Ultima oră

Start la vaccinarea animalelor de curte!

Mihaela Beșleagă
5 feb 2008 1018 vizualizări
Anul acesta debuteaza cu declansarea unei campanii de vaccinare a animalelor domestice din gospodariile vrincenilor.

Veterinarii monitorizeaza pseudopesta si gripa aviara la pasari si "leucemia calului"

Incepind cu aceasta luna, medicii veterinari vor incepe imunizarea antipseudopesta la pasarile de curte. Vaccinarea este obligatorie, iar contravaloarea vaccinului si a manoperei este suportata integral de proprietar. Veterinarii vor demara in aceasta perioada si o actiune de control si analize la cabaline, prin care se vor realiza examene specifice pentru depistarea anemiei infectioase ecvine, o boala cunoscuta si drept "leucemia calului". "Numarul animalelor imbolnavite de anemie infectioasa ecvina a crescut anul trecut la o limita insignifianta. In 2007 au fost depistate patru animale cu aceasta boala", a mentionat dr. Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vrancea. Animalele depistate pozitiv in urma analizelor vor fi eliminate din efective, in mod obligatoriu, pentru stingerea bolii si prevenirea raspindirii acesteia. Conform legii, proprietarii vor fi despagubiti pentru animalele bolnave scoase din exploatatii. Tot in aceasta perioada continua si actiunile de supraveghere a pasarilor salbatice, pentru depistarea unei eventuale infectii cu virusul gripei aviare. Actiunea are loc in special in localitatile tinta, situate pe cursurile riurilor, de unde se recolteaza probe lunar. In acelasi timp, veterinarii au in vedere si mentinerea unor restrictii pentru prevenirea aparitiei acestei boli, una dintre ele fiind mentinerea pasarilor domestice inchise in curti. (M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.