Ultima oră

Luati sirmele electrice din curtea mea, altfel demolez stilpul!

Mihaela Beșleagă
9 feb 2008 1205 vizualizări
Ameninta de mai multi ani un batrin din Tataranu Filiala de Distributie a Energiei Electrice

Instalatia si stilpul electric care ii traverseaza curtea il impiedica sa isi extinda casa u omul cere despagubiri de 6.000 euro u Electrica invoca legislatia in vigoare, prin care "terenurile pe care se situeaza retelele electrice de distributie sint si ramin in proprietatea publica a statului", iar cheltuielile pentru mutarea instalatiei sint suportate integral de proprietar


Un batrin in virsta de 74 de ani din comuna Tataranu se lupta de mai multi ani cu morile de vint, incercind sa convinga Electrica sa mute instalatia si stilpul de tensiune din curtea sa. Vlad Iordan, desi sufera de o invaliditate de gradul II, nu s-a lasat pagubas si, cu perseverenta, a facut mai multe demersuri catre autoritati in anii 2001, 2004, 2005, 2006 si la inceputul acestui an, pentru a scapa de stilpul de medie tensiune de 20 Kv si instalatiile electrice care ii traverseaza terenul pe o suprafata de 14 metri, de pe proprietatea sa. In fiecare sesizare scrisa, omul, in disperare de cauza, ameninta Filiala de Distributie a Energiei Electrice (FDEE) Vrancea ca va demola stilpul daca nu se iau masuri. "Domnule Director, daca pina pe data de 10.08.2006 nu veti lua sirmele electrice ce trec prin curtea subsemnatului voi proceda la demolarea stilpului de sustinere al acestora", spune revoltat Vlad Iordan intr-una din sesizarile catre Electrica. Omul vrea sa isi extinda casa, insa stilpul din ograda il impiedica sa faca acest lucru si sa dispuna de proprietatea sa. De-a lungul timpului, batrinul a ajuns cu petitiile si la Avocatul Poporului, la Ministerul Justitiei, Ministerul Agriculturii si Curtea Constitutionala, de unde spune ca a primit raspunsul ca Legea pe care o invoca Electrica este neconstitutionala. Vlad Iordan cere si despagubiri de la FDEE, in valoare de 6.000 euro. "Mentionez ca daca nu veti duce instalatia electrica din curtea mea, pe domeniul public, adica la sosea, sint nevoit sa va cer despagubiri in valoare de 6.000 euro pe fiecare an", spune petentul. La inceputul acestui an, omul a reclamat si faptul ca i s-au taiat abuziv salcimii din curte, din apropierea liniei electrice, de catre angajatii Electrica, "producind viol de domiciliu, tulburare de posesie, distrugeri de bunuri si jaf. Valoarea pagubei se estimeaza la 6.000 lei", dupa cum spune Vlad Iordan.


Stilpii se muta pe banii proprietarului


In raspunsurile la reclamatiile primite, Electrica a invocat legislatia in vigoare din acea perioada, argumentind ca spatiul pe care se afla amplasata instalatia electrica este in proprietatea statului, iar proprietarii sint constrinsi sa plateasca din buzunarul propriu cheltuielile pe care le presupun mutarea stilpilor si a instalatiei electrice. Potrivit Legii Energiei Electrice nr.318/2003 art.37 alineatul 4, "Terenurile pe care se situeaza retelele electrice de distributie existente la intrarea in vigoare a prezentei Legi sint si ramin in proprietatea publica a statului", iar la art.37 se mentioneaza: "cheltuielile pentru modernizarea instalatiilor de distributie a energiei electrice, inclusiv pentru eliberarea unor amplasamente, sint suportate integral de cel care a generat modificarea". "In consecinta, deoarece mutarea stilpului la care faceti referire, necesita devierea traseului si reamplasarea mai multor stilpi din panouri, este necesar sa comandati la o unitate autorizata executarea acestei lucrari care va fi suportata pe cheltuiala dvs", mentioneaza directorul FDEE Dumitru Danila, in raspunsul din anul 2006. Cit priveste defrisarea abuziva a copacilor, potrivit Legii Energiei Electrice nr.13/2007 aflata in vigoare, FDEE Muntenia Nord in calitate de titular al licentei pentru distributia energiei electrice, "beneficiaza de drept de uz si servitute gratuit asupra terenurilor si bunurilor proprietate publica sau privata in vederea executarii lucrarilor necesare de mentinere in functiune a instalatiilor electrice, titularii de autorizatii si licente sint in drept sa efectueze lucrarile de defrisare a vegetatiei sau taierile de modelare pentru crearea si mentinerea distantei de apropiere fata de retelele electrice". In plus, in lege se mai stipuleaza faptul ca interzicerea de catre persoanele fizice a accesului operatorului de distributie pentru defrisare sau taiere in acest scop constituie contraventie, iar in cazul unei avarii cauzate de netaierea vegetatiei, persoanele vinovate vor suporta toate costurile pentru remedierea avariei. "Deteriorarea, modificarea fara drept a componentelor instalatiilor electrice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea, conform prevederilor Codului Penal", se mai arata in adresa Electrica.


Restrictii peste restrictii pentru stilpii din curte


Cazul relatat nu este unul singular, mai multi cetateni care au amplasati stilpi de tensiune in ograda sint nemultumiti de situatie si de aplicarea prezentei legi, prin care sint obligati sa suporte integral cheltuielile mutarii instalatiei, care este extrem de costisitoare. "Ei trag numai pe turta lor, spun ca trebuie sa platim noi, din buzunarul nostru, reamplasarea stilpilor, dar cum sa facem asta cu o pensie de 600 lei pe luna?", spune batrinul Vlad Iordan din Tataranu. In luna octombrie a anului trecut, "Ziarul de Vrancea" relata un caz similar din Valea Sarii, unde trei stilpi de tensiune si un post de transformare amplasate in curte impiedicau proprietarii sa isi extinda casa. Oamenii au dat in judecata Electrica pentru a muta stilpii si pentru a obtine despagubiri. Actuala legislatie in vigoare, Legea Energiei Electrice nr.13/2007, prin art. 39 impune o serie de restrictii persoanelor fizice si juridice, in scopul protectiei instalatiilor de transport, prin care li se interzice: sa efectueze constructii de orice fel in zona de siguranta a instalatiilor, fara avizul de amplasament al operatorului de transport si de sistem; sa efectueze sapaturi sau sa infiinteze plantatii in zona de siguranta a retelelor electrice de transport, fara acordul operatorului; sa limiteze sau sa ingradeasca prin executia de imprejmuire, prin constructii sau prin orice alt mod, accesul la instalatii al operatorului de transport si de sistem. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.