Ultima oră

Aparitia Sfintei Fecioare de la Lourdes

Valentin Muscă
9 feb 2008 763 vizualizări
Crediniosii romano-catolici sarbatoresc in februarie aparitia Sfintei Fecioare de la Lourdes, unul din cele mai mediatizate evenimente din istoria moderna a Bisericii romano-catolice.

Evenimentul a avut loc in 1858, intr-o mica localitate din Muntii Pirinei. Aparitia Fecioarei Maria a creat in mediul catolic francez un adevarat soc care a dus in numai citiva ani la aparitia unui cult particular pentru Fecioara Maria. Un deceniu mai tirziu a fost amenajat un sanctuar cu o statuie a Fecioarei si mii de credinciosi veneau sa se inchine si sa se roage pe locul unde Bernadette primise aparitia Maicii Domnului. Batrini, bolnavi, persoane infirme din toate colturile Europei veneau cu credinta ca "intilnirea" cu Fecioara le va da forta sa treaca peste lipsurile si suferintele zilnice. Ca a fost asa o demonstreaza miile de placute de multumire fixate pe zidurile din jurul sanctuarului. In paralel s-a dezvoltat o afacere profitabila prin care bolnavii sint adusi cu trenuri speciale, iar comertul cu statuiete a dus la o veritabila idolatrie. Imagini si kitsch-uri cu sanctuarul pot fi gasite in bisericile de pe toate continentele, iar Lourdes este unul din locurile de pelerinaj cele mai cunoscute din Occident.



Ziua Mondiala a Bolnavilor


Pornita din mediu catolic, Ziua Mondiala a Bolnavilor este o manifestare cunoscuta astazi in intreaga lume crestina. Instituita de Papa Ioan Paul al II-lea in 1992, manifestarea a fost influentata de atasamentul credinciosilor catolici fata de cultul Maicii Domnului si "provocata" de vindecarile miraculoase de la Lourdes. Nu intimplator, sarbatoarea este in aceeasi zi cu aparitia miraculoasa de la Lourdes, respectiv 11 februarie. Pentru aceasta zi, suveranul pontif trimite cuvint de invatatura credinciosilor catolici. In lumea civilizata, in aceasta zi au loc dezbateri pe acest subiect, luari de pozitie etc. In Vrancea, ca toate manifestarile importante, Ziua Mondiala a Bolnavilor nu este marcata de o maniera adecvata. Nici in mediul laic, nici in cel religios, desi aceasta zi ar putea fi prilejul ideal pentru ca reprezentantii celor doua lumi sa se intilneasca in jurul aceleasi probleme. Cum nici saptamina internationala de rugaciune din luna ianuarie nu a fost celebrata la Focsani de confesiunile crestine, cu atit mai putin Ziua Mondiala a Bolnavilor, cu toate ca oameni cu sanatatea subreda avem pe toate drumurile. Chiar pe scaunele de conducere a multor institutii de stat. (Valentin MUSCA)










În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.