Ultima oră

Reabilitarea blocurilor pe banii locatarilor

Doina Ganea
9 feb 2008 681 vizualizări
Consilierul local PD-L Vasile Apostu Croitoru sustine ca reabilitarea termica a blocurilor va fi realizata, de fapt, integral pe banii locatarilor.

Alesul local isi argumenteaza pozitia in urma unor calcule realizate impreuna cu specialisti in investitii care anunta cu totul alte valori decit cele cuprinse in hotarirea Consiliului Local Focsani de luna trecuta. Potrivit acestui proiect reabilitarea termica pentru o scara de bloc cu 20 de apartamente ar putea ajunge intre 4,5 si 6,5 miliarde de lei vechi, ceea ce va insemna o cheltuiala de aproximativ 15.000 de lei pentru fiecare apartament. Aceasta reprezentind de fapt doar o treime din valoarea lucrarilor, pentru ca restul de doua treimi vor fi suportate din bugetul local si din bugetul statului, conform legislatiei in vigoare. Consilierul Apostu Croitoru sustine insa ca valorile estimate in proiectul de hotarire locala sint supraevaluate, iar diferenta ar putea insemna bani pentru clientela politica a celor aflati la putere in Primaria Focsani. "Un calcul simplu, avind in vedere sumele propuse in proiectul de hotarire privind estimarea costurilor pentru reabilitarea termica a apartamentelor ne arata o cheltuiala de aproape 150 de milioane de lei vechi, care ar trebui suportata numai de locatar. Eu am vorbit cu cineva de la investitii si am facut un calcul estimativ al devizului de cheltuieli. Potrivit acestui calcul, pentru reabilitarea termica (cu tot ce inseamna timplarie, izolatie si refacerea instalatiei) a unui apartament cu doua camere ar ajunge aproximativ la 13.000 de lei. Aceasta pentru ca termopanele costa 4000 de lei, izolatia peretilor -2500 de lei, refacerea instalatiei -2000 de lei, proiectul - 2000 de lei plus alte cheltuieli cu avizele -2000 de lei. In concluzie locatarul isi plateste singur toata lucrarea, pentru ca restul de 2/3 care inseamna contributia statului si a bugetului local nu se mai justifica, decit daca ea ajunge in buzunarele firmelor din clientela politica acelor care ne conduc", a declarat consilierul Vasile Apostu Croitoru, intr-o conferinta de presa. Mai mult decit atit, democrat -liberalul sustine ca reaua credinta a celor care au intocmit proiectul si au umflat devizul poate fi demonstrata si printr-o alta hotarire a CLF in care un apartament apartinind municipalitatii a fost vindut in urma cu doua luni, potrivit unui calcul al evaluatorilor, cu 22.500 de lei. "Daca ar fi sa credem aceste calcule inseamna ca lucrarile de reabilitare termica la un apartament costa mai mult decit valoarea apartamentului in sine", a conchis consilierul Vasile Croitoru. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.