Ultima oră

Indicii de casare de la Judecatoria Adjud

Cristi Irimia
9 feb 2008 874 vizualizări
Aproape 9% din hotaririle in penal au fost casate, inclusiv din aprecierea gresita a probelor


Ponderea deciziilor judecatoresti atacate in 2007 la Judecatoria Adjud a fost de 20,48%, din 1928 hotariri pronuntate fiind atacate 395. Dintre acestea au fost mentinute 285, iar 110 au fost modificate de Tribunalul Vrancea. In acest context, indicele de casare/modificare a fost de 5,7%, iar indicele de mentinere a hotaririlor atacate 94,30%. Tot la indicele de casare si mentinere, pe materii, rezulta ca din 269 hotariri atacate in civil au fost casate 72 si mentinute 197, indicele de casare fiind de 4,8% si cel de mentinere de 95,20%, iar in penal din 126 hotariri atacate au fost casate 38 si mentinute 88, indicele de casare fiind de 8,85 %, iar cel de mentinere de 91,15%. Indicele de casare/mentinere se calculeaza la numarul de hotariri pronuntate si susceptibile de a fi supuse unei cai de atac. 5,7% inseamna 110 modificate din 1.928, iar pentru explicatia acelui 8,85% e necesar numarul total de sentinte pronuntate in penal, adica 429. 38 din 429 inseamna ca au fost modificate/casate un procent de 8,85% din numarul total al hotaririlor pronuntate de Judecatoria Adjud, diferenta raminind neschimbata, fie intrucit s-a respins calea de atac declarata, fie nu au fost atacate. Conducerea Judecatoriei Adjud considera ca "din analiza procentului de casari rezulta ca, in general, judecatorii au manifestat preocupare pentru pronuntarea unor hotariri legale si temeinice". Principalele motive de casare au fost aprecierea gresita a probelor, aprecierea gresita a situatiei de fapt, interpretarea eronata a dispozitiilor legale, omisiunea de a se pronunta asupra unui capat de cerere, depunerea de acte noi in caile de atac si aprecierea diferita a individualizarii pedepsei. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.