Ultima oră

Maior Sontu, cautat de romanii de peste Prut

Valentin Muscă
5 feb 2008 5189 vizualizări
Daca vrincenii au uitat de eroul de la Plevna, o familie din Republica Moldova crede că Mr. Gh. Sontu din Focsani este strămosul lor

In anul cind se aniverseza 130 de ani de la Razboiul de Independenta, o familie din Republica Moldova incearca sa afle daca Mr. Gh. Sontu din Focsani este strămosul lor. Oricit de incredibil ar părea, nu ar fi exclus ca familia Sontu din Focsani să aibă o ramură in Republica Moldova, la Mihaileni, locul unde sint cei mai multi membri ai familiei Sontu, peste Prut. Natalia Motili-Sontu din Chisinău incearcă din 2005 să afle prin intermediul "Ziarului de Vrancea" dacă sotul său, Ghenadie Gheorghe Sontu din Bălti, fiul lui Gheorghe Vasile Sontu din satul Mihăileni, raionul Riscani, este urmasul cunoscutului erou de la Plevna. "Am vizitat Muzeul de Istorie din Suceava, unde am vazut fotografia maiorului Gheorge Nicolae Sontu si am descoperit niste trasaturi comune intre maior si sotul meu. Pe internet am gasit doar data nasterii si a mortii. Dar am fost bucuroasa sa aflu ca familia lui a trait la Focsani. As vrea sa aflu mai multe despre viata acestei familiei sau daca intr-adevar sint legaturi de rudenie intre cele doua familii", ne-a scris Natalia Motili-Sontu, sperind sa afle de la cititorii nostri mai multe detalii despre legaturile dintre familiile Sontu din Focsani si cele din Moldova. Cei care pot ajuta cu informatii, ne pot scrie pe adresa redactiei, pe mail sau ne pot contacta telefonic. Acum 130 de ani, printre cei 137 de eroi putneni căzuti in Războiul de Independentă se găsea si maiorul focsănean Gheorghe Sontu. Născut intr-o familie de militari in 1841, acesta a urmat cariera militară si la 30 de ani era comandantul Batalionului 1 al Regimentului 10 Dorobanti din Focsani. Istoria mr. Gh. Sontu a intrat in memoria colectiva, fiind una din figurile legendare ale Razboiului de Independeta. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.