Ultima oră

Radu Albu, Grigoriu si Parchetul au facut apel

Cristi Irimia
7 feb 2008 844 vizualizări
Cei doi au fost obligati la despagubiri civile de 1,2 milioane de dolari, insa au scapat pe latura penala u ieri a fost recuzat unul din magistratii completului de apel

Fostul director al Bancorex Vrancea, Radu Albu, a facut apel impotriva sentintei Judecatoriei Focsani, care l-a condamnat la trei ani de inchisoare (n. r. "" pedeapsa gratiata in baza Legii 543/2002) si l-a obligat la plata a 1,2 milioane de dolari catre AVAS Bucuresti, drept despagubiri civile. Suma respectiva trebuie achitata in solidar cu Constantin Grigoriu, cel care a fost achitat, in acelasi dosar, pentru infractiunea de deturnare de fonduri. Albu si Grigoriu au formulat apel considerind nelegala si netemeinica sentinta instantei. In cazul lui Albu instanta de fond a schimbat incadrarea juridica, caz in care, sustine aparatorul sau, avocatul Ion Bratu, Judecatoria Focsani ar fi trebuit sa hotarasca incetarea procesului penal, pentru lipsa plingerii prealabile. Totodata, cei doi obligati la plata despagubirilor sustin ca nu exista prejudiciu in cauza. « Prin rechizitoriu se retine ca AVAS a preluat de la Bancorex SA, printr-un contract de cesiune de creanta un sold de 1,2 milioane de dolari, reprezentind creditul acordat in 1998 si ca s-a declansat procedura de executare silita asupra societatii Dragon Do Comex SRL Focsani. Faptul ca AVAS detine o creanta impotriva societatii debitoare demonstreaza inexistenta unui prejudiciu, AVAS-ul putindu-se inscrie in conditiile Legii 85/2006 la masa credala in cadrul dosarului de faliment deschis de un alt creditor, respectiv de DGFP Vrancea, la Tribunalul Vrancea », se scrie in motivele de apel. Totodata, se mai sustine ca instanta l-a achitat in mod nelegal si netemeinic pe Grigoriu in baza art. 10 lit. d Cpp (faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii), in loc de art.10 lit. a Cpp (fapta nu exista). « Inexistenta faptei presupune inexistenta infractiunii si, in consecinta, apare imposibilitatea fundamentarii obiective a tragerii la raspundere penala », considera aparatorul lui Grigoriu. Acesta mai adauga faptul ca nu poate exista nici o explicatie logica pentru obligarea inculpatilor la plata unei sume mult mai mari (1,2 milioane USD) decit cea rezultata (360.000 USD) din insasi fapta pentru care a fost trimis in judecata, cu referire la Constantin Grigoriu. Radu Albu locuieste la Buzau, in prezent, in vreme ce Grigoriu este bucurestean cu acte in regula. La termenul de ieri al apelului, Albu si Grigoriu l-au recuzat pe magistratul Costica Dita, despre care sustin ca si-ar mai fi exprimat opinia in acest dosar. Urmeaza ca un alt complet sa judece cererea de recuzare, ulterior procedindu-se conform legislatiei in vigoare. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.