Ultima oră

ASP si-a facut publica activitatea pe 2007

Ana-Maria Cantia
9 feb 2008 638 vizualizări
Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Vrancea a prezentat ieri un raport privind activitatea pe 2007

Spitalele din Vrancea au tot mai multi pacienti


ASP-ul se poate lauda cu performanta de a fi cheltuit toti banii primiti pentru proiecte, cu numeroase investitii pentru unitatile spitalicesti din judet, care vor duce pe viitor la o mai buna functionare a intregului sistem sanitar u campaniile de informare-educare ale populatiei au fost o alta prioritate a celor de la ASP u Directorul ASP, Cornelia Draguna, a afirmat ca Sanitas a gresit cind a dat in judecata ASP


Reprezentantii ASP au constatat ca pentru anul 2007 natalitatea a crescut doar in mediul rural-10,4 la mie, in cel urban fiind in stationare- 8,8 la mie. Si mortalitatea infantila a inregistrat o crestere tot in mediul rural, in cel urban fiind in scadare. Mortalitatea generala se mentine constanta la nivel de judet, fata de anul precedent, dar cu indicele de scadere pentru mediul rural. Cea mai mare mortalitate generala se inregistreaza in comuna Ciorasti, iar la polul opus se afla localitatea Spulber. Si in Focsani se inregistreaza o crestere a numarului de decese. Una dintre cele mai necrutatoare boli, cancerul, a facut victime si in anul 2007. In acest an se observa o tendinta de crestere a numarului tuturor tipurilor de cancer, cu exceptia celui bronhopulmonar care este in usoara scadere si datorita reducerii numarului de fumatori in spatiile publice. Cancerul de sin, urmat de cel de prostata si cel de col uterin, par sa fie cele mai frecvent intilnite afectiuni. In acest sens, ASP va derula in acest an un program de screening oncologic. Diabetul zaharat a fost boala care s-a raspindit mai mult in cazul copiilor, dar care a prezentat o usoara scadere in rindul pacientilor cu diabet zaharat insulino-dependent de tip adult. Anul trecut s-a constatat o crestere a numarului de pacinti non-insulino dependenti. Acest lucru se datoreaza, cred cei de la ASP, unui mai bun manegement al bolnavului de diabet, afectiune cuprinsa in programele nationale de sanatate. In 2007, ASP-ul a constatat si o scadere a numarului de pacienti cu tuberculoza. Si numarul pacientilor cu boli psihice a scazut anul trecut. Datorita Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate s-a inregistrat o crestere a numarului de cazuri noi depistate, pentru ca prin acest program au beneficiat de analize si persoanele care nu aveau calitatea de asigurat. Raportul a fost prezentat de medicul Cornelia Draguna, director ASP Vrancea in prezenta colegilor din institutie si a mass media. Nu a fost prezent nici un reprezentant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate cu care Autoritatea de Sanatate colaboreaza in derularea mai multor programe, cel mai edificator in acest sens fiind Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei. La aceasta intilnire, Cornelia Draguna a mai vorbit si despre situatia personalului contractual, care nu a primit in 2007 primele de stabilitate, facind referire la actiunea de chemare in judecata a Sanitas. "Sanitasul a gresit cind ne-a dat pe noi in judecata, e un ordin al ministerului pe care noi trebuie sa-l respectam. Ne vom angaja avocati. Chiar nu avem nici o vina, ei contesta ordinul ministerului. Mai mult decit atit, nu avem nimic impotriva ca personalul contractual sa primeasca aceste prime", a subliniat Cornelia Draguna (Ana-Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.