Ultima oră

Cimitirul evreiesc, cartier de lux

Valentin Muscă
9 feb 2008 4330 vizualizări
In cimitirul monument istoric din strada Nicolae Balcescu se ridica un cartier de lux. Cimitirul a fost vîndut de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, în 2005, pentru 35 mii lei si revîndut de mai multe ori cu preturi fabuloase u prin aceasta afacere, Comunitatea Evreilor din Focsani a fost pagubita cu peste 1 milion de lei.Locatia constituie cel mai vechi si mai important cimitir evreiesc din Focsani, el functionind pînă la 1874 u aici odihnesc somnul vesnic peste 4.000 de persoane. Afacerea a ajuns la cunostinta Asociatiei Evreilor Romăno-Americani u si în Parlamentul Romăniei se discuta despre o lege a stoparii vînzarii cimitirelor evreiesti.


Zona centrala. Nou! De inchiriat. De vinzare. Birouri, etaj 1 si 2. Showroom, diverse la Parter si Parcare. Tel. 0745.591.516!" Asa va intimpina panoul publicitar mare cit un etaj, de pe imobilul construit in cimitirul evreiesc, monument istoric, din strada Nicolae Balcescu, nr. 18. Desi Comisia Regionala a Monumentelor Istorice nr. 2 Constanta a dat avizul, in august 2006, pentru a se ridica un imobil cu respectarea stricta a amplasamentului fostei cladiri administrative, demolate in iunie 2005, se pare ca lucrurile au luat-o razna si avem de-a face cu totul altceva. Iar anuntul ne scuteste de orice comentariu. în doar trei ani, cel mai vechi cimitir evreiesc din Focsanii Moldovei este pe cale sa ajunga cartier de lux, cu birouri de inchiriat si parcari. Situat la doi pasi de biserica armeneasca "Sfinta Maria", cimitirul, mai precis 1.281 de metri patrati din totalul de 6.746 metri patrati, a fost vindut de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), pentru simbolica suma de 35 de mii lei, catre SC Valeger Company. Surprinsi de jurnalul nostru cind excavatoarele incarcau pietrele tombale pentru a fi duse la prund, partile implicate promiteau ca nu este vorba despre o afacere, ci un act cu tenta "filantropica", din care vor avea de cistigat si cei morti si cei vii. Numai ca, din promisiunile fostului proprietar si ale cumparatorului s-a ales praful, iar cimitirul nu arata acum mai bine.


Abureli, abureli...


"Pentru că nu avem posibilităti materiale să intretinem cimitirele, fiind o comunitate mică, iar starea de degradare a cimitirului cerea o rezolvare urgentă, pentru a pune capăt situatiei, cu sprijinul Federatiei Comunitătilor Evreiesti din Romania, am găsit in cele din urmă o solutie. Federatia a vindut partea care cuprinde locuintele administrative. Societatea care a cumpărat terenul - SC Valeger Company SA Focsani - are obligatia, prin contract, de a intretine cimitirul. Am reusit in felul acesta să rezolvăm una din problemele cele mai dificile ale comunitătii din Focsani", spunea la acea vreme Mircea Rond, presedintele Comunitătii Evreiesti din Focsani. La rindul sau, cumparatorul, Marius Iorga, fost vicepresedinte al CJ Vrancea, declara: "Una din clauzele contractului stipulează ocrotirea spatiului sacru al cimitirului. Sintem constienti de răspunderea pe care ne-am luat-o si, in colaborare cu Comunitatea Evreiască din Focsani, vom reda demnitatea cimitirului". Ce a urmat se vede din imaginile care insotesc materialul de fata. Ca s-a produs o profanare a cimitirului nu am spus-o noi, ci fostul director al Directiei pentru Cultura si Culte Vrancea, prof. Venera Arvinte. Aceasta, printr-o adresa trimisa catre SC Valeger Company SA, preciza, mot-a-mot, profanarea cimitirului. La doi ani si jumatate de la debutul "istoriei", presedintele Comunitatii Evreilor din Focsani este la mina primului cumparator care a pastrat o parte din teren si deconteaza din an in Pasti lucrarile de igienizare a cimitirului. "Domnul Iorga a platit oameni care au facut curatenie in cimitir anul trecut. A mai reparat gardul. Va pietrui intrarea in cimitir cu dale si in partea cealalta va face o noua intrare, cu un parculet", ne-a spus ieri seara Mircea Rond. Altfel spus, FCEB a vindut 1.281 de metri din cimitirul evreilor din Focsani, iar momentan comunitatea focsaneana trebuie sa se multumeasca mai mult cu promisiunile cumparatorului.


Afacere tip suveica?


"în doar doua luni de la prima vinzare din iunie 2005, cimitirul a intrat in sistemul suveica, a schimbat proprietarul, iar acum, in 2008, este din nou la vinzare sau de inchiriat. Cel putin aceasta este situatia cu o parte din cimitir. Daca FCER l-a vindut cu 35 de mii lei, in luna august 2005 terenul a fost oferit spre vinzare pentru suma de 1 milion lei, adica de 30 de ori pretul primei vinzari, in contextul in care cimitirele evreiesti din Vrancea au o grava nevoie de fonduri pentru reparatii si intretinere. Sesizat de intrarea cimitirului in suveica afacerilor imobiliare, conducerea Comunitatii Evreiesti din Focsani a negat la vremea respectiva acest aspect. "Domnul Marius Iorga ne-a promis că va face acolo un centru medical sau ceva asemănător. Deocamdată nu ne-a confirmat vinzarea terenului. Terenul a fost vindut de Federatia de la Bucuresti, nu am fost eu cel care a organizat tranzactia. Eu nu mai am nici o treaba. Din punctul nostru de vedere, tranzactia a fost legala, am vindut cu 10 dolari metrul patrat", spunea Mircea Rond. însa terenul a intrat pe piata imobiliara, a fost lotizat, s-a facut si actul de dezmembrare si urmatorul cumparator a fost un om de afaceri din Focsani, care la vremea cumpararii, desi comunitatea evreiasca nega vinzarea, ne-a declarat contrariul. "Nu i-am dat toti banii. Trebuie să-i mai dau niste bani (lui Marius Iorga - n.r.). O să construiesc ceva acolo, doar n-o să fac muzeu. Vreau să fac ceva cu prietenul meu... Vrem să facem ceva frumos! Avem aprobările pentru ridicarea unei constructii. Există acte de la Bucuresti privind terenul", ne-a spus cumparatorul. Timpul a trecut si in cimitir a crescut deja prima cladire a cartierului de lux, pe care se poate zari de la distanta un afis prin care sint scoase la vinzare si inchiriere birouri si parcari. Nici vorba de centru medical sau de muzeu, iar de ingrijit cimitirul cu atit mai putin. Atunci, cui i-a folosit vinzarea si la cine au mers banii ? Cine este proprietarul de fapt al loturilor din cimitir nu putem sti, dar putem banui, daca citim cu atentie declaratiile din acest material. Un lucru este clar: suveica a functionat si a umplut buzunarele unor smecheri din Focsani. Evreii focsaneni au ramas, din nou, cu buza umflata si cu o parte din cimitir vinduta.


Cel mai vechi cimitir iudaic din Focsani


Cimitirul Evreiesc din strada Nicolae Bălcescu nr. 18, situat linga parcul cu acelasi nume, in spatele bisericii "Sfinta Maria" si a asezamintelor armenesti datează de la inceputul secolului al XVII-lea. Aici odihnesc peste 4.000 de persoane. Lacasul a functionat pină la 1874, cind s-a deschis Cimitirul de la Petresti. începind cu anii \'40, terenul a fost practic abandonat si profanat, desi, oficial, se afla in grija comunitătii din Focsani. Pentru importanta sa, in urma cu 25 de ani, cimitirul a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice. Evreii focsaneni din Israel au reactionat diferit la distrugerea acestui cimitir. Desi in prima faza au fost interesati de caz, dupa ce s-a aflat ca FCER este implicata in afacere, Zvi Ben Dov, reprezentantul celor 300 de familii focsanene din Israel, a refuzat sa comunice pe acest subiect. Trebuie spus ca in Parlamentul Romaniei sint discutii din 2006 pentru elaborarea unei legi a protejarii cimitirelor evreiesti si a stoparii vinzarii acestora. Oricit ar fi de paradoxal, unul din cei care au avut aceasta initiativa este senatorul PRM Corneliu Vadim Tudor.

De partea celor implicati in salvarea acestor vestigii se afla si Asociatia Evreilor Romano-Americani, condusa de David Kahan. Nici soarta celorlalte cimitire evreiesti din judet nu este mai fericita, desi s-a imbunatatit in ultimii ani datorita activitatii avocatului Mircea Rond, presedintele Comunitatii Evreilor din Focsani. Asta nu inseamna ca intr-o zi FCEB nu poate decide vinderea altui cimitir sau imobil din Vrancea, dupa modelul celui din Focsani. Pentru moment, afacerea cu cimitirul evreiesc din Focsani a ajuns un caz cunoscut pe plan mondial, astfel ca viitorul ne poate rezerva surprize. (Valentin MUSCa)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 11 ore, 15 minute, 56 secunde
Unicat in istoria jurnalismului romanesc de dupa '89. ZdV a sters comentariile propriilor angajati din data de ieri 08.02.08. Mda, ei fac articolele, ei le comenteaza, ei le sterg, HiHi.
, acum 739397 zile, 11 ore, 15 minute, 56 secunde
De unde ati scos ca acest sinistru Rond e avocat? E un simplu muncitor calificat-bobinator ratat-dotat cu o doza suplimentara de escroc. Nu-l mai victimizati fiindca acest individ fara scrupule citeste integral
, acum 739397 zile, 11 ore, 15 minute, 56 secunde
Inseamna ca au fost dispute mari e tema de ieri...ce rau imi pare ca am citit numai jumatate!!!Cu siguranta i-ai calcat rau pe bombeu d-le db.La un moment dat unul Gabi(cred Micu),ziarist la ZdVN te-a citeste integral
, acum 739397 zile, 11 ore, 15 minute, 56 secunde
"db" ce facura domnii astia? se pare ca nu mai sunt comment-urile de ieri. si erau atat de interesante.... anumite comment-uri se pare ca au deranjat altfel nu gasesc o ecsplicatie. dragilor, citeste integral
, acum 739397 zile, 11 ore, 15 minute, 56 secunde
uau ce atre cami vine rau si asta cu cimitirele e deja o gafa mare ...EU COSMIN DE LA PAUNESTI O SAMI DESCHID O FIRMA CE VA AVEA UN PREMATORIU ECOLOGIC CU RECUPERATOR DE CALDURA ASTEPT COMENTARIU citeste integral
, acum 739397 zile, 11 ore, 15 minute, 56 secunde
Dle Musca, va rog sa nu va lasati impresionati de declaratiile lui Mircea Rond, pentru ca nu este strain de afacerea din str Balcescu. Intrebati-l pe Rond despre cimitirele din Adjud, terenurile citeste integral
, acum 739397 zile, 11 ore, 15 minute, 56 secunde
Ce s-a intimplat ieri. Am indraznit sa remarc ca poate totusi doamna Vraciu a fost retrogadata pentru ca nu facea fatza postului nu pentru ca asa au vrut liberalii.Iti dai seama ce m-a enervat citeste integral
, acum 739397 zile, 11 ore, 15 minute, 56 secunde
Deci eu zic asa, nu dau cu paru, una ipoteza SF daca vreti. Eu zic ca un ziar in Vrancea nu are cum sa traiasca din pretul incasat din vinzarea ziarelor. Mai zic ca si hirtia pe care e tiparit e mai citeste integral
, acum 739397 zile, 11 ore, 15 minute, 56 secunde
nu e o intamplare, dar se apropie localele. am sesizat si eu ce ai afirmat tu cum ca nu ar fi si pozitia persoanei in speta, fata de care tin sa spun ca o apreciez si este destul de competenta. Chiar citeste integral
, acum 739397 zile, 11 ore, 15 minute, 56 secunde
nu mai scrie frate , ca ne-ai intoxicat! debitezi numai ineptii!m-am saturat sa vad postate comentarii de ale tale fara ca macar sa ai habar despre ce este vorba.ai ceva de comentat in permanenta se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.