Ultima oră

Vrincenii si-au supradeclarat suprafetele agricole

Doina Ganea
11 feb 2008 651 vizualizări
Peste 30 de mii de cereri depuse de fermierii vrînceni pentru obtinerea subventiilor pe unitatea de suprafata au fost considerate eligibile u 7.000 de blocuri fizice au fost declarate insa in plus, de vrinceni

Directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Vrancea (APIA), Octavian Vieru, a aratat ca la nivelul judetului au fost depuse 36.860 de cereri pentru obtinerea subventiilor pe unitatea de suprafata, din care 31.067 au fost declarate eligibile. Seful APIA a precizat ca au fost controlate 683 de exploatatii agricole pentru a se stabili daca datele declarate sint conforme cu realitatea. Una dintre problemele depistate de catre specialistii APIA a fost supradeclararea blocurilor fizice, respectiv suprafete de teren mai mari decit in documente. Doar la nivelul judetului Vrancea s-au gasit circa 7.000 de blocuri fizice supradeclarate, din cele 140.000 inregistrate la nivelul tarii. Situatia este ingrijoratoare deoarece, la nivelul tarii, se inregistreaza o medie de 15% a suprafetelor de teren supradeclarate. "Este de peste sapte ori mai mult decit se inregistreaza in Uniunea Europeana, unde media pentru tarile aflate la vremea lor in situatia noastra a fost de circa 2%. Este o rata destul de mare pentru ca uneori nu s-a facut identificarea reala a suprafetelor, cum este cazul si in judetul Vrancea", a precizat Octavian Vieru. Fenomenul de a fost determinat si de faptul ca aceeasi suprafata a fost declarata atit de proprietar cit si de arendas, dar si de faptul ca terenul declarat pentru obtinerea subventiilor europene era diferit de suprafata reala rezultata la masuratori. De asemenea, pentru ca multe terenuri sint in litigiu, suprafetele respective nu pot fi inregistrate pentru obtinerea subventiilor. Directorul Octavian Vieru a precizat ca, din cauza depasirii suprafetei de teren agricol pentru care se acorda subventia agricola pe suprafata, agricultorii risca sa primeasca mai putini bani decit suma stabilita initial. "Noi avem declarat la UE o suprafata agricola de 8,9 milioane de hectare. Au fost supusi controlului extern un numar de 58.000 de fermieri la nivelul intregii tari. In urma acestui control se va da drumul la subventia pentru suprafata pe hectar, suma alocata fiind de 440 de milioane de euro. In raport de suprafata, suma va fi redusa sau... Din punctul meu de vedere, insa, cei la care se dovedeste ca suprafata va fi mai mare decit cea stabilita initial nu vor mai primi cite 50 euro, cit se anuntase initial. Probabil ca se va reduce cu 1-2 euro. Urmeaza ca pentru culturi, suprafete cultivate, sa se mai dea cite 30 euro/hectar. Ar fi vorba de 97 de euro in total, eliminind rata de eroare", a mentionat directorul APIA Vrancea, Octavian Vieru. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.