Ultima oră

Cultivatorii de cereale critica dezastrul din agricultura

Doina Ganea
9 feb 2008 599 vizualizări
Adunarea Generala a Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea, care a avut loc ieri, a scos in evidenta nemultumirile agricultorilor legate de sprijinul acordat anul trecut de catre guvernanti.

Cultivatorii de cereale vrinceni critica lipsa de sprijin a guvernului pentru agricultura romaneasca u membrii Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice (ACCPT) s-au aratat nemultumiti in adunarea generala de ieri de modificarea legi arendei, de consistenta subventiilor si de pretul mare al motorinei


La AG au participat alaturi de marii cultivatori de cereale din judet- Constantin Bazon, Gelu Scutaru, Constantin Dinu, Constantin Grigoriu- si directorul Directiei Agricole si Dezvoltare Rurala Vrancea (DADR), Costica Neata, precum si directorul Agentiei de Plati si Investitii in Agricultura Vrancea (APIA), Octavian Vieru. Presedintele ACCPT, Constantin Bazon, care a prezentat raportul de activitate al Consiliului director pentru anul 2007, a subliniat faptul ca in pofida unor actiuni sporadice lipsite de esenta si finalitate, cea mai reprezentativa asociatie profesionala din agricultura vrinceana trebuie sa-si gaseasca urgent ritmul firesc care sa dezvolte rezultate notabile. "Nu intodeauna Consiliului director al ACCPT Vrancea a dus la indeplinire actiunile ce si le-a propus ca program rezultat din insarcinarea Adunarii Generale. Deoarece foarte multe din aceste actiuni au fost duse in derizoriu, se apreciaza ca este nevoie de o revizuire a activitatii Consiliului director, incit acesta sa coordoneze realizarea obiectivelor propuse pe fiecare membru in parte", a declarat Constantin Bazon. Membri ACCPT au evidentiat faptul ca agricultura s-a confruntat in primul an al Romaniei in Uniunea Europeana cu multe si grave probleme. Printre acestea au fost enumerate lipsa de notificare a unor facilitati materiale la diferite culturi agricole, pretul tot mai crescut al motorinei, prevedederile unor acte normativre, in special "Legea arendei", pierderile de recolta cauzate de factorii climaterici, lipsa facilitatilor bancare pentru fermieri.


Proces pentru subventii


Pentru lipsa subventiilor promise, membrii ACCPT sint decisi sa mearga in instanta. "Subventia pe produs nu a dat rezultate pentru agricultorii care au suferit pierderi in urma calamitatilor. Aici probabil va trebui sa analizam posibilitatea actionarii in justitie a celor vinovati, institutii si persoane, pentru superficialitate si dezinteres in decizii.In cursul anului 2006, intr-o tacere deplina s-a modificat legea arendei, in sensul ca impune arendasului plata arendei in orice situatie, chiar si atunci cind acesta nu poate sa-si acopere cheltuielile cu productia afectata de calamitati, intrucit nici prin legea arendei, nici prin legea calamitatilor, nici prin politele de asigurare, arenda nu este acceptata ca element de cheltuiala", a subliniat presedintele ACCPT. Participantii la Adunarea Generala a ACCPT au fost insa de acord ca anul 2007 le-a adus si satisfactii "Desigur ca cea mai mare realizare a fost introducerea unei subventii peste asteptari si fara de care in conditiile distructive ale secetei de anul trecut, probabil ca cea mai mare parte a agricultorilor asociatiei noastre ramaneau fara culturi de toamna", a mai spus Constantin Bazon. Acelasi aspect privind acordarea subventiilor a fost subliniat si de directorul DADR, Costica Neata. Pentru ca tot era prezent la adunarea lor generala, cultivatorii de cereale i-au cerut sefului APIA sa le spuna cind vor primi banii pe suprafetele de vegetatie, dar Octavian Vieru nu a putut da o data certa. "Nu stiu cind vor veni banii. Nu este nimic oficial, dar dupa parerea mea nu mai devreme de 20 martie", a spus Octavian Vieru. Seful APIA le-a mai explicat celor prezenti ca au aparut diferente la masurarea suprafetelor agricole deoarece acestea au fost declarate atit de proprietari, cit si de arendasi, dar ca numai acolo unde exista neintelegeri privind suprafetele nu vor fi acordate subventiile de 56 de euro/ha. Pe 20 martie se va desfasura la Bucuresti lucrarile Conferintei nationale a LAPAR, la ea participind 20 de delegati ai ACCPT Vrancea. (Doina Ganea)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.