Motoc. ITRSV a facut plingere penala la adresa acestuia, iar Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani a comunicat ca s-a dispus inceperea urmaririi penale. "Pina la emiterea unei hotariri judecatoresti definitive, ITRSV a hotarit suspendarea autorizatiei de practica inginerului Motoc Gheorghe pentru folosirea ilegala a dispozitivului de marcat", a mai precizat Florin Murgu. In cazul in care inginerul Motoc se face vinovat, el risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.


S-au taiat "pe sest" 6.000 mc de lemn


O alta neregula a fost constatata la Asociatia de proprietari Zabrauti-Fitionesti, care are contract de prestari servicii silvice cu acelasi Ocol silvic privat Naruja. Inspectorii ITRSV au constatat ca s-au taiat mai multi arbori decit era prevazut in cota aprobata pentru anul 2007, depasindu-se cota de masa lemnoasa cu 6.000 mc. De asemenea, nu s-au respectat prevederile amenajamentului. "Din analiza situatiei recoltarii masei lemnoase la acest proprietar a rezultat ca volumul autorizat spre exploatare este peste nivelul cotei aprobate prin Hotarire de Guvern pe 2007", a mai declarat purtatorul de cuvint al ITRSV Focsani. Inspectorii spun ca, datorita faptului ca fiecare cota lemnoasa se aproba pe 10 ani, exista posibilitatea ca taierea in plus a arborilor sa se regleze in timp. In urma descoperirii acestei nereguli, seful Ocolului silvic privat Naruja, inginerul Valentin Popa, a fost sanctionat cu o amenda de 2.000 lei, in conformitate cu Legea 31/2000 privind stabilirea si sanctionarea contravenientelor silvice. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.